Meer nieuws

zuivel supermarkt nederland zuivelconsumptie

Achtergrond Vlees- en zuiveltaks

Zuivel meegetrokken in slipstream vleestaks

Voor een vleestaks wordt al langer gepleit, maar in het gisteren (13 maart) uitgebrachte advies van de klimaatcommissie van overheid wordt nu ook nadrukkelijk gepleit voor een extra belasting op zuivelproducten om daarmee de consumptie te ontmoedigen. De hoge voetafdruk door de hoge consumptie van vlees- en zuivelproducten is niet houdbaar in een klimaatneutrale samenleving, zo staat te lezen in het rapport. Daarmee wordt de discussie verder op scherp gezet.  
14 Maart 2023
biggen varkens - agri

Analyse Varkens

Biggenprijs stijgt definitief niet meer verder

De biggenprijs van DCA stijgt deze week niet verder. Daarmee is er definitief een einde gekomen aan de voorjaarsopleving.
13 Maart 2023
varkensvlees vlees Slagerij

Analyse Varkens

Varkensmarkt wacht op het voorjaar

Na een snelle prijsopleving doen de varkensprijzen het nu rustiger aan. De winterse buien in maart houden de markt in bedwang, hoewel de vleeshandel de Paasdagen alweer in het vizier krijgt.
10 Maart 2023
Albert Heijn Online boodschappen

Nieuws retail

'Beter voor' van AH nu ook open voor concurrenten

Albert Heijn stelt het Beter voor Natuur & Boer programma open voor concurrenten in de retail. Het moet een breed toegankelijk en duurzaam topkeurmerk worden. De stap kan volgens sommigen worden gezien als een handreiking van de retailer richting de politiek, want hiermee kunnen ook andere supermarkten een duurzamer aanbod richting consument brengen, een aanbod waar boeren ook een beter verdienmodel mee hebben.
9 Maart 2023
maandanalyse

Analyse Maandupdate varkens

Varkensmarkt komt bij na wilde prijsspurt

De prijzen op de varkensmarkt zijn in februari ongekend snel gestegen. Bestaande records zijn ver overschreden. Een krap varkensaanbod is de katalysator. Ook de vleesmarkt reageert hierop. In deze maandanalyse zetten we de ontwikkelingen over de afgelopen maand op een rij en schetsen we de marktverwachtingen voor maart. 
9 Maart 2023
rabobank Alex Datema

Interview Alex Datema

Alex Datema nieuwe agri-topman van Rabobank

Alex Datema wordt per 1 mei de nieuwe directeur Food & Agri Nederland van de Rabobank. Hij volgt daarmee Carin van Huët op die tot 1 januari van dit jaar de post bekleedde. Een verrassende keuze. Datema komt niet uit de bedrijfswereld en is ook geen bankier, maar melkveehouder in Groningen én (nu nog) voorzitter van BoerenNatuur, een vereniging die zich inzet voor agrarisch natuurbeheer en natuur-inclusieve landbouw. 'Ik hoop dat ik vanuit deze functie vervolg kan geven aan mijn inzet voor de duurzame toekomst van de landbouw', zegt Datema in een kennismakingsinterview met Boerenbusiness.
9 Maart 2023
rabobank

Analyse Directeur Food&Agri

Rabobank hoopt met Alex Datema op groen krediet

Het aanstellen van melkveehouder Alex Datema als nieuwe directeur Food&Agri bij de Rabobank mag gerust een verrassing worden genoemd. Een grote verrassing zelfs, want Datema is nou niet direct het stereotype bankdirecteur in pak en stropdas. Hij is een man uit de praktijk, wat in zekere zin voor hem pleit. Toch roept het aantreden van deze vergaderboer in sommige agrarische gelederen waarschijnlijk ook vraagtekens op, want Datema is een man met een uitgesproken visie op de landbouw. Een extensievere landbouw welteverstaan.
9 Maart 2023
varkensvlees

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs voor vierde keer gelijk

Na een dollemansrit naar boven zit er nu meer rust in de varkensmarkt. De Duitse varkensprijs blijft voor de vierde week op rij gelijk.
8 Maart 2023
slachterij varkenshouderij varkensvlees

Nieuws Varkens

Westfleisch in 2022 weer winstgevend

Het Duitse coöperatieve slachtconcern Westfleisch was in 2022 weer winstgevend, zo maakt het bedrijf bekend in een persbericht. In 2021 maakte het Duitse slachtbedrijf nog een miljoenenverlies, maar een stevige lijst met bezuinigen lijkt in 2022 zijn vruchten af te hebben geworpen.
8 Maart 2023
Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Wordt 2023 het jaar van de energieopslag?

Er wordt al jaren veel over gepraat: na het zelf opwekken van energie zou het opslaan van die energie dé grote, nieuwe oplossing moeten zijn. Hoe zit het nou precies en wat gaat 2023 ons brengen op accu-gebied?
7 Maart 2023
biggen hypor

Analyse Varkens

Seizoenspiek voor biggenprijs is bereikt

Ook deze week gaat de DCA BestPigletPrice nog omhoog, al lijkt dat voorlopig wel de laatste verhoging te zijn geweest. De weerstand onder vleesvarkenshouders is behoorlijk toegenomen nu de varkensprijzen zijn afgevlakt.
6 Maart 2023
slachterij varkensvlees

Analyse Varkens

Zeugenprijs stijgt alweer, kan varkensprijs volgen?

De rust op de varkensmarkt mag dan zijn teruggekeerd, de ondertoon blijft ontzettend goed. De stijgende noteringen voor slachtzeugen onderstrepen dit.  
3 Maart 2023
veevoer voer brok brokken varkensvoer

Analyse Voer

Weg ligt open voor lagere mengvoerprijzen

De neerwaartse trend op de mengvoermarkt versneld en de bodem is nog lang niet bereikt. Ook in de komende maanden liggen zijn verdere verlagingen waarschijnlijk.
3 Maart 2023
sleepslangen drijfmest tarwe - agri

Analyse Mest

Fraai winterweer zet mestprijzen in beweging

Door het fraaie en droge weer van de afgelopen dagen kan er in Nederland volop mest worden uitgereden. Dit zorgt voor prijsverlichting, alhoewel de daling voorzichtig is.
2 Maart 2023
slachterij varkensvlees Tonnies varkens - agri

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs blijft op zijn plek

De rally op de varkensmarkt is definitief voorbij. Net als vorige week blijft de Duitse varkensprijs (VEZG) wederom staan, ook de varkensprijs in Nederland noteren zijwaarts.
1 Maart 2023
ruwvoer weidehooi

Analyse Ruwvoer

Ruwvoermarkt blijft een echte vraagmarkt

Goed voer vindt vlot zijn weg naar afnemers. Naar bijvoorbeeld kuilgras en bijproducten is meer vraag dan aanbod. Het is voor verschillende fouragehandelaren dan ook een beetje schipperen om de klanten te kunnen beleveren.
28 Februari 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox