LTO Nederland verwacht op korte termijn actie van het kabinet voor boeren en tuinders die getroffen zijn door de uitzonderlijke weersomstandigheden. Daarbij wijst hij naar landen als Frankrijk en Duitsland die het platteland inmiddels te hulp zijn geschoten met financiële tegemoetkomingen vanwege de extreme wateroverlast aldaar.
In grote delen van Limburg, Noord-Brabant en Gelderland kunnen duizenden hectares aan land- en tuinbouwgewassen (zoals aardappelen en bieten) als verloren worden beschouwd. Ook kassen zijn vernield en daken van stallen en bedrijfsgebouwen raakten zwaar beschadigd door extreme hagel, in combinatie met een zware storm.
Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland: ‘Natuurlijk zullen boeren en tuinders in eerste instantie een beroep doen op hun verzekeringsmaatschappij. Maar een belangrijk deel van de schade valt buiten de reguliere verzekering. Daar mogen boeren en tuinders niet eenzijdig de dupe van worden. Er is hier geen sprake meer van een normaal bedrijfsrisico, daarvoor waren de weersomstandigheden te uitzonderlijk. Het klimaat verandert, het weer wordt extremer. De consequenties daarvan mogen niet eenzijdig op het bordje van boeren terecht komen.’
De schade die in Limburg, Brabant en Gelderland is aangericht, wordt inmiddels geschat op 100 miljoen euro. Maat: ‘Aan dat bedrag kom je zeker wanneer je de waterschade van eerder deze maand meeneemt. En dan gaat het nog om een voorzichtige raming.’ Wat Maat betreft mag het kabinet niet afzijdig blijven. ‘Het platteland is over de volle breedte getroffen. Dat kan Den Haag niet onberoerd laten.’
Woensdag zei staatssecretaris Martijn van Dam toe volgende week getroffen boeren in Limburg te bezoeken. Hij komt daar op uitnodiging van LLTB-voorzitter en boomkweker Léon Faassen om de situatie met eigen ogen te bekijken. De Limburgse bond zwengelt dan een discussie aan over de brede weersverzekering. Volgens Faassen biedt die verzekering „nagenoeg geen soelaas voor hardwerkende boeren en tuinders.” Hij stelt voor om de verzekering om te vormen naar een toekomstbestendig fonds voor noodgevallen.
Van Dam zei echter ook dat boeren die schade lijden door de vele regen, niet hoeven te rekenen op financiële steun van de overheid. 'Ik heb daarvoor geen instrumenten', zo zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. Hoewel Van Dam erkent dat de brede weersverzekering lang niet alle schade dekt, wordt de ergste nood wordt volgens hem wel gelenigd voor boeren en tuinders die zich erbij hebben aangesloten.
© DCA MultiMedia. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA MultiMedia.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10870394/Van-Dam-moet-dokken-voor-schade-door-extreem-weer]Van Dam moet dokken voor schade door extreem weer[/url]
.....hoe oud zijn jullie zeg.
Kinderen of ondernemers, al een aantal waterschades meegemaakt en een forse.
Nooit geen cent steun gehad en we zijn er nog steeds en hebben zeker geen klagen. helpt niet ook trouwens.
Petatje, je heb over gelijk speel veld. Hoe los je het op met de onderners van twee jaar geleden die per bedrijf misschien wel meer schade hadden, alleen het gebied was kleiner Graag jou antwoord hier op.
Precies,Feitje toen hebben wij ook forse schade gehad en opbrengsten van de helft van een normale oogst en de zuiderlingen maar zeggen niet zeuren jullie hebben waardeloze grond etc. Daarom ben ik ook geen voorstander van hulp, het is iedereen of niemand
drent schreef:Precies,Feitje toen hebben wij ook forse schade gehad en opbrengsten van de helft van een normale oogst en de zuiderlingen maar zeggen niet zeuren jullie hebben waardeloze grond etc. Daarom ben ik ook geen voorstander van hulp, het is iedereen of niemand
Beste Drent nogmaals, ook toen bestond dit noodfonds in brussel al, dus je moet jouw belangenbehartiger hier op aanspreken. En hier gaat het bij veel bedrijven niet om de helft van een normale oogst, maar om 1 jaar TOTAAL ZONDER OOGST. Ik hoef zelf geen hulp bij mij valt de schade relatief nog mee, maar met name jonge bedrijven die hier gestart zijn met veel huurgrond en verder op en top ondernemer zijn met supergewassen en een scherp financieel beheer die mogen wat mij betreft hierdoor niet omvallen!!! En let wel hier zijn streken met 280 mm in 3 weken met daarbij ook nauwelijks tussendoor drogende dagen.
En daar zie je op de hoge goed ontwaterde percelen bij boeren die nooit knoeien in het land gewoon bieten e mais wegkwijnen van de overvloed aan water!
In het noorden trekt iedere aardappelteler(ik weet er niet 1 die het niet doet ) direct na het aanfrezen preventief greppels dwars door de ruggen, voor afvoer van water bij extreme regenval. Op de fimpjes gemaakt door drones in het zuiden zie ik bijna nergens preventief getrokken greppels, alleen een hoop gemodder met de greppelfrees of schep nadat het water al is gevallen.Waarom??????
Ik ben een vrije teler. Ik hoop dat alle aardappelen verzuipen en verrotten behalve de mijne. Zo denkt toch elke landbouwer, elkaar steunen laat me niet lachen. Het klinkt allemaal egoïstisch, maar ik moet ook leningen afbetalen en een gezin voeden.
Misschien eens goed om met Aviko te bellen, volgens mij willen die graag keten gericht denken. Eens kijken of ze er nog zo over denken!!
Ze denken daar in het zuiden dat ze overal recht op hebben eerst melk kwota rechten, mestrechten, fosfaat rechten en nu ok nog water schade rechten ze laten het water bewust nog staan tot de staatsecrataris is geweest dan gaan er pas wat aan doen ,de sluizen open zetten een truck van de zuiderlingen om maar geld binnen te slepen er zijn meer plaatsen in Nederland met water schade van het hele jaar waar ook niet alles optimaal groeit. Eerst daar maar eens minder vee houden men roep daar allemaal nog van meer uitbreiden van melkvee en de gemeenschap de mestverwerking laten betalen. LTO Albert Jan Maat zit daar ook weer bij.
Laat LTO is zijn gezond boeren verstand gebruiken en niet als maar de zuiderlingen het hand boven het hoofd houden. Of loert Maat op een directie baan bij mestverwerking met groot bonus loon. En Romijn in de fosfaat handel allemaal dingen die niet nodig waren geweest als men verantwoord had geproduceerd.
mietjes schreef:Ze denken daar in het zuiden dat ze overal recht op hebben eerst melk kwota rechten, mestrechten, fosfaat rechten en nu ok nog water schade rechten ze laten het water bewust nog staan tot de staatsecrataris is geweest dan gaan er pas wat aan doen ,de sluizen open zetten een truck van de zuiderlingen om maar geld binnen te slepen er zijn meer plaatsen in Nederland met water schade van het hele jaar waar ook niet alles optimaal groeit. Eerst daar maar eens minder vee houden men roep daar allemaal nog van meer uitbreiden van melkvee en de gemeenschap de mestverwerking laten betalen. LTO Albert Jan Maat zit daar ook weer bij.
Laat LTO is zijn gezond boeren verstand gebruiken en niet als maar de zuiderlingen het hand boven het hoofd houden. Of loert Maat op een directie baan bij mestverwerking met groot bonus loon. En Romijn in de fosfaat handel allemaal dingen die niet nodig waren geweest als men verantwoord had geproduceerd.
Maat gaat niet dokken en terecht natuurlijk, want de boeren kunnen zich verzekeren ( maar door hun hebzucht niet, doordenkertje) en daar zijn ze zelf verantwoordelojk voor
Schoenmakers. Daar heb je een punt. Een verzekering gaat niet betalen voor een schade die door toedoen van slecht waterschapsbeleid optreedt. Of hebben ze hier in de hoekse waard andere ervaringen in?
petatje schreef:Schoenmakers. Daar heb je een punt. Een verzekering gaat niet betalen voor een schade die door toedoen van slecht waterschapsbeleid optreedt. Of hebben ze hier in de hoekse waard andere ervaringen in?
Onzin, de verzekering keert gewoon uit als de getroffen teler aan de voorwaarden voldoet.
De rol van het waterschap wordt daar niet in meegenomen.
In Oost-Brabant en Limburg voldoen ze makkelijk aan deze criteria mits je gewoon verzekerd bent.
Schoenmakers, als bijstandsgerechtigde speel je een hele rare rol in tal van discussies.
er zijn er genoeg die hun eigen nieuwe trekker inruilen voor een lease exemplaar zodat er met de cash van de inruil het liquiditeit tekort wordt gefinancierd.
Meeste nieuwe trekkers die verkocht worden zijn worden al geleast , dit is al jaren zo. Triest dat de opschaling zo gestimuleerd wordt. Dit maakt vele bedrijven zeer zwak en zeer afhankelijk. Je moet dit als ondernemer maar willen.