Shutterstock

Nieuws Suiker

Lage suikerprijs treft Franse industrie zwaar

11 December 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

Tereos, de grootste Franse suikerproducent, heeft cijfers over het eerste semester van 2018/2019 gepubliceerd. Tussen april en september daalde de omzet met 51% en kwam de nettowinst maar liefst €81 miljoen lager uit.

De omzet van €2,11 miljard ligt 9% lager dan dezelfde periode in seizoen 2017/2018. De EBITDA (netto-omzet) komt 51% lager uit op €143 miljoen, waar dat eerder nog €309 miljoen was. De winst wordt zwaar getroffen en komt op een negatief resultaat van €91 miljoen, terwijl dat in het eerste semester van seizoen 2017/2018 een negatief resultaat van €10 miljoen was.

Dramatische suikerprijs
De voornaamste reden voor de dramatische cijfers, is (volgens Tereos) de historisch lage suikerprijs. Die is met 30% afgenomen. Wel verwacht het betere resultaten van hun activiteiten in Brazilië, maar circa 78% van de omzet wordt echter in Europa gegenereerd. Op het vlak van zetmeel en zoetstoffen is wel iets groei geboekt, met een 11% hogere omzet. Deze tak wordt dan ook verder uitgebouwd.

De schulden van Tereos bedroegen op 30 september van dit jaar zelfs €2,33 miljard. De slechte cijfers en hoge schulden zorgen voor muiterij in de coöperatie. Het bedrijf heeft fors geïnvesteerd in suikerproductie en moet daar nu voor boeten. Daarom zijn de Fransen nu op zoek naar een partij die wil investeren in het bedrijf.

Niet in Nederland
Ook Suiker Unie in Nederland heeft het behoorlijk zwaar, en sluit het jaar naar verwachting af met verlies. Toch is de situatie niet vergelijkbaar met die in Frankrijk, zo zegt voorzitter Dirk de Lugt in een uitzending van BB TV.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

TereosSuiker
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jpk 11 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10880754/lage-suikerprijs-treft-franse-industrie-zwaar]Lage suikerprijs treft Franse industrie zwaar[/url]
Cosum op tijd de markt verkend.de fransen gaan wel de straat op met gele hesjes maar op tijd De markt verkennen doen ze niet.begrotings tekort 2019 wordt 5%
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden