VVD wil actie Van Dam

Kansen fritesexport Brazilië: We staan er slecht voor

13 Februari 2017 - Clarisse van der Woude - 5 reacties

Er staat ruim 50 miljoen euro op het spel. Dat is wat Nederland misloopt als Brazilië de anti-dumpingmaatregelen tegen frites instelt. Voor de VVD aanleiding om Kamervragen te stellen.

‘Soms moet je de sector zelf even de gelegenheid geven om vraagstukken op te pakken, maar dit probleem is nu zo nijpend, dat wij ons ermee zijn gaan bemoeien’, aldus Tweede Kamerlid Helma Lodders. Door de initiatiefnota 'Nederland Pieperland' heeft Lodders veel contacten met de aardappelsector. Zodoende wist ze al langer dat Brazilië de mogelijkheden van een anti-dumpingtaks op importfrites onderzocht nadat de lokale producent Bem Brasil Alimentados Nederland, België, Frankrijk en Duitsland ervan beschuldigde diepgevroren aardappelproducten tegen spotprijzen op de Brazilaanse markt te dumpen.

Woensdag komt het Braziliaanse DECOM (Departement of Trade Remedies) na onderzoek met een advies aan de overheid. Het concept daarvan zou verontrustend zijn. Voor de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) aanleiding om Lodders in te lichten. ‘De situatie is nu echt zo nijpend dat wij Kamervragen hebben gesteld’, stelt ze.

Probleem zo nijpend dat er op het hoogste niveau iets aan moet worden gedaan

Lodders wil weten van de minister voor Buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, en de staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, of zij van de kwestie en de gevolgen voor de sector op de hoogte zijn.

‘Als de Braziliaanse overheid het advies overneemt zijn de gevolgen enorm. Zowel voor de aardappelverwerkers als voor de telers. Daarom moet er op het hoogste niveau iets aan worden gedaan.’ In het slechste geval komt er een heffing die Nederlands product zo'n 40 procent duurder maakt.

Temeer omdat het onderzoek van DECOM aan alle kanten zou rammelen. ‘We moeten er in ieder geval voor zorgen dat de Brazilianen een besluit nemen op basis van de juiste informatie en feiten.’ Verder wil het Kamerlid weten op welke wijze de minister en staatssecretaris de afgelopen periode zijn opgekomen voor de Nederlandse belangen. ‘De kwestie is niet nieuw voor ze. Voor mij is het belangrijk te weten wat ze er al aan hebben gedaan. Hoe komt de informatie van DECOM tot stand en welke stappen kunnen zij zetten aangezien de gevolgen zo groot zijn.’

Ploumen en Van Dam hebben drie weken om de vragen te beantwoorden met een uitloop tot zes weken. Lodders hoopt echter dat die termijn niet te lang duurt. ‘Gezien de urgentie hoop ik dat zij bereid zijn om voor het verkiezingsreces (red: 24 februari t/m 20 maart) onze vragen te beantwoorden. Ik zou graag op korte termijn duidelijk hebben of het nodig is vervolgstappen te zetten.’

Brazilië is een belangrijke afnemer voor Nederland. Het Zuid-Amerikaanse land importeerde van februari 2016 tot en met januari 2017 in totaliteit 16.5 procent meer diepvriesfrites en aardappelspecialiteiten dan in de voorgaande 12 maanden. Dat is een nieuw record. Het meeste daarvan kwam uit Argentinië, daarna volgen Nederland (bijna 85.000 ton) en België. Duitsland zit daar in absolute volumes nog ver onder, maar heeft in die periode snel opmars gemaakt, terwijl de Verenigde Staten marktaandeel verloren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Meeuwissen 22 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10873391/Kansen-fritesexport-Brazilië:-We-staan-er-slecht-voor]Kansen fritesexport Brazilië: We staan er slecht voor[/url]
De Nederlandse overheid heeft het volledig op z'n beloop gelaten en op verwerkers op geen enkele manier geholpen daar waar de Belgische regering onmiddellijk naar Brazilië is gegaan en nu blijkt dat de Belgische verwerkers slechts 10% Tax opgelegd krijgen en de Nederlandse bedrijven 40%.Tevens hebben bedrijven uit België een deal met de Braziliaanse overheid gesloten om volledig de tax te ontlopen. Zeer verontrustend !! en bedenkelijk.
Glasbak 22 Februari 2017
Gelukkig hebben wij de ZLTO
piet parkiet 22 Februari 2017
Dan komen de Belgen toch de aardappelen halen in Nederland
Abonnee
plantui 23 Februari 2017
gelijk een taks instellen op al het vlees uit brazilie wat hier word gedumpt tegen lage prijzen. maar ja wij zijn allemaal nette mensen en denken om de medemens uit het buitenland en niet aan degene uit het binnenland!
Abonnee
laapc 23 Februari 2017
Precies zo is het.
Abonnee
Enough 23 Februari 2017
oog om oog tand om tand.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden