Countus Akkerbouw Index

Prijsspurt in pootgoed zet index even in dikke plus

12 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

November was tot nu toe de beste maand om zaken te doen met oogst 2016 sinds april 2014. De Countus Akkerbouw Index steeg zeker 20 punten ten opzichte van eind oktober.

De hele maand november kent de index een stijgende lijn. Voor de reden van de sterke klim is maar één overduidelijke factor: de oplopende pootaardappelprijs. In de eerste week van november noteert pootgoed nog 34 euro per 100 kg., een week later is dat 41 euro en in week 47 en 48 komt deze op 48 euro. Daarmee bereikt de prijs het beste niveau sinds eind maart 2014. Inmiddels is eraan de prijsspurt een eind gekomen, maar verkeert deze nog altijd in de hogere regionen.

Een ton aardappelen bracht sinds juni 2015 niet meer zoveel op als nu

Een gewas dat ook in de hogere regionen verkeert is de fritesaardappel. Een ton aardappelen bracht sinds juni 2015 niet meer zoveel op als nu. Met 25 tot 27 euro houdt de markt zich in november 2016 aardig stabiel en is meteen ook een sterke drager voor de index. Dat is ten dele ook zo bij de voertarweprijs, want hoewel het maaltarwecontract op de Matif in Parijs niet echt wil, gaat het EU voertarwe beter af.

Begin november brengt voertarwe 171 euro per ton op om in de weken erna verder op te lopen tot 177 euro per ton aan het einde van de maand. Op de uienmarkt is het allemaal erg onzeker geworden. Liep de markt in oktober nog op, eerste helft november is er sprake van enige stabiliteit door rond de 13 euro per 100 kg te noteren, maar in de tweede helft zakt de prijs terug.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Aardappelen

Aardappelen blijven aan de prijs volgens Rabobank

Analyse Aardappelen

Marktbeweging en -beleving gaan niet gelijk op

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden