Weer nieuwe schade gemeld

Schade Vlaamse aardappelen is topje van ijsberg

23 Juni 2016 - Clarisse van der Woude

Vlaanderen moet ervan uitgaan dat 5 procent van het aardappelareaal verloren is gegaan door de extreme wateroverlast van de afgelopen weken. En er komt alleen nog maar schade bij, want ook donderdag zijn er weer hevige buien.

Volgens Guy Depraetere van het Algemeen Boeren Syndicaat is 5 procent van het aardappelareaal in Vlaanderen verloren gegaan door het noodweer. Daarbij leiden de indirecte gevolgen tot opbrengstderving. ‘We kunnen geen topjaar verwachten. In Vlaanderen zijn veel percelen met bruine en zwarte plekken. De phytophthoradruk is erg hoog. De infecties van vorig weekend zijn nu te zien en ook maandag en dinsdag heeft het alweer geregend waardoor de druk alleen maar zal verergeren. Telers konden niet op tijd hun bespuiting herhalen. Ik vermoed daarom dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.’

5

procent

Vlaams aardappelareaal verloren door wateroverlast

Belgische aardappeltelers zijn uitermate alert. ‘Waar ze normaal met één middel spuiten, worden nu verschillende producten gemengd om op verschillende vlakken effect te krijgen. Ze nemen het zekere voor het onzekere.’ Op donderdagochtend is het in België weer zwaar aan het regenen en onweren. ‘Er wordt alweer nieuwe schade gemeld’, weet Depraetere.

Ook Ilse Eeckhout van PCA vreest dat door de huidige buien de schade blijft toenemen. ‘Los van de wateroverlast is phytophthora vrij algemeen aanwezig en de druk neemt door de vele neerslag verder toe. Er komt echt nog schade bij’, zegt Eeckhout terwijl de regen op de achtergrond met bakken naar beneden valt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden