May heeft parlement nodig

Britten grijpen Brexit aan om landbouw te liberaliseren

24 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Britten grijpen de Brexit aan om de landbouw te liberaliseren en zich meer te integreren in de wereldmarkten. Het is een kans om een goed systeem van de grond te tillen dat in het belang is van de Britten en niet iets wat werkt in de EU, zo zegt premier Theresa May.

Toch valt het nog te bezien hoeveel zij er daadwerkelijk over heeft te zeggen, want het Britse hooggerechtshof oordeelde dinsdag dat May eerst toestemming van het Britse parlement moet hebben voordat zij haar harde Brexit plannen kan voortzetten. De bron van veel Britse wetten verdwijnt, zo zei de voorzitter van het hooggerechtshof, en dat kan alleen met goedkeuring van het parlement.

Britse boeren tot aan 2020 van subsidies verzekerd

Ook de landbouw staat bol van de regelgeving. Meer dan de helft van het boereninkomen in het Verenigd Koninkrijk bestaat uit EU-subsidies. Toch was een meerderheid van de boeren voor een leave. De Britse overheid, die hard werkt aan handelsdeals, heeft beloofd om tot aan 2020 met subsidies door te gaan. Hoe het daarna gaat, is onbekend.

De Britten gaan onderzoeken wat precies de gevolgen zijn van de Brexit voor hun boeren en voor de voedselsector. Een commissie moet de prioriteiten vaststellen voor een post-Brexit relatie met de EU waar de Britse boeren van profiteren. Ook moet er een overgangsperiode komen zodat bedrijven voldoende tijd hebben om zich aan te passen aan wijzigingen  in handelsrelaties.

Volgens het kantoor van de premier zal het tijdschema voor de brexit niet veranderen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jan 24 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10873137/Britten-grijpen-Brexit-aan-om-landbouw-te-liberaliseren-]Britten grijpen Brexit aan om landbouw te liberaliseren[/url]
de Britten neemt het heft in eigen handen. Dat is mogelijk omdat ze weer vrij worden van het Brusselse juk en omdat de wereldmarkten zoveel groter zijn als de EU. Waarom ziet de NL. overhead dat niet? Omdat het onbekende wegen zijn en onrust zou brengen. Het EU systeem wiegt de mensen in zelfvoldaan in slaap. Weg handelsgeest, weg autonomie, weg Eigen volk eerst. Dat zou populistisch en nationalistisch zijn. So What?
knollenland 24 Januari 2017
de grote landbouw bedrijven zullen een veer moeten laten in de toekomst als de steun van de overheid weg is vooral de over bedeelde melkveehouderij en de zo genoemde spil functie (een bijzondere werking en verrichting) van de tarwe prijs sporen dan niet meer.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden