Animo groeit

Telers klikken bij McCain gemiddeld 16,92 euro

15 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Aardappeltelers die deelnamen aan het afgelopen jaar gestarte persoonlijk poolsysteem van McCain waarbij ze zelf hun verkoopmoment kunnen bepalen, hebben een hoge gemiddelde prijs gebeurd. Telers klikten over oogst 2013 een gemiddelde prijs van 16,92 euro. 

Het persoonlijk poolsysteem van McCain dat afgelopen jaar voor het eerst liep, heeft goede zaken gedaan. De klikprijs voor Innovator en Markies behaalde een gemiddelde van 15,90 euro na aftrek van de afslag. Bintje, Fontane en Ramos kwamen uit op een gemiddelde klikprijs van 15,57 euro. Dit zijn netto uitbetaalde prijzen op week 16. Voor eerder of later afleveren, verrekent McCain een bewaarvergoeding. Bovenop de nettoprijzen worden nog kwaliteitstoeslagen betaald. 

Telers en McCain zijn tevreden over deze manier van vermarkten. ‘Het was een lastig verkoopseizoen, dat komt ook duidelijk naar voren als je de enorme verschillen ziet tussen de diverse pools. Het grote voordeel van het PPS-systeem is dat de teler zelf het stuur in handen houdt en daardoor zijn eigen verkoopmoment kan bepalen. Dit hebben de telers uitstekend gedaan afgelopen jaar’, vindt Mark Zuidhof, potato manager Holland bij McCain. 

Met deze resultaten heeft de klikpool van McCain het beter gedaan dan de traditionele Nederlandse pools met voorverkoop die dit jaar gemiddeld op 14,63 euro uitkomen. De pools zonder voorverkoop komen daar nog onder uit. De laagste klikprijs van PPS gedurende de vijf tijdvakken van elk twee maanden kwam uit op 15,64 euro, de hoogste op 19,38 euro. Hierbij deden vooral de rassen Innovator en Markies het met 18,22 euro goed. De hoogste klikprijs die Bintje, Fontane en Ramos realiseerden was 17,83 euro. 

Volgens Zuidhof hebben veel telers gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te klikken. ‘De meeste telers zijn actief met de markt bezig geweest en hebben zelf hun verkoopmoment gekozen. Naar het eind van het seizoen, toen de prijzen op een lager niveau belanden, daalde de interesse om nog actief te handelen.’ Als de teler niet klikt, pakt het systeem automatisch het gemiddelde van de vijf laatste handelsdagen van het desbetreffende tijdvak. 

Voor de toekomst verwacht McCain meer interesse voor dergelijke systemen. ‘De animo is toegenomen dit groeiseizoen. Logisch als je het resultaat ziet. Alle telers die oogst 2013 hebben deel genomen, hebben voor 2014 weer deelgenomen’, laat Zuidhof weten. Wellicht ook wel omdat restanten van andere contractvormen ook in de PPS gestopt kunnen worden. Dat maakt dit systeem uniek, stelt hij.

McCain_pool14.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Peter 20 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/item/10854231/Telers-klikken-bij-McCain-gemiddeld-16-92-euro]Telers klikken bij McCain gemiddeld 16 92 euro[/url]
Mooie prijzen, wie heeft er meegedaan met deze pool en kloppen deze prijzen?
Jan 20 Juli 2014
Prijzen zullen wel aardig kloppen. Ik heb dit jaar meegedaan in deze pool met 100 ton Innovator.
Hoekse Waard 21 Juli 2014
De pool van Kleinjan bracht 11.25 op magertjes gezien de rest.
Hoeksche 21 Juli 2014
Wil wel eens zien waar het op gebaseerd is de 16,92 euro van mcCain
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Aardappelen

Aardappelen blijven aan de prijs volgens Rabobank

Analyse Aardappelen

Marktbeweging en -beleving gaan niet gelijk op

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden