Pali Group

Nieuws Varkens

Klöckner zoekt oplossing voor varkensopstopping

27 Oktober 2020

Duitsland kampt met een steeds grotere varkensopstopping bij de slachthuizen. De Duitse minister van landbouw, Julia Klöckner, heeft naar verluidt hulp gezocht bij collega-minister Hubertus Heil om tot een oplossing te komen.

Klöckner heeft haar collega-minister van arbeid, Hubertus Heil, schriftelijk om hulp gevraagd heeft bij het oplossen van de grote achterstand in de varkensslachtingen. Dat meldt Agrarheute. De minister van Landbouw verwacht dat een tijdelijke verlenging van de werktijden bij kan dragen aan het wegwerken van de achterstand. Voor zover bekend heeft Heil nog niet gereageerd.

Kortetermijnoplossing
Klöckner ziet kansen in een andere verdeling van de werkuren in de slachterijen. Ze benadrukt daarbij wel dat het gaat om kortetermijnoplossingen. Om deze reden heeft ze de hulp van de minister van arbeid ingeroepen. Het tijdelijk verlengen van de werktijden en het gedogen van zondagswerk zou kunnen helpen.

De slachtachterstand is met name veroorzaakt door de beperkte activiteiten bij de locaties van Tönnies in Rheda en Sögel en bij Vion in Emstek begin deze zomer. Wekelijks werden zo'n 123.000 varkens minder geslacht dan normaal. Diverse factoren zorgen ervoor dat de Duitse slachtcapaciteit nog altijd niet optimaal is. Als er niets gedaan wordt, dan verwacht de minister aan het einde van het jaar een slachtachterstand van ruim een miljoen dieren. Dit gaat daarbij gepaard met verschillende welzijnsrisico's voor de dieren.

Geen arbeiders vleesindustrie
Begin oktober riepen Duitse brancheverenigingen politici al op om maatregelen te nemen om de varkensketen te ondersteunen. Op dat moment stak de Afrikaanse varkenspest (AVP) net de kop op in Duitsland, terwijl de keten al enige tijd verstoord werd door coronabesmettingen onder slachtpersoneel. De ISN-belangengroep vroeg toen al om speciale vergunningen om te kunnen slachten op zon- en feestdagen en pleitte voor verlenging van de werktijden.

Inmiddels geeft ISN aan dat de slachtcapaciteit nog niet opgeschroefd is doordat er onvoldoende medewerkers beschikbaar zijn. Er zouden naar verluidt wel al zondagsvergunningen in de maak zijn, maar ook hier is nog niets van terug te zien. Gezien de huidige situatie wat betreft de coronacrisis en de AVP-uitbraken is het afwachten of de Duitse varkensslachtingen tijdig bijgewerkt zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview René Veldman

Varkensproductie krimpt, maar er is wél toekomst

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

Wat we nu weten over de AVP-uitbraak nabij grens

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest op Duits bedrijf vlakbij grens

Nieuws Varkens

Geen nieuwe gevallen AVP in Zuid-Duitsland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief