Onderzoek afgerond

NVWA vindt meer bruinrotbesmetting

14 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het onderzoek naar bruinrotbesmetting in pootaardappelen afgerond. Dat maakt de instantie 14 december bekend. Naast de eerste vaststelling, bij twee bedrijven in Gelderland en Flevoland, zijn nog twee besmettingen aangetroffen.

Op 8 november maakte de NVWA bekend op drie bedrijven een besmetting te hebben aangetroffen. Nog eens vijf andere bedrijven zijn onderzocht. In totaal blijken vier bedrijven besmet te zijn met de bacterie die bruinrot veroorzaakt. Als veroorzaker wijt de NVWA dit aan een zomerstorm waarna oppervlaktewater op een pootgoedperceel in Groningen terecht kwam.

4

bedrijven

met bruinrotbesmetting zijn gevonden

Bruinrot is niet schadelijk voor mensen maar komt wel in veel delen van Nederland in het oppervlaktewater voor. De bacterie werd voor het laatst in 2009 aangetroffen, voor de besmetting van oktober dit jaar bij twee pootgoedtelers in Gelderland en in Flevoland. Beide telers hebben gebruik gemaakt van dezelfde partij die in 2015 is geteeld op een bedrijf in Groningen. Ook op dit bedrijf is in de nateelt bruinrot aangetroffen. De teler heeft de partij ook aan vier andere bedrijven geleverd. Eén hiervan – in Noord-Holland – is eveneens besmet. Bij de andere drie bedrijven is geen besmetting aangetroffen. Zij zijn als ‘waarschijnlijk besmet’ geclassificeerd.

De mogelijke oorzaak van de besmetting ligt bij oppervlaktewater dat na een zware storm op het pootgoedperceel in Groningen terecht kwam. NVWA heeft in beeld gebracht op welke percelen in de omgeving toen ook pootgoed is geteeld. Op vijf percelen van vier bedrijven zijn monsters genomen. In geen één partij is bruinrot aangetroffen. Het kan dus niet aangetoond worden dat de zomerstorm daadwerkelijk de bron is. Is dit wel het geval, dan blijft de besmettingsbron in ieder geval lokaal.

De besmette bedrijven krijgen te maken met maatregelen van de NVWA. De betreffende partij wordt besmet verklaard en alle andere pootgoedpartijen op het bedrijf mogen niet worden gepoot. Verder gelden perceelsbeperkingen en hygiënemaatregelen. De drie bedrijven met een classificatie 'waarschijnlijk besmet' mogen alleen de besmette partij niet uitplanten en ook zij moeten zich aan de hygiënemaatregelen houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
rottieweer 14 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10872666/NVWA-vindt-meer-bruinrotbesmetting]NVWA vindt meer bruinrotbesmetting[/url]
Vreemd dat er geen teeltverbod voor pootaardappels komt rondom het Reitdiep, er zijn daar de afgelopen jaren al meerdere bruinrotbesmettingen geweest. Het Reitdiep is zwaar besmet bruinrot water.
Abonnee
Bloed zweet en tranen 14 December 2016
rottieweer schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10872666/NVWA-vindt-meer-bruinrotbesmetting]NVWA vindt meer bruinrotbesmetting[/url]
Vreemd dat er geen teeltverbod voor pootaardappels komt rondom het Reitdiep, er zijn daar de afgelopen jaren al meerdere bruinrotbesmettingen geweest. Het Reitdiep is zwaar besmet bruinrot water.

Dag rottieweer, rot nu maar op.
Op de deunen van het nummer van Andre Hazes.
Vind dat een beetje zwaar aangedikt, dat het Reitdiep de schuldige is.
Toeschouwer 15 December 2016
Nou het taalgebruik en de nuance van sommige BB Insiders is ook weer ver te zoeken, man man man
rottieweer 15 December 2016
De desbetreffende teler had zelf aangegeven dat oppervlaktewater uit het Reitdiep tijdens een zomerstorm over het perceel is gewaaid....maar steek maar lekker je kop in het zand.
sjappie 15 December 2016
zal vast wel agrico rassen zijn, want de rassen worden niet vermeld, als het een bintje was stond het met dikke letters in de krant.
Volgend jaar vinden ze vast het dubbele met het nieuwe NAK BELEID
rottieweer 15 December 2016
Welk ras het ook is, ik hoef geen poters meer uit het Reitdiep gebied.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden