De Britten grijpen de Brexit aan om de landbouw te liberaliseren en zich meer te integreren in de wereldmarkten. Het is een kans om een goed systeem van de grond te tillen dat in het belang is van de Britten en niet iets wat werkt in de EU, zo zegt premier Theresa May.
Toch valt het nog te bezien hoeveel zij er daadwerkelijk over heeft te zeggen, want het Britse hooggerechtshof oordeelde dinsdag dat May eerst toestemming van het Britse parlement moet hebben voordat zij haar harde Brexit plannen kan voortzetten. De bron van veel Britse wetten verdwijnt, zo zei de voorzitter van het hooggerechtshof, en dat kan alleen met goedkeuring van het parlement.
Ook de landbouw staat bol van de regelgeving. Meer dan de helft van het boereninkomen in het Verenigd Koninkrijk bestaat uit EU-subsidies. Toch was een meerderheid van de boeren voor een leave. De Britse overheid, die hard werkt aan handelsdeals, heeft beloofd om tot aan 2020 met subsidies door te gaan. Hoe het daarna gaat, is onbekend.
De Britten gaan onderzoeken wat precies de gevolgen zijn van de Brexit voor hun boeren en voor de voedselsector. Een commissie moet de prioriteiten vaststellen voor een post-Brexit relatie met de EU waar de Britse boeren van profiteren. Ook moet er een overgangsperiode komen zodat bedrijven voldoende tijd hebben om zich aan te passen aan wijzigingen in handelsrelaties.
Volgens het kantoor van de premier zal het tijdschema voor de brexit niet veranderen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10873137/Britten-grijpen-Brexit-aan-om-landbouw-te-liberaliseren-]Britten grijpen Brexit aan om landbouw te liberaliseren[/url]