Bioteelt viel tegen

Positieve afloop voor tafelaardappelpool Agrico

6 Juli 2017 - Clarisse van der Woude

De resultaten van de tafelaardappelpool van Agrico over oogst 2016 weten een  prijsrange te halen tussen de €23 tot €27. In de biologische aardappelen maakten de hoge prijzen de lage opbrengsten goed.

Door het matige groeiseizoen komt de kilogramopbrengst per hectare van consumptieaardappelen lager uit dan het voorgaande seizoen. Dit was niet alleen het landelijke beeld, maar ook dat van grote delen van Europa. Dit resulteerde in een positieve markt waar de fritesindustrie, zeker in het begin van het seizoen, de trekker was. De Agrico-rassen komen steeds breder in de markt te staan, niet alleen door de kwaliteit van de rassen maar ook door de prestatie van de telers.

Fritesindustrie zeker vroeg in seizoen trekker van markt

Milva, het grootste Agrico-ras in dit segment, komt uit op €23,78. De poolprijs voor het vastkokende ras Erika komt uit op €27,85. Het roodschillige ras Esmee komt uit op €25,53. Voor het ras Cerisa, een specialiteitenras, wordt €32,88 betaald. Alle genoemde prijzen zijn per 100 kg, ongesorteerd geleverd in week 9 in de maat 0/+.

Bioteelt viel tegen
Bij de teelt van biologische consumptieaardappelen vielen de opbrengsten erg tegen doordat phytophthora al vroegtijdig in het groeiseizoen een probleem was. De lage opbrengsten veroorzaakten een tekort op de Europese biologische markt waardoor er goede verkoopprijzen werden gerealiseerd. Door deze goede verkoopprijzen werd een gemiddeld saldo gehaald van €11.036.

Hoge prijzen hebben veel goed gemaakt in biosegment

De gemiddelde prijs komt hiermee op €53,58 per 100 kg, ongesorteerd geleverd in week 3 in de maat 0/+. De phytophthora-resistente rassen lieten qua opbrengst een positief beeld zien ten opzichte van niet-resistente rassen. De introductie van deze rassen, waaronder Carolus en Alouette, verlopen goed in zowel de retail als richting de industrie.

Voorsprong in resistente rassen
Directeur jan van Hoogen: "Ook voor onze consumptieaardappelen hebben we goede resultaten behaald. Voor ons biologische segment mogen we tevreden zijn dat we, ondanks het moeilijke groeiseizoen, veel goed hebben gemaakt door hoge prijzen. Hier zien we onze voorsprong in resistente rassen steeds meer tot uitdrukking komen in onze resultaten.”

Lees hier over de prestaties van de pootgoedpool.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Flink hogere indicatieprijs van Agrico voor oogst 2023

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws Aardappelen

Nedato telers krijgen onverwachte kerstbonus

Nieuws Aardappelen

Omzet Agrico boven €400 miljoen door hoge prijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden