Shutterstock

Nieuws Varkens

Eerste telling: megakrimp aantal Duitse zeugen

14 December 2021

De resultaten van de Duitse diertelling die jaarlijks in november wordt gehouden worden binnenkort bekendgemaakt. De Duitse deelstaat Baden-Würtemberg deelt in aanloop naar die bekendmaking al de resultaten van de telling in eigen provincie. Er wordt een forse krimp van het aantal varkens opgetekend en dat ziet de Duitse vakbond van varkenshouders (ISN) als een teken aan de wand.

De provincie telde in november vorig jaar nog in totaal 1.646.000 varkens. Dat waren er in november 2021 zo'n 11% minder. Er werden nu nog 1.464.000 varkens geteld. De deelstaat Baden-Würtemberg telt ongeveer 6,5% van het totaal aantal Duitse varkens. Daarnaast heeft de provincie een aandeel van zo'n 8% in het totaal aantal Duitse zeugen. Het heeft hiermee een redelijk aandeel in de totale Duitse varkensvleesproductie.

Met name krimp zeugen en biggen
Het aantal zeugen daalde in de provincie in een tijdsbestek van één jaar tijd met 10,2%. Het aantal nam met bijna 15.000 stuks af tot krap 121.000 stuks. Het aantal getelde biggen kromp nog sterker: met maar liefst 18,6%. Het totaal aantal getelde vleesvarkens (over de verschillende gewichtscategorieën) kromp met 4,3% van bijna 624.000 naar krap 598.000 dieren.

De ISN geeft aan dat, hoewel krimp verwacht werd, hij is geschrokken van de omvang van de afname in Baden-Würtemberg. De vakbond maant de nieuwe Duitse regering snel stappen te zetten om varkenshouders weer economisch toekomstperspectief te bieden. Volgens de ISN liggen daarvoor reeds uitgewerkte concepten klaar, de voorstellen uit de zogenaamde Borchert commissie. Deze voorstellen en adviezen, welke reeds aan de oude regering zijn voorgelegd, pleiten voor een flinke aanpassing van de manier waarop productiedieren in Duitsland gehouden worden. Duitse veehouders moeten daarbij kunnen rekenen op financiële ondersteuning van de overheid.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Telling varkensstapel

Flink veel stoppers in Duitse varkenshouderij

Interview Tim van der Mark

'Laat niet alles regelen door leveranciers en afnemers'

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in Europese Unie

Nieuws stikstof

'Uitstoot emissiearme stal in praktijk dubbel zo hoog'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief