Discussie weersverzekering

Van Dam moet dokken voor schade door extreem weer

24 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 90 reacties

LTO Nederland verwacht op korte termijn actie van het kabinet voor boeren en tuinders die getroffen zijn door de uitzonderlijke weersomstandigheden. Daarbij wijst hij naar landen als Frankrijk en Duitsland die het platteland inmiddels te hulp zijn geschoten met financiële tegemoetkomingen vanwege de extreme wateroverlast aldaar.

In grote delen van Limburg, Noord-Brabant en Gelderland kunnen duizenden hectares aan land- en tuinbouwgewassen (zoals aardappelen en bieten) als verloren worden beschouwd. Ook kassen zijn vernield en daken van stallen en bedrijfsgebouwen raakten zwaar beschadigd door extreme hagel, in combinatie met een zware storm.

Hier is geen sprake meer van een normaal bedrijfsrisico

Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland: ‘Natuurlijk zullen boeren en tuinders in eerste instantie een beroep doen op hun verzekeringsmaatschappij. Maar een belangrijk deel van de schade valt buiten de reguliere verzekering. Daar mogen boeren en tuinders niet eenzijdig de dupe van worden. Er is hier geen sprake meer van een normaal bedrijfsrisico, daarvoor waren de weersomstandigheden te uitzonderlijk. Het klimaat verandert, het weer wordt extremer. De consequenties daarvan mogen niet eenzijdig op het bordje van boeren terecht komen.’

De schade die in Limburg, Brabant en Gelderland is aangericht, wordt inmiddels geschat op 100 miljoen euro. Maat: ‘Aan dat bedrag kom je zeker wanneer je de waterschade van eerder deze maand meeneemt. En dan gaat het nog om een voorzichtige raming.’ Wat Maat betreft mag het kabinet niet afzijdig blijven. ‘Het platteland is over de volle breedte getroffen. Dat kan Den Haag niet onberoerd laten.’

Woensdag zei staatssecretaris Martijn van Dam toe volgende week getroffen boeren in Limburg te bezoeken. Hij komt daar op uitnodiging van LLTB-voorzitter en boomkweker Léon Faassen om de situatie met eigen ogen te bekijken. De Limburgse bond zwengelt dan een discussie aan over de brede weersverzekering. Volgens Faassen biedt die verzekering „nagenoeg geen soelaas voor hardwerkende boeren en tuinders.” Hij stelt voor om de verzekering om te vormen naar een toekomstbestendig fonds voor noodgevallen.

Van Dam zei echter ook dat boeren die schade lijden door de vele regen, niet hoeven te rekenen op financiële steun van de overheid. 'Ik heb daarvoor geen instrumenten', zo zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. Hoewel Van Dam erkent dat de brede weersverzekering lang niet alle schade dekt, wordt de ergste nood wordt volgens hem wel gelenigd voor boeren en tuinders die zich erbij hebben aangesloten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
90 reacties
pootgoed teler zuidwest 24 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10870394/Van-Dam-moet-dokken-voor-schade-door-extreem-weer]Van Dam moet dokken voor schade door extreem weer[/url]
Nu wordt net gedaan alsof de bredeweersverzekering van de nood een deugd maakt. Je ramp als teler is iets kleiner maar voor aanvang teelt maakt iedere teler een eigen beslissing of hij duizenden euro's aan premie wilt betalen. Achteraf ja, achteraf is het makkelijk praten. Nu had iedereen die schade heeft wel een bredeweersverzekering willen hebben. Maar wat als je rekening courant het niet toelaat om een dergelijke bredeweersverzekering te nemen? Op de meeste bedrijven zijn de besparingen, (de bruto winst - de privé uitgaven) maar net genoeg om rond te komen. Je probeert kosten te drukken, een brede weersverzekering is een flinke kostenpost. Er wordt per saldo te weinig verdient om alles klakkeloos te verzekeren als je op de kosten moet letten. Het is makkelijk praten. Dan had je maar een brede weersverzekering moeten nemen. Voorjaar 2017 staat iedere getroffen teler van vandaag weer voor de keuze om een brede weersverzekering af te sluiten. Maar met welk geld? Moet de brede weersverzekering niet gratis worden?
jules 24 Juni 2016
de meeste boeren rijden in dikke auto's, hebben een mooi huis en de kinderen zien er gezond en goed gekleed uit.. dus prive mogen ze niet klagen.. ze proberen er een slaatje uit te slaan..ik hoop dat ze nul cent van de regering krijgen..
Jack 24 Juni 2016
De overheid betaald 65% van de brede weersverzekeringspremie, je hebt veel hectares aardappelen en je dekt dit risico niet af?
Abonnee
erik 24 Juni 2016
Beste Jules,
je reactie is erg kortzichtig en getuigd van weinig intelligentie. Door deze ondernemers hebben alle inwoners van Nederland en de rest van de EU al meer dan 50 jaar een spotgoedkoop voedselpakket. De marge's zijn meestal vrij klein en tegenslagen zoals deze ( waar je per ongeluk in terecht komt) komen keihard binnen. Ik ben zelf geen voorstander van overheidshulp. maar om ze van een slaatje er uit slaan te betichten gaat een brug te ver. Dan zijn er nog wel wat categoriën medelanders die mogen stoppen met hun handje op te houden.
jules 24 Juni 2016
beste erik.. je reactie is veels te lang.. ga je bezighouden met geultjes steken
Abonnee
erik 24 Juni 2016
ik heb geen water overlast. Volgens mij hebben we hier een gefrustreerd aapje.
raymond 24 Juni 2016
dan mag je van geluk spreken erik
Rabo 24 Juni 2016
Als er in Nederland ooit hongersnood komt laten we Jules dan alstublieft als eerst verhongeren
jules 24 Juni 2016
ik veblijf binnenkort in engeland dus de hongersnood die jij mij gunt overleef ik wel.. succes met jullie eu landje..
Abonnee
agriklootje 24 Juni 2016
Engeland importeert nogal veel geloof ik, en de toelatingseisen zijn ook niet zo hoog als ik dit lees.
jules 24 Juni 2016
blijf vooral vertrouwen hebben in tijdelijk EU voorzitter mark rutte en de beste pvda man martijn van dam,dan zijn de problemen voor de akkerbouwers zo weer opgelost.. succes met verder dromen
petatje 24 Juni 2016
Van Dam hoeft niks te dokken. Hij moet de pot, die daarvoor is in Brussel, aanspreken. Die gebruiken andere landen ook en Nederland betaalt daar ook aan mee, waarom er dan niets van terughalen?
Abonnee
erik 24 Juni 2016
dat gebeurt alleen als de ( grote) groep melkveehouders begint te piepen dat het niet meevalt
Zeeuw 24 Juni 2016
Omdat we al genoeg krijgen..
toeslagrechten vamil mia
subsidie op akkerranden een laag btw tarief noem maar op.

Een MKBer krijgt dit allemaal niet.
En wij zouden het wel moeten krijgen.
Ik heb zelf sept 2011 ook alles verhageld gehad moest zelfs mn uien onder ploegen van verzekering.
aardappelen hadden hagelschade in het bed........
bieten met spoed gerooid.
Asbest dag met meer dan 3 gaten per vierkante meter.
2 luxe wagens met 50+ deuken en een paar velux ramen.

regio terneuzen.
Kreeg ook niets van regering kan ik met terugwerkende kracht ook nog ff vangen meneer van de pvda
petatje 24 Juni 2016
Wellicht is de uitvoering van schadevaststelling en afwikkeling het grote probleem. Dat zullen VVD en PvdA vast niet toegeven. Maar we hebben geen ministerie van landbouw met bijbehorende taken meer. Dus ook geen uitvoerende expertise op dit gebied.
Een land als Nederland dat bekend staat om zijn landbouwkennis en expertise heeft zichzelf in zijn blootje gezet. De marktleider van ooit is hard aan het aftakelen dankzij paarse (uitvaartkleur) kabinetten.
gezever 24 Juni 2016
.....hoe oud zijn jullie zeg.
Kinderen of ondernemers, al een aantal waterschades meegemaakt en een forse.
Nooit geen cent steun gehad en we zijn er nog steeds en hebben zeker geen klagen. helpt niet ook trouwens.
VH verzekerde 24 Juni 2016
Krijgt een boer die wel een brede weersverzekering heeft nu dubbel betaald?
petatje 24 Juni 2016
gezever schreef:
.....hoe oud zijn jullie zeg.
Kinderen of ondernemers, al een aantal waterschades meegemaakt en een forse.
Nooit geen cent steun gehad en we zijn er nog steeds en hebben zeker geen klagen. helpt niet ook trouwens.



Dat jij een flinke vent bent laat niet onverlet dat ondernemers binnen europa recht hebben op een gelijk speelveld. Dus als andere europese landen hun boeren met schade tegemoet komen dan dient dat hier ook te gebeuren. En het gaat niet om klagen maar voor gelijke rechten opkomen. Speciaal voor jonge echte ondernemers die tot het gaatje gaan om mee voedsel te produceren en daarvoor financieel diep gaan en die door dit soort natuurrampen geliquideerd dreigen te worden. En dat vind ik in tegenstelling tot jou, wel jammer!
Abonnee
erik 25 Juni 2016
ergens recht op hebben( of menen er recht op te hebben) zegt niet dat je het krijgt. Eerst zorgen dat alles wat je zelf kan regelen om schade te voorkomen hebt gedaan, en dan praat ik over perceels keuze, soort gewas etc, wel / niet verzekeren. Dan pas naar de ander wijzen. We hoeven dit werk niet te doen, dat is toch een vrije keuze met alle lusten en lasten?
Schade door dit soort omstandigheden wens ik niemand toe, maar een gelijk speelveld duurt nog wel even. Ik denk dat Wilders eerder een voorstander van de EU wordt.
Feitje 25 Juni 2016
Petatje, je heb over gelijk speel veld. Hoe los je het op met de onderners van twee jaar geleden die per bedrijf misschien wel meer schade hadden, alleen het gebied was kleiner Graag jou antwoord hier op.
siepel 25 Juni 2016
gewoon bedrijfsrisico. Telers met extreem veel ha's aardappelen, kiezen bewust voor risico. Dus niet zeueren.
petatje 25 Juni 2016
Feitje schreef:
Petatje, je heb over gelijk speel veld. Hoe los je het op met de onderners van twee jaar geleden die per bedrijf misschien wel meer schade hadden, alleen het gebied was kleiner Graag jou antwoord hier op.

In mijn ogen hadden ook toen die getroffen bedrijven geholpen moeten worden als ze over een drempelneerslaglimiet aan neerslag hadden gehad. Ook toen bestond dat europese noodfonds al! Dat er toen blijkbaar niet goed op is gekomen voor hun belangen wil voor mij echter niet zeggen dat jonge weinig kapitaalkrachtige bedrijven met topondernemers aan het roer geliquideerd zouden moeten worden.
Verder wil ik nog een zaak benadrukken; De schade betreft voor de bedrijven in het gebied niet een afgeschreven gewas, maar een richting 100% afgeschreven TOTALE OOGST waarvoor wel al de benodige gewasinvesteringen gedaan zijn en pacht betaald moet worden!
drent 25 Juni 2016
Precies,Feitje toen hebben wij ook forse schade gehad en opbrengsten van de helft van een normale oogst en de zuiderlingen maar zeggen niet zeuren jullie hebben waardeloze grond etc. Daarom ben ik ook geen voorstander van hulp, het is iedereen of niemand
petatje 25 Juni 2016
drent schreef:
Precies,Feitje toen hebben wij ook forse schade gehad en opbrengsten van de helft van een normale oogst en de zuiderlingen maar zeggen niet zeuren jullie hebben waardeloze grond etc. Daarom ben ik ook geen voorstander van hulp, het is iedereen of niemand

Beste Drent nogmaals, ook toen bestond dit noodfonds in brussel al, dus je moet jouw belangenbehartiger hier op aanspreken. En hier gaat het bij veel bedrijven niet om de helft van een normale oogst, maar om 1 jaar TOTAAL ZONDER OOGST. Ik hoef zelf geen hulp bij mij valt de schade relatief nog mee, maar met name jonge bedrijven die hier gestart zijn met veel huurgrond en verder op en top ondernemer zijn met supergewassen en een scherp financieel beheer die mogen wat mij betreft hierdoor niet omvallen!!! En let wel hier zijn streken met 280 mm in 3 weken met daarbij ook nauwelijks tussendoor drogende dagen.
En daar zie je op de hoge goed ontwaterde percelen bij boeren die nooit knoeien in het land gewoon bieten e mais wegkwijnen van de overvloed aan water!
Abonnee
Pieper 25 Juni 2016
Hou toch op, het is en blijft ondernemersrisico. Die snelgroeiende bedrijven zijn ondernemers die bewust risico nemen om op gronden aardappelen te telen die niet altijd geschikt zijn voor teelten zoals aardappelen. Het is de laatste jaren altijd goed gegaan en nu een keer niet. Jammer dan. Voordat er op die gronden aardappelen werden geteeld werden deze percelen gebruikt voor gras en mais en die kunnen nou eenmaal meer hebben dan een aardappel gewas. Hebben jullie er wel eens over nagedacht wat het waterbergend vermogen is van een perceel aardappelen en een perceel gras/mais. Op de aardappel percelen worden veel bewerkingen uitgevoerd met veelal grote en zware machines in het voorjaar en niet te vergeten een flinke hoeveelheid drijfmest erbij want we moeten wel 70 ton Fontanes oogsten en bij mais is het vaak modderen in de herfst ipv in het voorjaar. Op die dramatische percelen die nu zwaar getroffen zijn door water, wat voor gewas stond er vorigjaar?, misschien mais dat er in de herfst afgemodded is. Het zal echt niet met alle percelen gebeurt zijn maar met vele wel. Door de grootheids waanzin die er de laatste jaren speelt in de teelt van aardappelen kun je dit een keer verwachten.

Het is zo makkelijk om de waterschappen de schuld te geven en wellicht hebben deze hier ook wel op plaatsen een steek laten vallen maar vergeet niet je zelf te beoordelen.
petatje 25 Juni 2016
Diegenen die hier liggen te piepen over ondernemingsrisico snappen niet dat het geld ervoor klaarligt in Brussel. Alleen onze regering moet het ophalen!
En die Brusselse pot hebben wij allemaal ook als Nederlanders aan mee betaald. Voor mij getuigt het niet van goed ondernemerschap als je de kans voorbij laat gaan om er zelf ook eens in mee te delen. Bij een normale verzekering betaal je toch ook geen premie om bij schade niet geholpen te worden! Hoe kortzichtig kan men zijn!
Abonnee
feitje 25 Juni 2016
petatje, mee eens maar het feit blijft dat ik het niet eerlijk vind voor de ondernemers van 2 jaar terug die ook hele oogsten zijn verloren. Alleen omdat het gebied kleiner was, dus niet omdat ze minder om hulp riepen of slechtere ondernemers waren/zijn. kregen 0 op het orkest. Dit is heel krom om hier bij eventuele een uitbetaling aan voor bij te gaan. Dus mijn vraag is nogmaals hoe denk jij dit op te lossen.
Abonnee
Feitje 25 Juni 2016
In mijn ogen is er maar 1 oplossing. Dat is niet uitbetalen. Maar geld van Brussel gebruiken om, de ondernemers te subsidiëren/stimuleren om voor de toekomst geld opzij te leggen voor dit soort maatregel. Ook vindt ik het waterschap niet goed geregeld want iedereen denk hier bij aan nieuwbouw natuur enz. dumpt het water maar naar de landbouw percelen. En dit terwijl juist de onder bemalen stukken de water buffer zijn met deze calamiteiten. laat de rest maar betalen voor deze dienst die wij de rest van de bevolking / bedrijven leveren.
petatje 25 Juni 2016
Ten eerste:ik kan niks oplossen.
Ten tweede wellicht is dit nu niet op te lossen en is het wel zaak dat de milieucatastrofepot met zijn regels en de uitvoerbaarheid ervan nog eens tegen het licht gehouden moet worden.
Ten derde en laatste:als het al tot schadevergoeding komt in z.o. nederland dan zou je kunnen overwegen om alsnog je recht proberen te halen als je denkt dat jou of je bedrijf onrecht is aangedaan.
zeeuw 25 Juni 2016
Een pvda minister die geld gaat halen in Brussel voor de landbouw.....
Daags na een Brexit
Dream on
Zijn baas was campagneleider en activist voor greenpeace
Zelf heeft hij het bel me niet register en het verbod stilzwijgende verlenging van abonnementen op zijn naam staan.
Ook probeert hij de vierdaagse werkweek te introduceren.

DAT is hetgeen wat deze minister belangrijk vind.
VH verzekerde 25 Juni 2016
Allereerst: Tegen deze hoeveelheden regen is niets op gewassen.

Als petatje verzekerd was bij VH, dan was de netto premie per ha ongeveer 100 euro (net zoveel als 3 keer spuiten tegen phytopthora, dat doe je ook wel eens voor niets). Bij 100% schade krijg je dan 70 % van de verzekerde waarde (zeg maar 4200 euro, bij 6000 euro verzekerd).
Geen vetpot, maar je kunt wel vooruit en de rekeningen betalen.
Heb een teeltvoorlichter gesproken uit het getroffen gebied, er worden nu akkerbouw- en groentegewassen geteeld op laag gelegen percelen, wat vroeger weiland was en waar je voor koninginnedag beter niet op kon komen: Dan kun je beter van te voren met het waterschap in gesprek gaan en maatregelen nemen.
drent 25 Juni 2016
petatje schreef:
drent schreef:
Precies,Feitje toen hebben wij ook forse schade gehad en opbrengsten van de helft van een normale oogst en de zuiderlingen maar zeggen niet zeuren jullie hebben waardeloze grond etc. Daarom ben ik ook geen voorstander van hulp, het is iedereen of niemand

Beste Drent nogmaals, ook toen bestond dit noodfonds in brussel al, dus je moet jouw belangenbehartiger hier op aanspreken. En hier gaat het bij veel bedrijven niet om de helft van een normale oogst, maar om 1 jaar TOTAAL ZONDER OOGST. Ik hoef zelf geen hulp bij mij valt de schade relatief nog mee, maar met name jonge bedrijven die hier gestart zijn met veel huurgrond en verder op en top ondernemer zijn met supergewassen en een scherp financieel beheer die mogen wat mij betreft hierdoor niet omvallen!!! En let wel hier zijn streken met 280 mm in 3 weken met daarbij ook nauwelijks tussendoor drogende dagen.
En daar zie je op de hoge goed ontwaterde percelen bij boeren die nooit knoeien in het land gewoon bieten e mais wegkwijnen van de overvloed aan water!

Als dat volgens jou op en top ondernemers zijn met supergewassen zal het ook geen probleem zijn om een extra lening bij de bank aan te vragen om dit jaar te overbruggen, dat is hier ook gebeurt. En ook hier is het gebeurt dat de hoge esgronden verzopen dus dat is ook geen uitzondering!Hier kwamen toen ook buien van 70mm en een dag later weer van 40 en zo maar verder, sommige percelen 3x overgepoot en nog maar een matige opbrengst.Was toen wel wat eerder in de tijd rond half mei en de laatste overgezaaide mais pas half juni daar het land niet eerder bewerkbaar was.Maar het is triest als je het overkomt...hier tot nu toe een super groeiseizoen gehad.
Abonnee
Pieper 25 Juni 2016
Hou toch op, het is en blijft ondernemersrisico. Die snelgroeiende bedrijven zijn ondernemers die bewust risico nemen om op gronden aardappelen te telen die niet altijd geschikt zijn voor teelten zoals aardappelen. Het is de laatste jaren altijd goed gegaan en nu een keer niet. Jammer dan. Voordat er op die gronden aardappelen werden geteeld werden deze percelen gebruikt voor gras en mais en die kunnen nou eenmaal meer hebben dan een aardappel gewas. Hebben jullie er wel eens over nagedacht wat het waterbergend vermogen is van een perceel aardappelen en een perceel gras/mais. Op de aardappel percelen worden veel bewerkingen uitgevoerd met veelal grote en zware machines in het voorjaar en niet te vergeten een flinke hoeveelheid drijfmest erbij want we moeten wel 70 ton Fontanes oogsten en bij mais is het vaak modderen in de herfst ipv in het voorjaar. Op die dramatische percelen die nu zwaar getroffen zijn door water, wat voor gewas stond er vorigjaar?, misschien mais dat er in de herfst afgemodded is. Het zal echt niet met alle percelen gebeurt zijn maar met vele wel. Door de grootheids waanzin die er de laatste jaren speelt in de teelt van aardappelen kun je dit een keer verwachten.

Het is zo makkelijk om de waterschappen de schuld te geven en wellicht hebben deze hier ook wel op plaatsen een steek laten vallen maar vergeet niet je zelf te beoordelen.
siepel 25 Juni 2016
Helemaal mee eens. Eindelijk iemand die realistisch is.
patatje 25 Juni 2016
@pieper; je lijkt wel jaloers, als wij op het Lommelszand op twee weken 469mm krijgen en op 23/6 VOLLEDIG verhagelen, heeft dit niets met ondernemers risico te maken, maar met tegenslag. Hier is nog nooit een wei omgeploegd. De groei hier van bedrijven is te wijten aan bedrijven die andere bedrijven overnemen en zo aan 400 bunder aardappelen geraken.
Als jij een halve meter water zou krijgen op 2 weken was je polder een zee.
Klaiboer 25 Juni 2016
Kun je je eigen voor verzekeren. Als je een bewaarschuur van een miljoen bouwt ga je er ook niet van uit dat die in de fik gaat maar die verzeker je toch ook.
Gerrit 25 Juni 2016
Ik heb mijn duurste gewassen verzekerd met een bredeweersverzekering. Mijn inkomen hangt hier van af en met het huidige klimaat is het gewoon niet meer veilig. Het kost een hoop geld maar wanneer je veel hectares in een klein gebied hebt zitten moet je goed nadenken wat je risico's zijn.
Overheid 25 Juni 2016
Als de overheid nu moet gaan betalen voor de geleden schade, hoe moet dat dan in de toekomst? Moeten ze dan altijd bij gaan springen? Gezonde sector word dat.En waarom is tegenslag geen ondernemingsrisico als m'n trekkerband lek raakt is dat toch ook tegenslag
Abonnee
Boer Jan 25 Juni 2016
Helaas is het nu eenmaal zo dat onze gewassen buiten op het veld blootgesteld staan aan de grillen van de natuur, helaas geeft deze natuur ons ook wel eens te veel van het goede, en verzuipt er een stukje. hier heeft bijna elke boer wel eens mee van doen helaas. \
Feit is wel dat er idd tegenwoordig ook op de mindere percelen gevoelige teelten plaatsvinden.
Dit brengt extra risico's met zich mee.

Ook ik zelf heb al meerdere keren een teelt om zeep zien gaan, helaas hoort dit wat mij betreft bij het vak.

overigens kwijt dit de waterschappen niet van hun taak om onze voeten droog te houden, maar deze verlegd steeds de grenzen naar natuur en andere minder belangrijke zaken.
Ronaldo 25 Juni 2016
Op twitter is een grote zogenaamde vooruitstrevende aardappelteler actief met foto's en filmpjes van een drone hoe veel water er wel op zijn land staat. Ik vraag me af of je dan zielig bent of dat het geluk was omuiterwaarden vol te planten met aardappelen. Percelen worden compleet vol geplant zonder na te denken hoe het water van deze percelen af moet. 400 hectare aardappelen, dan heb je geen tijd om een greppel te graven want daar is geen machine voor.
Abonnee
feitje 25 Juni 2016
Ronaldo kan jij deze teler persoonlijk? Weet jij wat hij er allemaal voor gedaan heeft om dit te voorkomen, beperken? Denk niet dat we persoonlijk moeten worden. Weet wel dat hij veel heel veel vrij teelt en de markt soms de goede richting in kan duwen. Ook geen klager of iemand die ze handje ophoud. En van 60 ha eigendom naar nu bijna 400 ha. Met daar in een paar flinken tegen slagen denk aan de brandt. En toch niet klagen en ook nu houd hij zijn hand niet op hij vertelt alleen de situatie.
pieterdepiet 26 Juni 2016
Wij zitten op een hoog perceel, wat blank heeft gestaan. In mijn ogen mede door het waterschap/overheid, die afwaterings sloten en rivieren laat meanderen, en stenen en bomen in stapelt, en niet meer maait. Is het dan niet logisch dat je naar de overheid wijst, en zij mede schuldig zijn???????
Abonnee
moeder overste 26 Juni 2016
dan is er wat anders aan de hand, want water gaat altijd van hoog naar laag. Als een hoog perceel dus blank staat is er iets anders aan de hand.
schoenmakers1 26 Juni 2016
ja, daar heb je gelijk in overste, het waterschap heeft de laatste 20 jaar alles op alles gezet om het water niet van hoog naar laag te laten lopen, daarom is er ook zoveel ellende op dit moment, alleen zijn er altijd van die meepraters met het grote geheel, die niet de schuld durven te leggen waar die ligt.
Abonnee
jan 26 Juni 2016
Voor de 2* het waterschap moeten bellen dat ze de sluizen verder open moesten zetten omdat het water niet weg stroomt. Nu al na een buitje van 45mm. Ze hebben deze beek gekoppeld aan een natuurreservaat en hebben het grondwaterpeil 10 tallen cm laten stijgen (dit zogenaamd voor de natuur). Bedenkt wel elke 10cm stijging van het grondwater is 25mm minder regenopslag capaciteit. Telen al jaren hier aardappelen. Maar omdat de belangen van milieu en natuur organisaties momenteel zwaarder tellen als onze boerenbelangen moeten wij boeren nu het gelach betalen. NOEMEN JULLIE DIT RECHTVAARDIG!! De overheid is verplicht om de gedupeerde boeren te helpen. En de belangen van de boeren horen weer ook op de 1e plaats te staan. De overlast van de natuur begint uit zijn spuigaten te lopen. (denk aan ganzen,water,wilde varkens ,dassen,bever schade enz.
Agri 26 Juni 2016
Verhaal van jan klopt ,dus hebben we 2 verzekeringen nodig 1 weerverzekering en 1 tegen de overheid.
Abonnee
Gijs 26 Juni 2016
Laat ze in Limburg en Brabant maar eens alle sluizen openen. Hierdoor zakt het grondwater 10 tallen centimeters. Dan krijgen we een landelijk probleem met overstromingen. Misschien wordt er dan wel eens serieus naar de Limburgse en Brabantse boeren geluisterd. En komen de boerenbelangen wel weer op de 1e plaats.
noordeling 26 Juni 2016
In het noorden trekt iedere aardappelteler(ik weet er niet 1 die het niet doet ) direct na het aanfrezen preventief greppels dwars door de ruggen, voor afvoer van water bij extreme regenval. Op de fimpjes gemaakt door drones in het zuiden zie ik bijna nergens preventief getrokken greppels, alleen een hoop gemodder met de greppelfrees of schep nadat het water al is gevallen.Waarom??????
schoenmakers1 26 Juni 2016
in het zuiden liep het water van de sloot, die door het waterschap niet voldoende afvoerde, het land op, als er greppels gegraven waren zou er nog meer en sneller water het land op gelopen hebben

Maar ik zie het greppelen ook in het zuiden gebeuren als het gewas gezaaid is
Abonnee
Oude Bert 26 Juni 2016
noordeling schreef:
In het noorden trekt iedere aardappelteler(ik weet er niet 1 die het niet doet ) direct na het aanfrezen preventief greppels dwars door de ruggen, voor afvoer van water bij extreme regenval. Op de fimpjes gemaakt door drones in het zuiden zie ik bijna nergens preventief getrokken greppels, alleen een hoop gemodder met de greppelfrees of schep nadat het water al is gevallen.Waarom??????

Denk je soms dat we achterlijk zijn. Doen al jaren greppels maken met greppelfrees. Momenteel wordt er na elke hoosbui alle percelen nagelopen en met de hand verder uitgeschept. Met me doen de meeste collega's het zo. Hebben echt geen tijd om met drones te spelen. Kom eens voor elkaar op en steun en help elkaar dan elkaar af liggen te zeiken met had je maar enz.
hypocriet 26 Juni 2016
Ik ben een vrije teler. Ik hoop dat alle aardappelen verzuipen en verrotten behalve de mijne. Zo denkt toch elke landbouwer, elkaar steunen laat me niet lachen. Het klinkt allemaal egoïstisch, maar ik moet ook leningen afbetalen en een gezin voeden.
Durk 26 Juni 2016
Inderdaad pieper, we gaan daar te makkelijk aan voorbij. Maar het klopt wat ge schrijft
Abonnee
Ronaldo 26 Juni 2016
Leuk elkaar steunen. Lekker door groeien van 400 naar 800 hectare en dat op kosten van?
Abonnee
Pieper 26 Juni 2016
Elkaar steunen, man wordt wakker. Geen ramp is een ramp. Het klinkt erg naar maar het is nou eenmaal zo. Ik ben ook weleens de sigaar en heb ik ook de bank wel eens moeten bellen maar ja dat is ondernemerschap en in de landbouw zijn we afhankelijk van het weer, ze zeggen niet voor niks "weer is koopman" en zijn we in Nederland afhankelijk van rampen elders. Dit is nou eenmaal de realiteit. Daarnaast ben ik ook niet altijd blij met de gigantische groei van het aardappelareaal in de getroffen gebieden, maar ja ken ik gaan lopen zeuren en klagen maar dat helpt toch niks , dat is nou eenmaal ondernemen.
Abonnee
piet p. 26 Juni 2016
hypocriet schreef:
Ik ben een vrije teler. Ik hoop dat alle aardappelen verzuipen en verrotten behalve de mijne. Zo denkt toch elke landbouwer, elkaar steunen laat me niet lachen. Het klinkt allemaal egoïstisch, maar ik moet ook leningen afbetalen en een gezin voeden.

Ik hoop dat je vlak achter een sluis woont dan trek ik hem wel open zodat al jouw aardappelen verzuipen. Dan piep je wel anders.
Abonnee
erik 26 Juni 2016
een ramp in een ander land is makkelijker, maar het gevoel voor degene die het overkomt is hetzelfde. Als we elkaar al verlies of ellende toe gaan wensen dan is het einde zoek. Ik hoop dat de getroffenen een goed beeld hebben van de percelen waar schade is ontstaan en of daar wat aan gedaan had kunnen worden, of dat het bewust risico lopen was. Als dat laatste zo is, dan moeten de industrieën zich eens achter de oren gaan krabben of ze met hun inkoop beleid wel op het juiste paard aan het wedden zijn!
hypocriet 26 Juni 2016
@ piet p

Als jij een sluis open zet, dan is dat vandalisme en dan doet jij dat expres. Dat heet sabotage. Maar als mijn aardappelen verzuipen door de regen daar kan niemand iets aan doen.
Abonnee
berry 26 Juni 2016
hyporocriet is gewoon eerlijk. Ik denk net zo, maar dat wil niet zeggen dat ik een ander een ramp gun. Absoluut niet.
hypocriet 26 Juni 2016
Je hebt gelijk ik gun ook niemand een ramp. Maar als er een gebeurd en ik kan daar van profiteren dan is dat mooi meegenomen. De een zijn dood is de ander zijn brood. En dat is in alle sectoren zo, niet alleen in de landbouw.
Want hier op dit forum wordt gesuggereerd dat landbouwers niet samenwerken. Maar zou het in andere sectoren beter zijn?
hypocriet 26 Juni 2016
Je hebt gelijk ik gun ook niemand een ramp. Maar als er een gebeurd en ik kan daar van profiteren dan is dat mooi meegenomen. De een zijn dood is de ander zijn brood. En dat is in alle sectoren zo, niet alleen in de landbouw.
Want hier op dit forum wordt gesuggereerd dat landbouwers niet samenwerken. Maar zou het in andere sectoren beter zijn?
Boertie93 27 Juni 2016
De grote jongens met grootheidswaanzin die elk jaar all-in gaan krijgen eens wat er ooit eens zou komen: de deksel op hun neus. Elk jaar meer risico nemen en elke paar hectare extra (RISICO)grond bijhuren.. Met hen heb ik weinig medelijden. Als ze dan grote jongens zijn met zoveel ondernemerscapaciteiten komen ze er zelf of met hulp van de bank wel weer bovenop.
Abonnee
Vrij grof 27 Juni 2016
Diegene die land bijhuren hebben die er een clausule in dat bij een verrot gewas door neerslag of wateroverlast een gedeelte van de huur niet betaald hoeft te worden?
Als de grondeigenaar het zelf zou betelen had hij ook niets.
En nu zijn de kosten die gemaakt zijn nog beperkt .
Voordeel van die clausule is dat de verhuurder de zaak ook op orde wil hebben omdat hijzelf ook risico loopt.
Als je die financieele risicoos niet kan dragen moet je je ernstig afvragen waar je mee bezig bent als ondernemer.
Aar 27 Juni 2016
Misschien eens goed om met Aviko te bellen, volgens mij willen die graag keten gericht denken. Eens kijken of ze er nog zo over denken!!
rotte knol 27 Juni 2016
Aar schreef:
Misschien eens goed om met Aviko te bellen, volgens mij willen die graag keten gericht denken. Eens kijken of ze er nog zo over denken!!



Aviko denkt alleen maar zich zelf ,alle risico s afwimpelen op de teler (overigens eigen keuze van de teler) Met zulke calamiteiten blijken de contract prijzen op een structureel te laag niveau te zitten
Agria 27 Juni 2016
Met keten gericht bedoelt Aviko gericht ketenen
Abonnee
erik 27 Juni 2016
dus op alle andere afnemers is geen commentaar te bedenken? Dan is het nog knap dat er zoveel mensen aan Aviko leveren. Wees eens reëel stelletje klagers, er is overal wel wat op aan te merken. Lever zelf al jaren aan dit bedrijf en in goede en slechte jaren altijd netjes behandeld en geen gezeur.
Nu graag weer terug naar het originele onderwerp:
VAN DAM MOET DOKKEN ETC.
bevelanders 27 Juni 2016
ZLTO piept alleen maar voor Oost Brabant.
in 2011 was er precies soortgelijke hagel in Zeeuws Vlaanderen. Deden ze niets maar dan ook niet voor.
Toen was het antwoord van ZLTO aansluiten bij de brede weersverzekering.
Abonnee
Vrij grof 27 Juni 2016
Uiteraard is het ook niet meer dan logisch dat van Dam alles uit de kast haalt om een geldpotje aan te boren voor de ergst getroffene.
Is niet meer dan zijn plicht dit te doen!
Als hij dit gaat verzuimen is er maar 1 mogenlijkheid
En dat is opzouten !!!
Abonnee
agriklootje 27 Juni 2016
ZLTO ligt ook vreselijk dwars bij één normale Nederlandse aardappel notering, misschien moeten we België een stukje Nederland geven?
Aar 27 Juni 2016
Volgens mij heeft van Dam het al duidelijk aangegeven in een eerder interview.
Ik ben er niet voor de boeren!!
Dus zou ik niet teveel hopen.
mietjes 28 Juni 2016
Ze denken daar in het zuiden dat ze overal recht op hebben eerst melk kwota rechten, mestrechten, fosfaat rechten en nu ok nog water schade rechten ze laten het water bewust nog staan tot de staatsecrataris is geweest dan gaan er pas wat aan doen ,de sluizen open zetten een truck van de zuiderlingen om maar geld binnen te slepen er zijn meer plaatsen in Nederland met water schade van het hele jaar waar ook niet alles optimaal groeit. Eerst daar maar eens minder vee houden men roep daar allemaal nog van meer uitbreiden van melkvee en de gemeenschap de mestverwerking laten betalen. LTO Albert Jan Maat zit daar ook weer bij.
Laat LTO is zijn gezond boeren verstand gebruiken en niet als maar de zuiderlingen het hand boven het hoofd houden. Of loert Maat op een directie baan bij mestverwerking met groot bonus loon. En Romijn in de fosfaat handel allemaal dingen die niet nodig waren geweest als men verantwoord had geproduceerd.
Henk52 29 Juni 2016
mietjes schreef:
Ze denken daar in het zuiden dat ze overal recht op hebben eerst melk kwota rechten, mestrechten, fosfaat rechten en nu ok nog water schade rechten ze laten het water bewust nog staan tot de staatsecrataris is geweest dan gaan er pas wat aan doen ,de sluizen open zetten een truck van de zuiderlingen om maar geld binnen te slepen er zijn meer plaatsen in Nederland met water schade van het hele jaar waar ook niet alles optimaal groeit. Eerst daar maar eens minder vee houden men roep daar allemaal nog van meer uitbreiden van melkvee en de gemeenschap de mestverwerking laten betalen. LTO Albert Jan Maat zit daar ook weer bij.
Laat LTO is zijn gezond boeren verstand gebruiken en niet als maar de zuiderlingen het hand boven het hoofd houden. Of loert Maat op een directie baan bij mestverwerking met groot bonus loon. En Romijn in de fosfaat handel allemaal dingen die niet nodig waren geweest als men verantwoord had geproduceerd.



Maat gaat niet dokken en terecht natuurlijk, want de boeren kunnen zich verzekeren ( maar door hun hebzucht niet, doordenkertje) en daar zijn ze zelf verantwoordelojk voor
schoenmakers1 29 Juni 2016
Henk52 schreef:
mietjes schreef:
Ze denken daar in het zuiden dat ze overal recht op hebben eerst melk kwota rechten, mestrechten, fosfaat rechten en nu ok nog water schade rechten ze laten het water bewust nog staan tot de staatsecrataris is geweest dan gaan er pas wat aan doen ,de sluizen open zetten een truck van de zuiderlingen om maar geld binnen te slepen er zijn meer plaatsen in Nederland met water schade van het hele jaar waar ook niet alles optimaal groeit. Eerst daar maar eens minder vee houden men roep daar allemaal nog van meer uitbreiden van melkvee en de gemeenschap de mestverwerking laten betalen. LTO Albert Jan Maat zit daar ook weer bij.
Laat LTO is zijn gezond boeren verstand gebruiken en niet als maar de zuiderlingen het hand boven het hoofd houden. Of loert Maat op een directie baan bij mestverwerking met groot bonus loon. En Romijn in de fosfaat handel allemaal dingen die niet nodig waren geweest als men verantwoord had geproduceerd.



Maat gaat niet dokken en terecht natuurlijk, want de boeren kunnen zich verzekeren ( maar door hun hebzucht niet, doordenkertje) en daar zijn ze zelf verantwoordelojk voor
zie mijn reactie onder verzekeren, moedwillig aangedane schade wordt nooit door de verzekering vergoed
petatje 29 Juni 2016
Schoenmakers. Daar heb je een punt. Een verzekering gaat niet betalen voor een schade die door toedoen van slecht waterschapsbeleid optreedt. Of hebben ze hier in de hoekse waard andere ervaringen in?
Abonnee
pruikenmaker 29 Juni 2016
petatje schreef:
Schoenmakers. Daar heb je een punt. Een verzekering gaat niet betalen voor een schade die door toedoen van slecht waterschapsbeleid optreedt. Of hebben ze hier in de hoekse waard andere ervaringen in?


Onzin, de verzekering keert gewoon uit als de getroffen teler aan de voorwaarden voldoet.
De rol van het waterschap wordt daar niet in meegenomen.
In Oost-Brabant en Limburg voldoen ze makkelijk aan deze criteria mits je gewoon verzekerd bent.
Schoenmakers, als bijstandsgerechtigde speel je een hele rare rol in tal van discussies.
Agria 29 Juni 2016
pruikenmaker schreef:
petatje schreef:
Schoenmakers. Daar heb je een punt. Een verzekering gaat niet betalen voor een schade die door toedoen van slecht waterschapsbeleid optreedt. Of hebben ze hier in de hoekse waard andere ervaringen in?


Onzin, de verzekering keert gewoon uit als de getroffen teler aan de voorwaarden voldoet.
De rol van het waterschap wordt daar niet in meegenomen.
In Oost-Brabant en Limburg voldoen ze makkelijk aan deze criteria mits je gewoon verzekerd bent.
Schoenmakers, als bijstandsgerechtigde speel je een hele rare rol in tal van discussies.


Als de verzekeraar vind dat het waterschap verwijtbaar heeft gehandeld zal ze de schade bij het waterschap proberen te verhalen. Alleen en dat heb ik al eerder geschreven en het staat nu ook een artikel in "de Boerderij": De hoofdlijn uit de jurisprudentie over landbouwschade is dat het waterschap in genoemde omstandigheden vrijuit gaat.
schoenmakers1 29 Juni 2016
pruikemaker, wat het bijstandstrekker betreft heb je wel een beetje gelijk, maar ik probeer de ding correct te zien, ongeacht of het me zelf wel of niet raakt, ik weet wel dat als de slechtweer verzekering overal geclaimd wordt zeker het feit aangehaald zal worden wie is de schuldige, bij veel, of alle verzekeringen wordt moedwillige schade uitgesloten
robert jan 29 Juni 2016
mooi dat het geklaag van de telers niet heeft gewerkt.. de troep wat ze in de supermarkt leggen betaal ik geen cent extra voor..
Abonnee
Vrij grof 29 Juni 2016
Robert jan, ga je spulletjes direct bij de teler zelf kopen.
Wedden dat het dan een stuk beter smaakt.
robert jan 29 Juni 2016
denk je dat,vrij grof? mijn vleeswaren en andere producten zien er altijd goed uit in de supermarkt.. aardappels en uien is altijd bagger.. volgens mij gaat er dan in de begin van de keten al iets heel erg mis..dat diepe stootblauw komt echt niet door een vakkenvuller hoor.. kijk bijvoorbeeld eens wat beter uit met rooien en opscheppen enz..
john 29 Juni 2016
stel de marktprijzen stijgen nu door het wegvallen van een flink deel van t aanbod. zou het dan niet netjes zijn van de telers die nu gaan profiteren een gedeelte van de extra opbrengst storten in een solidariteitsfonds zodat de getroffen bedrijven geholpen kunnen worden? over een aantal jaren kan t ook eens andersom zijn en ben jij de ongelukkige en is t fijn als er hulp komt.
Abonnee
Pieper 29 Juni 2016
Grapje zeker John.
gijs 19 November 2016
Boeren, verwende kinderen!
Aar 19 November 2016
John, daar hebben ze iets voor gevonden en dat heet brede weersverzekering
Zuidboer 19 November 2016
Zolang er bij deze en gene in het zuidoosten nog spiksplinter nieuw materiaal kan worden aangeschaft zal het waarschijnlijk ook allemaal best wel meevallen ook denk ik.
Abonnee
lease 19 November 2016
er zijn er genoeg die hun eigen nieuwe trekker inruilen voor een lease exemplaar zodat er met de cash van de inruil het liquiditeit tekort wordt gefinancierd.
Zuidboer 19 November 2016
Vast. Op twitter en YouTube zijn behoorlijk wat filmpjes te vinden van aardappeltelers die met hun nieuwe trekkers, rooiers en nieuwe schuren pronken. Ik heb er respect voor en geen medelijden.
Henk52 19 November 2016
lease schreef:
er zijn er genoeg die hun eigen nieuwe trekker inruilen voor een lease exemplaar zodat er met de cash van de inruil het liquiditeit tekort wordt gefinancierd.



Ongelooflijk, maar toch geloof ik het. Een sigaar uit eigen doos, problemen vooruitschuiven, maar ze verdwijnen niet. Meer dan de helft van boeren is bij bijzonder beheer. Het onderpand heeft men tot de nok toe gevuld. There is no way back, the ultimate target is fajiettoo
jaap 20 November 2016
mensen als robert-jan zouden nooit of te nimmer meer voedsel moeten kunnen kopen respect voor de belangrijkste mensen op deze aardkloot die iedereen van voedsel voorzien en nooit is iets door kunnen berekenen omdat ze altijd onder aan de ladder zitten en dan nog een bak mel ellende en negatieve feed back krijgen ook naar het getop en gesjouw denk dat er weinig mensen willen ruilen met deze doelgroep verdiep je eens in de materie de natuur speelt een grote rol in deze zaken ga je schamen
Abonnee
peter 21 November 2016
Meeste nieuwe trekkers die verkocht worden zijn worden al geleast , dit is al jaren zo. Triest dat de opschaling zo gestimuleerd wordt. Dit maakt vele bedrijven zeer zwak en zeer afhankelijk. Je moet dit als ondernemer maar willen.
Henk52 22 November 2016
peter schreef:
Meeste nieuwe trekkers die verkocht worden zijn worden al geleast , dit is al jaren zo. Triest dat de opschaling zo gestimuleerd wordt. Dit maakt vele bedrijven zeer zwak en zeer afhankelijk. Je moet dit als ondernemer maar willen.


Mooie woorden van de leasemaatschappijen: lease een trekker en je houdt meer geld over voor bv grond te kopen.

Vertaling: lease een trekker, en omdat je on de val gelopen bent, zul je alle andere machines ook gaan leasen. Daarbij houd je geen cent meer over. Als je grond wilt kopen, moet je maar naar de bank gaan, als je daar nog wat krijgt. Kortom we hebben je helemaal ingepakt. Kun je de lease 1 maand niet betalen, geen probleem, wij komen dan de betreffende machine ophalen. U snapt hem al, dit kunnen we natuurlijk niet gratis doen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden