Shutterstock

Interview Bart Kemp

Met lange stoet trekkers over A12 naar Den Haag

16 September 2019 - Wouter Baan - 55 reacties

Op 1 oktober lijkt agrarisch Nederland massaal naar Den Haag te trekken om te protesteren tegen de maatschappelijke en politieke kritiek. Bart Kemp uit Ede, de initiatiefnemer van de zogeheten agractie: "Wat wij willen, is een herwaardering voor Nederlandse boeren."

Was het opzetten van deze demonstratie een spontane actie, of loop je hier al langer mee rond?
"Het was een spontaan idee, al stoor ik mij al wel langer aan de kritiek die boeren op hun bordje krijgen. De uitlating van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot om de veestapel (als oplossing voor het stikstofprobleem) te halveren, was de druppel die de emmer deed overlopen."

Van een schapenboer had je deze actie niet direct verwacht?
"Vergis je niet, want ook schapenhouders zijn in de media weggezet als milieuvervuilers. Zo wordt bijvoorbeeld gezegd dat het schapenvlees het meest milieubelastend is. Daarnaast heb ik veel connecties met andere veehouders en akkerbouwers die ook van alles over zich heen krijgen. In toenemende mate worden boeren weggezet als dierenmishandelaar en milieuvervuiler. De discussie wordt vooral gevoed door de veganisten die onjuistheden de wereld in te slingeren. Hoewel slechts 0,5% van de Nederlanders veganist is, is hun bereik veel groter. Het wordt daarom tijd voor een krachtig tegengeluid."

Wat voor actie kunnen we verwachten?
"De bedoeling is om dinsdag 1 oktober met veel trekkers en landbouwvoortuigen te demonstreren in Den Haag. We verzamelen deze dag in Utrecht en daarvandaan trekken we in 1 lange stoet met trekkers en landbouwvoortuigen over de A12 naar Den Haag. We streven naar een publieksvriendelijke actie, al is enige overlast waarschijnlijk niet te voorkomen doordat we er massaal op uitrekken."

Hoeveel aanmeldingen heb je inmiddels binnen?
"Via het officiële kanaal (mijn WhatsApp) heb ik nu 2.250 aanmeldingen. Daaromheen zijn ook nog diverse regiogroepen actief. Van alle kanten uit de sector krijgen we bijval, van mesttransporteurs tot dierenartsen. Ook de grootste mengvoerleverancier van Nederland steunt onze actie. De voorgestelde halvering van de veestapel raakt niet alleen de boer, maar ook de periferie. Zo’n 10.000 banen staan op de tocht."

Wie hopen jullie te bereiken en welk statement gaan jullie afgeven?
"Zowel de burger als politiek. We willen dat de burger een herwaardering krijgt voor het Nederlandse voedsel. Sinds mensenheugenis wordt al landbouw- en veehouderij bedreven. Als gewasbeschermingsmiddelen daarbij worden gebruikt, dan is dat ten dienste van de maatschappij. Dat moet duidelijker worden. Daarbij willen we dat de politiek wat gaat doen aan onjuiste beeldvorming in de media. Naast minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), richten we ons die dag op alle landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer. Met een persmoment proberen we de burgers te bereiken. De actie leeft kan ik je zeggen. Ik word platgebeld door de landelijke media."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
55 reacties
tempo 16 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884020/met-lange-stoet-trekkers-over-a12-naar-den-haag]Met lange stoet trekkers over A12 naar Den Haag[/url]
Protestactie goed maar voor veel boeren is het te laat .
veel zijn al gedwongen om te stoppen met nieuwjaar door beleid regering en veel zijn al gestopt
jwdekloet 16 September 2019
is nooit te laat zijn er nog veel die door gaan. is wel tijd dat er actie komt
poverbeek 16 September 2019
ik hoop dat jullie den haag bereiken. en niet door de politie word tegengehouden veel succes
LTO? 16 September 2019
Gaat Calon ook mee?
andre vw 16 September 2019
Begrijp dat Tjeerd de Groot voorheen bestuurder was bij het NZO.

Jordi 16 September 2019
Hoe kun je er voor aan melden wij wilen graag ook gaan
Piet v.L. 16 September 2019
Hey beste mensen, goed dat er weer eens war reuring komt van die landbouwers die al jaren door de burgers als veroorzakers van allerlei onheil. We moeten eens af van dat Haagse randstad denken en die stadjers moeten maar weer eens voelen dat goed en voldoende voedsel voor een voor hun redelijke prijs wordt opgehoest door hardwerkende landbouwers met per gewerkt uur een inkomen waar zij niet voor willen gaan werken. Als medeorganisator van de vorige trekkeractie en dagblokkade van het Min. v.Landbouw (ten tijde van Gerrit Braks) wens ik jullie veel succes met deze aktie.
Floor de Jong 16 September 2019
Meld je aan via Whatsapp tel.nummer 06-55978721.....

ZEG 'T VOORT!!

ZEG 'T VOORT!!
Floor de Jong 16 September 2019
O, en Poverbeek...

Contact met politie schijnt erg goed te gaan!

De enige reden dat we Den Haag niet zouden kunnen bereiken is dat het al nokkievol met trekkers staat daar! Haha
Abonnee
lei 16 September 2019
goeie actie,. Alleen een opmerking: Laten we alsjeblieft de gierton thuis houden. Deze werkt niet in ons voordeel!
steef 16 September 2019
politie zet vlak voor den haag de a12, en de op en afritten dicht, en we komen nooit op onze bestemming......
petatje 16 September 2019
@steef: precies zo gaat dat, en de organisatoren staan onder verscherpt toezicht van de veiligheidsdiensten, was tijdens de akkerbouwacties destijds niet anders. Dus bekijk goed waar je van de autoweg af kunt of gebruik het paard van troje.
Gerrit 16 September 2019
Respect moet je verdienen, dat kan je niet afdwingen om met grote trekkers de boel plat te leggen! Gewoon domme actie.
krud 16 September 2019
van wie krijg je respect?
Gerrit 16 September 2019
Bij wie wil jij het afdwingen?
Boertje 16 September 2019
Gerrit wa moete we dan doen? Volgens jouw want ik zie er wel degelijk voor we hebben al veel te lang lief gedaan zit al lang in t vak en t was altijd good wil tonen en nou ist zat er tegen an
Floor de Jong 16 September 2019
Meld je aan via Whatsapp tel.nummer 06-55978721.....

ZEG 'T VOORT!!

ZEG 'T VOORT!!
Floor de Jong 16 September 2019
He Gerrit, er wordt niks 'plat gelegd'... Gewoon een grote optocht van Utrecht naar het Malieveld (na de spits)
Abonnee
beste 16 September 2019
ach man grote loader mee vangrail kun je je ook uit de grond halen maken we zelf wel afslag ook prima toch? we kunnen wel weer als watjes aan de slag gaan maar dan gaan we het echt niet redden. een dracht maakt macht als we met zijn allen zijn zijn we machtig als we er niet afkunnen blijven we toch op de snel weg ze laten je er vanzelf langs als er door heel Nederland file staan weetje wat dat kost? als de snel weg dag dicht zit miljoenen hou daar rekening mee als heel Nederland stil licht paar dagen hebben we geen productie rechten meer hoeven geen nieuwe vloeren meer op stallen of luchtwassers gaan de prijzen omhoog en dan is alles mogelijk zolang we niets doen blijven we we pispaaltje en zullen ze zo ons in de bek pissen en trouwen dienaar blijven van de overheid met staart tussen de benen en tong uit de mond zullen ze al jou kapitaal van je ouders en van jou zelf zolang proberen te trekken dat je niets hebt als berg schulden wat hier de laatste jaren is gebeurt is erg zorg wekkend en hadden wij als boeren altijd voor moeten bewaken en dat is de eenheid als de prijzen slecht zijn is het voor een bedrijf heel makkelijk om verschillende markten te maken en zo het brood van de collega uit de mond te halen. en daar hebben wij met zijn allen niets tegen gedaan en het zo maar laten gebeuren tot dat we nu op punt staan dat niemand niet meer heeft als water en brood. de grote vleesverwerkers en coöperaties hebben spel moet ons gespeeld en die hebben wij verloren dus nu wordt is tijd dat ze naar ons spel gaan luisteren hun hebben brood aan ons verdient nu gaan wij brood terug halen en dat gaat maar met een ding en dat is de harden hand moet erin gezet worden als we dat niet kunnen of niet hard genoeg doen zal het gestaag verder gaan of nog erger want dan weten ze ze bijten toch niet meer hou dat in ieder geval in je achterhoofd eigenlijk is elke veehouder verplicht om daaraan deel te nemen want nu is je kans tot 1 okt
agripower 16 September 2019
zouden ze in iedere provincie moeten doen ... zodat het aansteekt door heel europa
Beste 16 September 2019
Juist
agripower 16 September 2019
ik heb al eens eerder gezegd op iedere rotonde een pak stroo laten branden daar doe je niemand kwaad mee maar... maar wie gaat het uitleggen dat het zoo nie verder kan ?
dirk 16 September 2019
nou wij boeren dus op 1 oktober, genoeg is genoeg en we hebben ons al lang genoeg in een hoekje laten drukken.
Beste 16 September 2019
1 oktober moet het doorbroken worden we moeten er hard in gaan anders zie ik het somber in voor de toekomst
Abonnee
Boer Jan 16 September 2019
Boeren moeten nu hun kansen waarnemen om hun ongenoegen te uiten over de grote ongerechtigheid die er via de media en het ambtenaren apparaat verspreid wordt.
Gisteren VPRO tegenlicht, vandaag Zembla waar de sector publiekelijk aan de schandpaal gezet wordt. Collega's schamen zich ervoor om zichzelf steeds te moeten verdedigen tegenover de maatschappij die een onjuist beeld van de o zo goede agro sector krijgt.
Ondertussen graaien de grootgrutters, handelaren en aandeelhouders volop mee aan het verdienmodel welke het agro complex voortbrengt.
Tijd om jezelf te laten horen, of als horigen doorgaan op de route die de groene guppies voor je uitdenken.
Abonnee
Saar 16 September 2019
Er is een manier om zonder trekkers meer te bereiken
Weken lang vol te houden
Kan niet tegengehouden worden
Vooraf aangeven waar er een actie komt
Prinsjesdag had een mogelijkheid geweest
Hadden we kunnen scoren zonder trekkers
En met meer impact
Geen wilde acties maar goed georganiseerd
Zonder al te veel moeite Europees in te vullen

Ik hoor het wel

Klaar 16 September 2019
Opstomen maar. Met onze trekkers krijgen we alles klaar.
gerrit 16 September 2019
NEEM PALLETVORKEN EN GASMASKERS MEE KUN JE ALTIJD EEN WEG MEE VRIJMAKEN .
WIJ LATEN ONS NIET TEGEN HOUDEN OOK NIET MET WATERKANON OF TRAANGAS .
EEN BOER DEINST NERGENS VOOR TERUG , ANDERS ZIJN ER NOG MEER OPTIES.
nn 17 September 2019
Jaaaren geleden hebben de mijnwerkers in België wekenlang slag geleverd met de politie. De mijnen zijn dicht. D66 is eerlijke partij, die zegt tenminste onomwonden, dat de Nederlandse politiek van de landbouw verlost wil worden. Planologisch veel te lastig in stadsstaat Nederland. In een keer opruimen is duur en lastig, dus gewoon langzaam de strot dichtknijpen. Werkt perfect.
peer 17 September 2019
de mensen van d 66 hebben niet meer grond dan er in de bloempot zit voor hun raam en die laten ze ook nog droog staan
de prijs van honger hebben ze nog nooit gehad ander praat je wel anders
ik weet wel wat honger is en ook dorst(water)
vanplateringen 17 September 2019
Doen de bulkauto's, mestauto's, melkauto's enz ook mee, of moeten wij er weer alleen voor opdraaien terwijl de opvreters aan de kant blijven staan. Dus verplicht ook de mestboeren en vooral de meelboeren om ons niet te laten stikken deze dag. Één voor allen, allen voor één.
peter 17 September 2019
Dus Agrifirm, de Heus, for farmers, frieslandcampina etc zijn jullie van de partij met bulkauto's en met het hele kantoor personeel?? of moet iedere boer jullie persoonlijk gaan opbellen om alstublieft te komen??
Van Dijk 17 September 2019
Geloof er maar niet in dat deze het aan durven om stelling te nemen.
Die praten zelf graag mee over kringlooplandbouw en duurzaamheidsdingetjes.
Net als de standsorganisaties
Beste 17 September 2019
Inderdaad en maar de melkprijs van de gangbaren melkprijs veronder de kostprijs zetten en maar dwingen om duurzaam te gaan boeren voor 3 centen extra terwijl je 7 centen in kosten gaat stijgen hun hebben optimaal gebruik gemaakt van slechten melkprijs en friesland campina is de grootste machtsorgaan heel simpel met campina gaat het niet goed heeft 10 jaar geleden tot op heden alleen geinversteerd in nieuwe producten met groenen label alleen zijn ze de gangbaren melk vergeten melkprijs staan onderdruk bij campina ene na de andere schandaal en en tegen valler naar de andere en voor de producten ik zeg maar de groenen label hebben ze afzet voor gecreert alleen de gangbaren melk zijn ze vergeten campina moest minder melk hebben fosfaatfechten was uitweg daar hebben ze lto mee geholpen de overheid met de groenen schoenen willen minder campina heeft macht en wala daar komt de kringloop landbouw campina grote voorstander lto heeft deal met campina dus laat die campina asjeblief thuis want dan weet je zeker dat het misloopt
hollander 17 September 2019
Ik ben bang dat de acties niet "fatsoenlijk" verlopen. Dan schiet de kogel achteruit. Demonstreren zal ook niet meer opbrengen dan onderling de frustratie's delen. Het brengt alleen nog meer negavitisme met zich mee. Ikzelf zou de voorkeur geven aan een week lang lege schappen van alle landbouwgerelateerde artikelen (dus ook katoen, koffie, melkpoeder voor farmacie etc maakt niet uit wat). Dit laat de mensen zien en voelen wat wij doen, en wat er niet meer gebeurt als we er niet meer zijn. Wij hoeven niet alles wat we produceren weg te pleuren, we kunnen ook gewoon een tijdje alles exporteren en/of bewaren. Het excuus dat het ons geld kost is onzin, niets doen gaat ons veel meer geld kosten.
De Dirk 17 September 2019
Het gaat ze echt niet om alle stikstof en fosfaat vervuilingen etc. In denhaag. De nederlandse politiek kan het niet hebben dat er nog geld zit in een tak (onze ondergrond) dat willen ze allemaal hebben zodat ze kunnen doen en laten met onze oppervlakte. Daarna volgt de new vlag, rood wit blauw met hamer en sikel
???!!! 18 September 2019
sukkels, vooral van de organisatie. NOOIT MET (dure) TREKKERS!!!!

er werkt maar één ding:

een beperkte leverstop.

eerst bijvoorbeeld 1 week geen melkproducten afleveren.
melkboeren: vertel je medewerkers (je bent een cooperatie!) dat je de bevoorrading van de supermarkten stopt.

volgende actie: 1 maand geen aardappelproducten leveren.

volgende actie: geen bloemen rond valentijnsdag

etc. ect.

EN ELKE AVOND IN HET NIEUWS EEN niet onnozele UITLEG LATEN GEVEN: NL voedsel is op alle manieren het beste.


NOOIT HET LAND PLATLEGGEN, na drie incidentjes staat het leger klaar en kom je NOOIT meer ergens met een argument!

beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!
Kjol 18 September 2019
Neem ook een grafkist mee met symbolisch de LTO erin, kan deze voor de camera begraven worden.
Kjol 18 September 2019
Stel de je Nederlandse agrarische infrastructuur nu eens voor als het Nederlandse wegennet, fijnmazig en over het algemeen efficiënt. Nu wil het geval dat de auto’s die over deze wegen rijden verboden worden omdat ze te vervuilend zijn en het alternatief ‘de fiets en paard en wagen’ alleen nog toegestaan zijn. Dat wordt een economische ramp, maar het ergste is nog dat vervolgens buitenlandse auto’s gewoon op onze wegen mogen blijven rijden... hiermee probeer ik te schetsen wat er momenteel in NL plaats vindt om de agrarische sector volledig te verwoesten door idiote maatregelen door te voeren.
peter 18 September 2019
Nederland heeft volgens de politiek te veel laat wel toe het jaarlijks importeren van 800.000 kalfjes?? een vaars kalf moet ik of de koe 14dagen laten drinken en ik krijg hiervoor 0 tot 5 euro voor!? zie marktberichten. Weten de consumenten wel welk vuil spel de politiek en multinationals (fasisme) met de boeren en werkende burgers voert???
Andre 18 September 2019
ook een mogelijke oplossing is een nieuwe cooperatie beginnen met een beperkt aantal boeren die gelijk gestemd zijn dit gebeurt ook al veel in Duitsland. Je laten uitbetalen door RFC en van dat geld samen met bijvoorbeeld 100 andere boeren een fabriek kopen en beginnen. Er moeten bij de huidige multinationals veel te veel mensen mee eten en de rug van de boer mag slijten!!
Abonnee
Zaaimachien 18 September 2019
LTO? schreef:
Gaat Calon ook mee?
Nee, die is met z'n nieuwe i-plough aan 't spelen.
tot hier en niet verder 19 September 2019
Zie hier de verdeeldheid, zie deze verdeeldheid terug bij de ondernemer die een akkefietje had mat een NAKer, dan zul je wel tot een conclusie kunnen komen, we hadden de ondernemer met de NAKer
meer moeten ondersteunen, en vooral niet afzeiken, dat was het moment van actie, ik zal er niet bij zijn, slappelingen
petatje 19 September 2019
Ik begrijp dat LTO niet meedoet. Eten uit xe gand van de overheid. Semi overheidsinstantie geworden om boeren het overheidsbeleid uit te leggen? Hoever kun je zakken om hier niet eerlijk over te zijn!
NLiszinkendschip 20 September 2019
Houd 1 okt. uw sociale media in de gaten.

Mijn plan heeft de politiek en burger wel iets te bieden.... Dat hoor ik nog steeds nergens, ook niet van deze organisatie. Alleen maar eisen... Tja, een slim plan zet wel zoden aan de dijk!

Gasten, henig an! Laterrrrrrrre
Monique 20 September 2019
Fijn dat de boeren in actie komen!!!De heren van hogerhand moeten zelf maar eens meelopen bij de boeren en hun gezinnen inplaats maar altijd met de dikke vinger naar ze te wijzen!!Zullem we nog meer vervuilers noemen!!auto's,vliegtuigen,fabrieken,Rijnaken,Olietankers enz..Nee koeien laten slachten en dan later zeggen dat er fouten zijn gemaakt!!Schandalig!!Zonder boeren geen eten!!Succes boeren kom maar op voor juliie recht!
Av 20 September 2019
Je moet er harder tegen aan gaan anders komt het niet goed
En anders word het de boer zijn dood
schoenmakers 1 20 September 2019
zolang we de actie van degene die de nak er niet tolereerde niet massaal ondersteunen, zal het nooit iets worden
huug 21 September 2019
meer of minder boeren????????
Miep 21 September 2019
Jongens zet hem op een klein miezerig plantje is belangrijker dan een boer die voor een goedkope en goede voedselvoorziening zorgdraagt.
Hoe kun je een hardwerkend mens zo wegzetten! Schande
willem 22 September 2019
Ik denk dat het belangrijkste bij deze actie is dat er een hele goede woordvoerder gaat komen die op een charismatische manier het verhaal kan doen, en op een gevatte manier kritische vragen kan beantwoorden.
Dit betekent, dat we niet op een botte boerse manier de pers te woord staan.
willem 22 September 2019
Gebruiker

willem
Vandaag 16:53 uur


Ik denk dat het belangrijkste bij deze actie is dat er een hele goede woordvoerder gaat komen die op een charismatische manier het verhaal kan doen, en op een gevatte manier kritische vragen kan beantwoorden.
Dit betekent, dat we niet op een botte boerse manier de pers te woord staan.
Joost 23 September 2019
Hey Willem, laten we die geile Yvon Jaspers vragen. We geven ze een paar ton en heel nederland ligt daarna aan onze voeten.
Laura 24 September 2019
Top actie. Als jullie je maar gedragen. Anders brengt het ons alleen maar verder van huis. Een stille demonstratie levert veel meer impact en respect op!! Zet um op collega's!!
Bas 27 September 2019
Netjes bert!
De hele sector zal er zijn, dit was de juiste voorzet!

De politiek heeft ons nog nooit zien staan, dat brengen ze er 1okt niet af, en wel vanuit hun kantoor!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden