Met ruim 16%

Europees bietenareaal neemt flink toe

30 Juni 2017 - Niels van der Boom

Plus 231.300 hectare is de groei van het areaal suikerbieten in de 19 bietentelende EU-lidstaten. Daarmee komt het totale areaal uit op dik 1,4 miljoen hectare. Een plus van 16,2%. Van alle landen noteren slechts twee een minnetje. De meeste staten laten groei zien, variërend van 1 tot 29%.

In één oogopslag is in de statistieken zichtbaar dat drie Europese landen een bietenareaal opschrijven met 3 cijfers voor de komma. Dat zijn Duitsland, Frankrijk en Polen. Traditioneel de grootste bietentelers, die ook voor oogstjaar 2017 flinke groeipercentage neerzetten. Alleen Kroatië en Oostenrijk noteren een min. Spanje blijft onveranderd. Dit alles blijkt uit cijfers van Europese Commissie.

75.800

hectare

groei in het Franse suikerbietenareaal

Frankrijk blijft nummer 1
Frankrijk blijft de grootste bietenteler met een areaal van 450.000 hectare. Dat was vorig jaar nog 375.000 hectare, wat een plus van 75.800 hectare inhoudt. Een groei van 20%. Met 375.000 hectare is Duitsland de nummer twee in Europa (+64.400 ha) en Polen met 232.000 ha de nummer drie (+29.100 ha).

VK grootste procentuele groei
Het Nederlandse areaal zet ons in de ranglijst op plaats 5 neer. Afgezien van de top 3 staat alleen het Verenigd Koninkrijk, met 91.000 ha, nog boven ons. Ook dit land geeft de bietenteelt een fikse boost. Het eiland noteert de grootste procentuele stijging van 29%, ten opzichte van oogstjaar 2016. Nederland zit daar met 27% net onder. EU cijfers zetten een areaal van 85.000 hectare neer. Het CBS raamt de oppervlakte op 85.450, zo bleek vrijdag 30 juni uit voorlopige cijfers.

EU cijfers spelen op de wereldmarkt een kleine rol

Wereldmarkt in mineurstemming
De suikermarkt bevindt zich nog steeds in mineurstemming. De Europese cijfers spelen daarin maar een kleine rol. Vooral de goede berichten uit India, Brazilië en Thailand beïnvloeden op dit moment de prijsvorming, naast een relatief hoge wereldvoorraad. Naast de EU plussen ook Rusland, met 7% en Oekraïne, met 6%, in hun areaal. Het prijsniveau van de noteringen ligt eind juni 28% lager dan vorig jaar het geval was. In maand tijd schreven de termijnmarktnoteringen in zowel Londen als New York een min op van dik €7 per ton. De gemiddelde suikerverkoopprijs bleef echter stabiel.

De International Sugar Organisation (ISO) in Londen verwacht een wereldsuikerproductie van bijna 180 miljoen ton, bij een consumptie van 175,6 miljoen ton. Daarmee stijgt, theoretisch gezien, de wereldvoorraad met 3 miljoen ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Politiek Europese Commissie

Luxemburgse boerenzoon landbouwcommissaris EU

Analyse Melk

Gaat de melkprijs in de EU dit jaar naar een record?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden