Shutterstock

Analyse DCA varkensindex

DCA biggenindex stabiel, maar fors lager dan in 2019

3 November 2020 - Chanti Oussoren

Hoewel de DCA varkensindexen de afgelopen weken vrij stabiel zijn gebleven, noteren zowel de biggenindex als de vleesvarkensindex fors onder het niveau van vorig jaar. Dit heeft alles te maken met de gevolgen van de coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland.

De DCA biggenindex en vleesvarkensindex laten beiden een stabiel verloop zien de afgelopen weken. De biggenindex is in 4 weken tijd met slechts 0,1 punt gezakt en staat in week 44 op 33,8 punten. De DCA vleesvarkensindex leek ook te stabiliseren. 3 weken lang bleef de notering rond de 152 punten, maar vorige week zakte deze terug naar 148,3.

In vergelijking met het niveau van vorig jaar ligt de vleesvarkensindex circa 20,3% lager. De biggenindex ligt maar liefst 75,9% onder het niveau van 2019. Deze forse dalingen zijn te wijten aan de coronacrisis en Afrikaanse varkenspest die beiden veel druk op de varkensmarkt uitoefenen.

Seizoensmatige trend
Resultaten uit het verleden tonen aan dat de biggenindex in de maanden november en december vaak een stijging laat zien, met een verdere stijging tot medio maart. Dit heeft te maken met de toenemende vraag naar biggen tegen het einde van het jaar en het feit dat de biggen rond deze periode vaak wat schaarser zijn vanwege het moeizamer drachtig worden van zeugen in de zomer.

Door de coronacrisis en AVP is het niet waarschijnlijk dat deze seizoensmatige verwachting uit komt. Er heerst erg veel onzekerheid in de varkensmarkt. Wat de indexen de komende weken gaan doen blijft lastig in te schatten.

Klik hier voor meer grafieken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Stagnerende export duwt biggenprijs omlaag

Analyse Varkens

Biggenmarkt in het teken van balans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden