Shutterstock

Nieuws Varkens

Eerste telling: megakrimp aantal Duitse zeugen

14 December 2021 - Stef Wissink

De resultaten van de Duitse diertelling die jaarlijks in november wordt gehouden worden binnenkort bekendgemaakt. De Duitse deelstaat Baden-Würtemberg deelt in aanloop naar die bekendmaking al de resultaten van de telling in eigen provincie. Er wordt een forse krimp van het aantal varkens opgetekend en dat ziet de Duitse vakbond van varkenshouders (ISN) als een teken aan de wand.

De provincie telde in november vorig jaar nog in totaal 1.646.000 varkens. Dat waren er in november 2021 zo'n 11% minder. Er werden nu nog 1.464.000 varkens geteld. De deelstaat Baden-Würtemberg telt ongeveer 6,5% van het totaal aantal Duitse varkens. Daarnaast heeft de provincie een aandeel van zo'n 8% in het totaal aantal Duitse zeugen. Het heeft hiermee een redelijk aandeel in de totale Duitse varkensvleesproductie.

Met name krimp zeugen en biggen
Het aantal zeugen daalde in de provincie in een tijdsbestek van één jaar tijd met 10,2%. Het aantal nam met bijna 15.000 stuks af tot krap 121.000 stuks. Het aantal getelde biggen kromp nog sterker: met maar liefst 18,6%. Het totaal aantal getelde vleesvarkens (over de verschillende gewichtscategorieën) kromp met 4,3% van bijna 624.000 naar krap 598.000 dieren.

De ISN geeft aan dat, hoewel krimp verwacht werd, hij is geschrokken van de omvang van de afname in Baden-Würtemberg. De vakbond maant de nieuwe Duitse regering snel stappen te zetten om varkenshouders weer economisch toekomstperspectief te bieden. Volgens de ISN liggen daarvoor reeds uitgewerkte concepten klaar, de voorstellen uit de zogenaamde Borchert commissie. Deze voorstellen en adviezen, welke reeds aan de oude regering zijn voorgelegd, pleiten voor een flinke aanpassing van de manier waarop productiedieren in Duitsland gehouden worden. Duitse veehouders moeten daarbij kunnen rekenen op financiële ondersteuning van de overheid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Aantal fokzeugen zit weer in de lift

Nieuws Varkens

Daling van de varkensstapel vlakt af

Nieuws Varkens

Duits onderzoek: derde zeugenhouders bouwt af

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensstapel op laagste punt in 40 jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden