Shutterstock

Nieuws Slachttaks

'Slachttaks is funest voor Nederlandse veehouderij'

11 Maart 2021 - Kimberly Bakker - 4 reacties

Een slachttaks, die de Partij voor de Dieren heeft voorgesteld, is funest voor de veehouderij. Dat schrijft belangenbehartiger LTO Nederland op haar website. "Met het wetsvoorstel legt de partij de zoveelste belasting op aan Nederlandse boeren en specifiek de veehouders. Daarbij zijn de voorgestelde tarieven voor sommige dieren even hoog of zelfs hoger dan de opbrengstprijs. Daarmee draait de partij de veehouderij de nek om."

De Partij voor de Dieren heeft een initiatiefwet voor een zogenaamde 'slachttaks' ingebracht. Belangenbehartiger LTO Nederland is verbijsterd. Volgens LTO legt de partij hiermee de zoveelste extra belasting op aan de Nederlandse boeren. Wat de behartiger vooral steekt, is het feit dat de voorgestelde tarieven voor sommige dieren even hoog of zelfs hoger zijn dan de opbrengstprijs. "Nederlands vlees wordt daarmee onbetaalbaar, waardoor de consument uiteindelijk minder duurzaam geproduceerd vlees uit het buitenland op het bord zal krijgen", zo stelt het.

'Extra kosten en dus geen meerprijs'
In de initiatiefwet staat dat boeren een nieuwe belasting moeten betalen op het moment dat het vee naar het slachthuis gaat. "Slachterijen en supermarkten gaan deze prijsverhoging niet zomaar verwerken in de consumentenprijs", zo schrijft LTO Nederland op haar website. "Het betekent kort gezegd dat de veehouder de rekening gepresenteerd krijgt. Dat zijn wederom extra kosten waar geen enkele meerprijs tegenover staat."

Volgens LTO Nederland zorgt dit er tevens voor dat Nederlands vlees op Europees gebied uit de markt geprijsd wordt. "Op het moment dat vlees van Nederlandse bodem onbetaalbaar wordt, grijpen supermarkten nog sneller naar vlees uit het buitenland. Er staat zo geen koe meer in de Nederlandse wei, maar de consument eet er geen biefstuk minder onder. De slachttaks is een ordinair middel om de door de Partij van de Dieren gewenste krimp van 75% van de Nederlandse veestapel te realiseren."

'Rem op verduurzaming'
Ook de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) reageert onthutst op het voorstel van de partij. "Zou het voorstel doorgang vinden, dan zou een bedrag van ruim €1 miljard aan boeren worden onttrokken. Dat geld is hard nodig om de keten samen verder te verduurzamen. Wij zien het voorstel van de Partij voor de Dieren dan ook als onrealistisch, maar met name ook contraproductief", aldus de COV in een persbericht. 

Overigens vraagt LTO Nederland zich hardop af of het voorstel van de partij haalbaar is. De regels binnen de Europese Unie stellen namelijk dat het in een land niet toegestaan is om bedrijven een concurrentievoordeel te geven. "Andersom mag een lidstaat ook niet een concurrentienadeel opleggen."

   Voorgesteld tarief per diersoort
   €340,63 per rund
   €455,80 per paard
   €8,68 per varken
   €0,12 per gevogelte
   €16,32 per schaap
   €77,55 per geit
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
boereke 11 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10891363/slachttaks-is-funest-voor-nederlandse-veehouderij]'Slachttaks is funest voor Nederlandse veehouderij'[/url]
Maar waar moet je als boer opstemmen volgende week ?de vvd heeft van de 80 kandidaten niemand voor de landbouw !!
Heino 11 Maart 2021
Jan Klink staat voor de VVD op plaats 35.
ikke 11 Maart 2021
zeker niet vvd, als dat nog niet duidelijk is snap ik het niet meer.
gerard 16 Maart 2021
die slacht belasting gaat die alleen in nederland gelden dan slachten we gewoon in belgie
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

Nieuws Varkens

Duitsland slacht dit jaar fors minder varkens

Analyse varkens

Varkensprijs stabiel bij blijvend moeizame afzet

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox