Shutterstock

Nieuws Coronavirus

Consumenten in VS kopen varkens direct van boeren

12 Mei 2020 - Chanti Oussoren

De verspreiding van het coronavirus onder personeel in slachthuizen blijft problematisch. Varkenshouders in de Verenigde Staten kunnen hun varkens niet meer kwijt aan slachthuizen en in Minnesota verkopen varkenshouders hun varkens zelfs rechtstreeks aan consumenten.

De varkenshouders kunnen hun dieren niet kwijt aan slachthuizen en zien het ruimen en composteren van hun varkens als enige uitweg. Om dit te voorkomen roepen de veehouders de consumenten op om de varkens rechtstreeks op te kopen. Consumenten maken zich tegelijk zorgen over vleestekorten en zo snijdt het mes aan twee kanten.

Varkens onderhouden
De dieren gaan weg voor prijzen die voor de veehouder niet kostendekkend zijn. Het kopen van varkens is hiermee voor de consumenten enerzijds een goede deal, anderzijds scheelt het de ondernemer geld. Wanneer varkenshouders niet bij een verwerker terecht kunnen, lopen voor hen de kosten door.

Consumenten moeten mogelijk dagen tot weken wachten voordat zij terecht kunnen bij een slachthuis. Om het welzijn van de varkens te behouden heeft de Extension Service van de Universiteit van Minnesota een gids met tips uitgegeven over het verzorgen van varkens.

Sluiting en heropening van slachthuizen
In Canada sluit vleesgigant Cargill morgen (woensdag 13 mei) haar tweede vleesfabriek in verband met coronabesmettingen onder het personeel. Het betreft de fabriek in Chambly in Quebec, waar 64 werknemers positief getest zijn op het virus. Vorige week maandag heropende Cargill nog een fabriek in Alberta die ook tijdelijk gesloten was vanwege coronabesmettingen.

Ook in de Verenigde Staten werd afgelopen donderdag een grote vleesfabriek heropend. Het betreft de grootste vleesfabriek van Tyson Foods gelegen in Iowa. De fabriek is twee weken lang gesloten geweest en omdat het kampte met coronabesmettingen maar de reden van sluiting was destijds op verzoek van de sheriff vanwege onvoldoende veiligheidsmaatregelen. In de tussentijd zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen en steunt de sheriff de heropening van de fabriek. Wanneer de besmettingsaantallen niet afnemen, zal de fabriek wederom gesloten worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden