Evan El-Amin / Shutterstock.com

Nieuws Verkiezingen VS

Beleid Trump raakt varkensmarkt VS hard

28 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Geen andere agrarische sector in de Verenigde Staten is zo hard geraakt door de handelsoorlogen van Donald Trump als de varkenshouderij. Terwijl de Europese varkensprijs naar recordhoogte steeg, zakte de Amerikaanse variant tot op de bodem.

Na de Europese Unie is Amerika de grootste exporteur van varkensvlees ter wereld en China de belangrijkste afnemer. Juist met China ging Trump de strijd aan. Dat zorgde ervoor dat halverwege 2019 in de EU karkasprijzen van bijna 2 euro per kilo werden genoteerd. Op hetzelfde moment werd in de Verenigde Staten minder dan 1 euro per kilo betaald, zo blijkt uit cijfers van de Europese Unie.

Gedurende de hele ambtsperiode van Trump was Amerikaans varkensvlees aanzienlijk minder waard dan varkensvlees uit de Europese Unie, op een paar momenten na zoals tijdens de jaarwisseling van 2017 naar 2018. Nu, eind oktober, bewegen de varkensprijzen wereldwijd voor het eerst tijdens de ambtsperiode van Trump naar elkaar toe. Dat komt doordat China vanwege de Afrikaanse varkenspest in Duitsland veel minder varkensvlees uit de Europese Unie inkoopt. 

Historische krimp
Nog uitzonderlijker dan de jarenlange bodemprijzen van Amerikaans varkensvlees, zijn de ontwikkelingen van de varkensstapel in het land. Voor het eerst sinds mensenheugenis groeit de Amerikaanse varkensstapel niet meer jaar op jaar. Op de 40 grootste varkenshouderijen van de Verenigde Staten zakte het aantal zeugen dit jaar met 61.000 naar 4,18 miljoen, zo blijkt uit een inventarisatie van 'Succesfull Farming'.

Het allergrootste varkensbedrijf van de Verenigde Staten, het wereldwijd opererende Smithfields, reduceerde het aantal zeugen met 15.000 stuks. Daarmee komt het aantal zeugen bij bij het bedrijf in Amerika, overgenomen door de Chinese WH groep, uit op 915.000. Bij het op één na grootste varkensbedrijf in het land, Seaboard Foods, daalde het aantal zeugen met 5.000 stuks naar 340.000.

De 5 grootste Canadese varkensbedrijven groeiden daarentegen het afgelopen jaar wel door. Na de Europese Unie en de Verenigde Staten, is Canada de grootste exporteur van varkensvlees wereldwijd. Het prijsniveau is hier de laatste jaren gemiddeld aanzienlijk hoger dan in de Verenigde Staten. 

De historische krimp van de Amerikaanse varkensstapel volledig toeschrijven aan de handelsoorlog die Trump heeft ontketend, is niet terecht. Ook de coronapandemie heeft hier een flinke vinger in de pap. Door de uitbraak werden dit voorjaar Amerikaanse slachterijen zelfs noodgedwongen gesloten.

Varkens en Vilsack in Iowa
Veehouders rekenen Trump niet massaal af op de gevolgen van de handelsoorlog op de varkensprijs, zo blijkt uit de peilingen. Onder veehouders heeft Trump nog steeds veel steun, net als 4 jaar geleden. En de stemmen van veehouders in de Midwest kunnen de doorslag geven. Juist in de staat met de grootse varkensstapel van Amerika, Iowa, heeft presidentskandidaat Joe Biden een sterke troef. Iowa is de thuisbasis van de voormalige Amerikaanse minister van landbouw en gouverneur van Iowa, Tom Vilsack.

In de Amerikaanse vakmedia beklemtoont Vilsack de gevolgen van de door Trump ontketende handelsoorlog. Komt Biden aan de macht, dan zullen de wereldwijde handelsverhoudingen weer normaliseren, zegt de gouverneur. Veel veehouders houden er rekening mee dat Biden ook de milieuregelgeving zal aanscherpen. Ook is het een veelgehoorde opvatting dat de handelsoorlog die Trump heeft ontketend, op lange termijn voordelig zal zijn voor de veehouderij. De Verenigde Staten heeft dankzij Trump laten zien wie de baas is op het wereldtoneel, zo is de redenering.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Don't Let It Dominate Your Life 1 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10889832/beleid-trump-raakt-varkensmarkt-vs-hard]Beleid Trump raakt varkensmarkt VS hard[/url]
Stel voor om voorzichtiger te zijn met strijders voor vrijheid:
De laatste wereldleider TEGEN wereldwijde knechting.

Als ik dan ook nog lees:

De historische krimp van de Amerikaanse varkensstapel volledig toeschrijven aan de handelsoorlog die Trump heeft ontketend, is niet terecht in combinatie met artikelkop;

Dan vind ik dit een kwalijk artikel in rij met de vele haatcampagnes naar deze man in het verleden om onze weggegeven cultuur aan een nieuw Europa (voor de val van Rome) in slaap te sussen:

Des te meer respect voor Amerikaanse varkensboeren.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Daling van de varkensstapel vlakt af

Nieuws Varkens

Duits onderzoek: derde zeugenhouders bouwt af

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensstapel op laagste punt in 40 jaar

Achtergrond Varkens

Varkensstapel krimpt het snelst in Denemarken

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox