Corwin Stam

Aangeboden: NVM Agrarisch & Landelijk

Van veehouderij naar bouwkavels

16 Augustus 2021

Links prijkt een groot vrijstaand huis, rechts is zojuist een woning opgeleverd en daarnaast wordt volop gebouwd. Vanaf de steiger heb je een fraai uitzicht over de tien bouwkavels, die de familie Faber met behulp van een NVM Agrarisch en Landelijk-makelaar realiseerde op het voormalige erf van hun boerenbedrijf. "De opdrachtgevers van dit huis komen uit Almere. Voor deze bouwgrond betalen zij honderd euro per vierkante meter. Een lachertje vergeleken met de Randstad."

Vanuit zijn kleinschalige melkveehouderij in het Friese Twijzelerheide had boer Faber de oprukkende bebouwing al in rap tempo op zich af zien komen. Als het aan de gemeente lag, zou zijn boerenerf rondom worden omzoomd door nieuwbouw. Met een financiële tegemoetkoming in het vooruitzicht zouden veel mensen de vlag uitsteken. Boer Faber niet. "Mijn vader was gehecht aan zijn stek, zijn vrijheid en weidse uitzicht", vertelt zoon Sjoerd (69).

Honderd euro per vierkante meter vrij op naam

Steun en toeverlaat
In 2009 overleed boer Faber. Sjoerd en zijn broers en zusters namen de zaak over, met NVM Agrarisch en Landelijk-makelaar Jos Ebbers van Wijmenga Makelaars & Rentmeesters als steun en toeverlaat. De bouwcrisis trok een zware wissel op de woningmarkt en de gemeente wijzigde het bestemmingsplan weer terug naar agrarisch. Hierop startte de familie Faber samen met de makelaar in samenhang met de verkoop van het pand een planschadeprocedure op.

Na toewijzing bleek de gemeentelijke begroting echter niet florissant. De twee partijen vonden elkaar in een unieke oplossing. De gemeente keerde een deel van de planschade uit en compenseerde het andere deel in natura: middels wederom een bestemmingswijziging. Hiermee boden zij de familie Faber de gelegenheid om het perceel te verkavelen en op de woningmarkt aan te bieden.

Sjoerd Faber (links) en Jos Ebbers met foto's van hoe het was
"Langs de weg twee tweekappers of drie vrijstaande woningen? Alles kan. Net wat de koper wil!"

Ongekend royale kavels
De bestemming werd gewijzigd naar wonen, wat Sjoerd de mogelijkheid gaf om tien vrije bouwkavels uit te geven. "We hebben zelfs nog een extra deal met de gemeente gesloten", vertelt NVM Agrarisch en Landelijk-makelaar Ebbers. "Aangrenzend lag nog een stuk grond van de gemeente. Dat nemen we als kavel in de verkoop mee. Alle partijen blij."

Ook aan de andere kant van het oorspronkelijke perceel is een stuk grond bij het plan getrokken. Hierdoor kan nu ruim een hectare grond worden verdeeld over maximaal tien woningen. Ongekend royaal. En de verdeling is flexibel. Sjoerd: "Langs de weg bijvoorbeeld mogen vier woningen worden gebouwd. Dat kunnen twee tweekappers zijn, maar drie of zelfs twee vrijstaande woningen mag ook. Net wat de koper wil!"

De verkaveling langs de weg is flexibel

"Goedkoper wordt het niet"
Met stijgende huizenprijzen wordt het voor particulieren steeds aantrekkelijker om herbestemde agrarische kavels te kopen. De overeenkomst biedt ruimte om optimaal aan te sluiten op woonwensen én budget. Daarnaast is de grondprijs zeer aantrekkelijk en vrij op naam, vertelt NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar Jos Ebbers. "In vergelijking met steden, zeker in het westen van het land, kost het een schijntje. Terwijl je hier ook alle voorzieningen in de buurt hebt, maar dan in een schitterend landschap. Bovendien mogen wij de kavels belasten met overdrachtsbelasting in plaats van btw. Dat scheelt behoorlijk in de prijs. De lage rente is natuurlijk ook gunstig. Goedkoper wordt het echt niet."

Over NVM
Wilt u ook goed boeren met uw agrarische en landelijk vastgoed? Kies dan voor een NVM Agrarisch en Landelijk-makelaar. Want een NVM-makelaar heeft veel kennis van de markt, een groot netwerk in het buitengebied en is dé specialist bij aankoop en verkoop, taxatie, grond- en pachtzaken, onteigening en herbestemming van agrarisch en landelijk vastgoed. Daarnaast zijn ze op de hoogte van de nieuwste wet- en regelgeving. Zie: https://www.nvm.nl/agrarisch-landelijk/

Auteur: Corwin Stam

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden