Dankzij aardappelen en uien

Bovengemiddeld inkomen voor akkerbouwers

16 December 2015 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Nederlandse akkerbouwers hebben dit jaar een bovengemiddeld inkomen behaald. Tenminste, als je het afzet tegenover het gemiddelde van de totale agrarische sector. Het gemiddeld inkomen van een akkerbouwer komt dit jaar uit op 55.000 euro en stijgt daarmee 90 procent in vergelijking met 2014.

Het gemiddeld agrarisch inkomen in Nederland komt dit jaar uit op 40.000 euro per onbetaalde arbeidsjareneenheid, gelijk aan 2014. Dit heeft LEI Wageningen UR in kaart gebracht. Het hogere inkomen van een akkerbouwbedrijf vloeit voort uit de hogere prijzen van aardappelen en uien. 

98

procent

is prijs consumptieaardappelen gestegen

Telers van consumptieaardappelen zagen dit jaar de prijs met 98 procent toenemen ten opzichte van 2014. Uientelers zagen de prijs van hun product met 45 procent stijgen. Dit resulteert in goede exportmogelijkheden en optimisme in de akkerbouw, constateert het LEI. 

Zetmeelaardappelbedrijven zien hun inkomen wel dalen. Dit is enerzijds veroorzaakt door de 23 procent lagere opbrengst van suiker uit suikerbieten, vaak het tweede gewas op deze bedrijven. Anderzijds door de wijziging in de hoogte van de bedrijfstoeslagen binnen deze sector, geeft het LEI aan.

De Nederlandse akkerbouw staat als sector zeker niet in de top van de land- en tuinbouwsectoren in Nederland. Over 2015 hebben telers van glasgroente, pot- en perkplanten en geitenhouders verreweg het hoogste inkomen. Glasgroentebedrijven komen uit op 274.000 euro aan inkomen, pot- en perkplantenbedrijven behaalden een gemiddeld inkomen van 151.000 euro, terwijl melkgeitenbedrijven uitkwamen op 148.000 euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
koen 17 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10867334/Bovengemiddeld-inkomen-voor-akkerbouwers]Bovengemiddeld inkomen voor akkerbouwers[/url]
tis me nog steeds te weinig kga bijna failliet
Abonnee
nn 17 December 2015
Als je wat jaren middeld is het nog niet winstgevend.
Klaiboer 17 December 2015
Als ik een beetje om me heen kijk en foto's van Agrifoto voor bij zie komen dan gaat het nog niet zo slecht met de meeste. Dus niet klagen maar gewoon doorgaan
Abonnee
boer jan 18 December 2015
Klaiboer schreef:
Als ik een beetje om me heen kijk en foto's van Agrifoto voor bij zie komen dan gaat het nog niet zo slecht met de meeste. Dus niet klagen maar gewoon doorgaan


Als je als buitenstaander moet gaan meten of er wat verdient wordt in de akkerbouw aan het aantal nieuwe machines, loop je ook niet echt voor.
Nieuwe machines en ontwikkelingen zijn altijd nodig geweest het totaal op n hoger plan te krijgen, en er zijn altijd ondernemers die meer doen of meer lef hebben.
pootertje 18 December 2015
als hier de discussie woedt over vrij of contrakt dan moet ik steeds lezen dat vrije aardappelen zo veel meer opbrengen en dat 90 procent op dit forum vrij teelt, dus het artikel zal wel juist zijn zeker?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Marktupdate Uien

Het blijft kwakkelen op de uienmarkt

Analyse Aardappelen

Aardappelen blijven aan de prijs volgens Rabobank

Analyse Aardappelen

Marktbeweging en -beleving gaan niet gelijk op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden