Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Proefrooiing VTA scoort bovengemiddeld

2 September 2019 - Niels van der Boom - 20 reacties

De aardappelgewassen van VTA-telers brengen gemiddeld 9% meer op dan het 5-jarig gemiddelde. Dat meldt de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) naar aanleiding van de proefrooiingen die half augustus zijn uitgevoerd.

Bij een vaste groep telers is half augustus bemonsterd wat de opbrengst van verschillende consumptieaardappelrassen bedroeg. Het gaat om de grote fritesaardappelrassen en enkele kleinere rassen met een beperkte inbreng. De gemiddelde opbrengst van de monsters komt uit op 46,9 ton per hectare.

Grote spreiding tussen percelen
Het resultaat ligt 9% boven het 5-jarig gemiddelde van 43 ton per hectare en bijna 30% hoger dan de 36,4 ton van 1 jaar eerder. Het is echter niet de hoogst gemeten opbrengst. Die werd namelijk in 2014 behaald, met een tussentijdse opbrengst van bijna 50 ton per hectare. Gemiddeld zijn de partijen iets grover dan gemiddeld, met 60% in de maat 50 millimeter of grover. Het gemiddelde ligt op 58%. Ook het knolaantal is met 4% iets hoger.

De spreiding tussen de beste en de slechtste percelen is groot, zo noteert VTA. Dat is ook in andere proefrooicijfers duidelijk merkbaar. Het minste perceel komt uit op 27 ton per hectare, terwijl het beste al op ruim 68 ton zit. 

Wisselende gewasstand
Naast een verschil in opbrengst, is ook de stand van het gewas wisselend. Het ene perceel is al ver afgestorven, terwijl sommige percelen frisgroen staan. De laatste weken is in sommige gevallen flinke slijtage merkbaar. De bemonstering heeft voor de hittegolf plaatsgevonden, waardoor de gewasstand nu mogelijk weer anders is.

Halverwege september wordt opnieuw een proefrooiing uitgevoerd om te beoordelen hoeveel nagroei er heeft plaatsgevonden. VTA doet dit sinds 2001 en hanteert hiervoor een vast protocol.

Beïnvloeden regio's de cijfers?
Volgens Bert Timmermans, de voorzitter van de handelscommissie aardappelen bij VTA, zijn de cijfers een goede afspiegeling van de situatie in het veld. Daarbij moet echter wel worden opgemerkt dat de leden van VTA van oudsher met name in het zuidwesten en Flevoland gevestigd zijn. Hier wordt, waar mogelijk, intensief beregend en viel gedurende het seizoen meer neerslag dan de oostkant van ons land.

"Er is overal verschrikkelijk veel geïnvesteerd in beregeningscapaciteit. We registreren nu nog niet of een bemonsterd perceel beregend is, maar dit heeft ongetwijfeld zijn weerslag op de cijfers. Het zuidoosten is misschien erg droog geweest, maar juist hier wordt zeer veel beregend. Wat overal geldt, is dat de opbrengsten zeer heterogeen zijn. Je kunt overal goede en slechte gewassen vinden."

Niet vergelijkbaar met 2018
De situatie is volgens hem niet vergelijkbaar met 2018, wat ook voor uien geldt. "We begonnen met een betere bodemstructuur, hadden een betere gewasontwikkeling en later de hitte. Dit is positief geweest voor de groei", vat Timmermans samen. "We hebben kritisch naar de cijfers gekeken en denken dat dit de realiteit goed weerspiegelt. Naast de beregeningscapaciteit, zijn de nieuwe rassen ook sterker en brengen ze meer op. De teelt blijft verder professionaliseren en dat merk je op alle vlakken."

Of de cijfers bovengemiddeld blijven scoren, is voor VTA nog de vraag. "Na de proefrooiingen hebben we de hittegolf gehad, wat maakt dat gewassen verder zijn gesleten", aldus Timmermans. "Mijn gevoel zegt dat we de opbrengstplus hebben ingeleverd, want het was geen ideaal weer voor nagroei."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
20 reacties
Gaston Michielsens Rilland 2 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10883794/proefrooiing-vta-scoort-bovengemiddeld]Proefrooiing VTA scoort bovengemiddeld[/url]
hallo,

stop nu eens met verwachtingen te maken over de aardappen oogst. Waarom willen we het weten. Om de prijzen te drukken.

xx 2 September 2019
Mijn vroege aardappelen hebben precies dezelfde opbrengst als vorig jaar 40 ton netto. De fontane hebben het wel een stuk beter gedaan als vorig jaar, maar zeker geen 5 jarig gem.
bosma 2 September 2019
vta monsters goede opbrengst spiegeling van de polders maar de grootste hoeveelheid van nederland niet met opbrengsten van 11 15 19 ton op verschillende percelen gemeten door bredeweersverzekering mede werkers bij telers die een verzekering hebben reken maar dat het bij de buren dan ook niet veel beter is
J M 2 September 2019
Helemaal mee eens Gaston.

Er is geen enkele producent in Nederland die zijn productiegegevens prijs geeft behalve de agrarische sector.
De enige die hierbij baat heeft is de handel.
De ellende gaat al beginnen met de meitelling, een paar procent erbij en de handel roept al er komt product genoeg met als gevolg lage, niet renderende prijzen.
Wanneer leren we ons te mond dicht te houden over productiegegevens.
Jan 2 September 2019
Onduidelijk is om hoeveel bedrijven het nu eigenlijk gaat en wat de representativiteit hiervan is. Hele regio's doen niet mee. Ook zijn de effecten van de hittegolven en de waarschijnlijk geringe na groei nog niet meegenomen. Moet je dan als VTA deze stemmingmakerij willen??
Vta Lid 2 September 2019
De proefrooing heeft voor de hittegolf plaats gevonden, en iedereen weet dat de nagroei dit jaar minimaal zal
zijn.
Bijna alle percelen binnen het vta gebied worden beregend.
Innovators hebben het in Flevoland en west Brabant prima gedaan, maar zullen niet meer bijgroeien. fontane, agria en markies is zeer de vraag hoe deze zullen reageren op het bijzondere weertype.
De meeste aardappelen groeien tegenwoordig in de zand gebieden waar de droogte een veel grotere impact heeft op de totale oogst.
belge 2 September 2019
Dus waroom geft U ons uw proefrooing uit de klei beregenend gebied indien de meeste aardappelen komen uit de zand gebied zonder beregening ? Bent Un dom of prutser ?
petatje 2 September 2019
Ja super BOEREN die van VTA, maar niks representatief voor n.w.Europa.
En de clickontactgevers waarbij ook een z.w. coop maken direct van de gelegenheid gebruik, en drukken betaald door die klicktelers gelijk de prijs weer omlaag. Zo werkt de aardappelhandel. Niks verbeterd, eerder nog slechter geworden als vroeger!
Abonnee
Beregenings expert 2 September 2019
VTA maakt de klassieke fout om ook van betreffende percelen maar 10 tot 15 % af te trekken voor spuitsporen vooreindes en landerijen deze aftrek moet voor beregend percelen 20 tot 25 % te zijn. Ook bij vele andere aardappel proefrooingen wordt deze fout vaak gemaakt.
Abonnee
Beregenings expert 2 September 2019
Landerijen is kantrijen
?? 2 September 2019
Wordt de VTA toch ergens nog gesponsord door de Industrie?
Groninger 2 September 2019
Ik ga per direct mijn lidmaatschap opzeggen. Dit is helemaal niet het beeld wat ik heb. de stemming wordt zo even voor mijn neus weggestolen!!!
teler 2 September 2019
Hey VTA heren!
Ik stel voor dat je mijn aardappelen koopt volgens de hoeveelheid die je in mijn veld vindt volgens je proefrooiing ! Geen tarra ! Al het voordeel is voor jou !
realist 3 September 2019
toch zal het een gemiddelde oogst zijn of worden.
Welke prijs daarbij hoort, zullen we beleven...
Met de voetjes op de grond blijven...
Inderdaad 3 September 2019
J M schreef:
Helemaal mee eens Gaston.

Er is geen enkele producent in Nederland die zijn productiegegevens prijs geeft behalve de agrarische sector.
De enige die hierbij baat heeft is de handel.
De ellende gaat al beginnen met de meitelling, een paar procent erbij en de handel roept al er komt product genoeg met als gevolg lage, niet renderende prijzen.
Wanneer leren we ons te mond dicht te houden over productiegegevens.
Inderdaad, dit is een grote reden dat er geen prijsontwikkeling plaats vind.
Laat ieder (handel) een eigen inschatting maken qua oppervlakte en opbrengsten.
Proef rooi gegevens voor je zelf houden, en zeker niet delen met een Aviko, VTA of andere instantie's het wordt altijd tegen je gebruikt.
Abonnee
pieter 3 September 2019
bij mij zijn de aardappels bemonsterd voor de brede weers verz op 29500 kg in het zw
realist 3 September 2019
ja, het is geloofwaardiger dan de vta proefrooiingen
realist 3 September 2019
dit gaat helemaal nergens over , oogst is gewoon dik en dik onder het 10 jarig gemiddelde monster maar eens in het zand en neem 2 op de 10 percelen mee die niet beregend zijn dan heb je een reëel beeld dit is de sector onnodig kapot maken bedankt vta jullie kunnen beter vlinders gaan tellen
Abonnee
akkerbouwbrabant 4 September 2019
jullie zandboeren en Belgen zitten hier allemaal mee te koekeloeren en kommentaar te leveren dat het alleen kleimonsters zouden zijn. dan wordt het onderhand eens heel hoog tijd dat jullie niet zo gaan zitten zeveren hier, maar als de donder ook jullie aardappels monsteren en die gegevens inleveren. dan krijg je een eerlijk beeld. en met dat gezanik van jullie schiet je niks op.
en het zijn bijna allemaal niet BB leden en niet VTA leden die hier op dit forum rond hangen. hou dan ook gewoon je mond in plaats van volop kommentaar te leveren.
Kikker 4 September 2019
Als ik die Drent hier op dit forum moet geloven is het maar goed dat ze daar niet meedoen met de vta proefrooi, anders valt ie nog 15% hoger uit.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden