Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

China wil varkensstapel in 3 jaar tijd herstellen

10 December 2019 - Kimberly Bakker

Het ministerie van Landbouw in China heeft deze week een 3-jarenplan geïntroduceerd, waarmee het land een snel herstel van de varkensproductie wil stimuleren. Op de Filipijnen en in Vietnam wordt inmiddels actie gevoerd tegen de verplaatsing van varkens en varkensvlees.

De autoriteiten in China willen middels een 3-jarenplan een snel herstel van de varkens(vlees)productie stimuleren. In het plan staat onder meer dat het gemakkelijker wordt grond te verwerven voor de varkenshouderij en dat de overheid subsidies gaat uitgeven aan varkenshouders. Ook zal de Chinese overheid de komende 3 jaar 120 'modelboerderijen' opzetten, met technieken die gemakkelijk in het hele land nagebootst kunnen worden.

In het 3-jarenplan van de overheid wordt ook een regionale verdeling van het land gemaakt. Daarbij worden de provincies Hunan, Hubei en Guangxi aangestipt als de belangrijkste varkensregio's. Die 3 provincies moeten de andere delen van het land voorzien van varkensvlees. De zuidoostelijke regio's (onder meer Jiangsu, Guangdong, Beijing en Shanghai) zullen naar verwachting een zelfvoorzieningsgraad bereiken van circa 70%, terwijl dat in de zuidwestelijke en noordwestelijke regio's bijna 100% is.

Tot slot heeft de Chinese overheid inmiddels ook de eerste slachthuizen gesloten, in een poging de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest te stoppen. Volgens Reuters hebben deze slachterijen de regels overtreden door besmette varkens te slachten en karkassen te verhandelen. Daarbij schrijft het landbouwministerie dat kleinere slachthuizen relatief vaak uitgerust zijn met verouderde technologieën.

Smokkelen van varkens
De regering in Vietnam dringt er bij lokale autoriteiten in het zuiden van het land op aan het smokkelen van varkens in de hand te houden. Naar verluidt worden er op dit moment veel varkens vanuit Noord-Thailand en Cambodja gehaald, gezien de boeren daar de varkens verkopen uit angst voor Afrikaanse varkenspest. Naast het feit dat de dieren besmet kunnen zijn, zorgt het ervoor dat de prijs van varkensvlees in Vietnam onder druk komt te staan. De prijzen zijn in de afgelopen 3 weken fors gestegen (tot omgerekend €2,88 per kilo), als gevolg van een groot tekort aan varkensvlees.

Ook op de Filipijnen wordt extra aandacht besteed aan verplaatsing van levende varkens en varkensvlees. De overheid wil daarom het vervoer van gaan reguleren. Het nieuwe plan verdeelt de Filipijnen in meerdere zones. De regio's worden globaal ingedeeld in een 'vrije zone' en 'vervuilde zone'. De besmette zone wordt vervolgens verdeeld in 4 subzones: beschermde zone, bewakingszone, bufferzone en geïnfecteerde zone. Op basis van die specifieke zone wordt het reguleren van het vervoer bepaald.

Indonesië bevestigt niet
Medio november maakte Reuters bekend dat diverse bronnen binnen de Indonesische overheid bevestigen dat er een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest is aangetroffen. Top op heden is echter geen officiële reactie vanuit de overheid gekomen. Dit leidt in de varkenssector tot afkeurende reacties. "Het onderzoeksbureau heeft al laten gemeld dat er in sommige monsters genetisch materiaal van de dierziekte aangetroffen is. Wachten ze tot het virus zich naar Java heeft verspreid?", zo luidt het.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden