Het is droog in Nederland. Zo droog zelfs, dat er paralellen worden getrokken met recordjaar 1976. Volgens berekeningen van het KNMI behoort dit jaar bijna tot 5% van de droogste jaren. Dit is ook zichtbaar op de akkers in Nederland en het maakt dat beregenen vaak een noodzaak is.
In Noord- en Midden-Limburg is inmiddels een onttrekkingsverbod ingesteld. Dit geldt ook voor delen van West-Brabant. Door de hitte daalt het waterpeil en dat kan leiden tot schade aan oevers en kaden. Deze maatregel geldt uiterlijk tot 1 oktober.
Het perceel in Zuid-Limburg heeft geen last van de droogte. Hier is in de afgelopen 3 weken zo'n 35 millimeter regen gevallen. Het gewas groeit er gestaag door. Van 3 planten kwamen 18 knollen af. Binnenkort zal er bladvoeding gegeven worden.
Beregenen noodzaak
Op de andere percelen is niet zoveel neerslag gevallen, waardoor er beregend moet worden. Het perceel in Hank wordt om de 7 dagen beregend, met een hoeveelheid van 20 tot 25 millimeter. De aardappelen op het perceel in Hank staan in bloei, maar het gewas is nog niet gesloten.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)Een overzicht van de regenval op de verschillende percelen.
Ook het perceel in Escharen wordt beregend (25 millimeter vanuit een bron). Het is niet mogelijk om met oppervlaktewater te beregenen, omdat het perceel in een bruinrotgebied ligt. In de afgelopen weken maakte het perceel een goede groei door. Per plant zijn er 5 tot 6 stengels geteld.
Het perceel in Zeeland heeft daarentegen nog geen last van de droogte. Zelfs als het de komende 3 weken droog blijft, zal dit geen problemen opleveren. Het blijft echter oppassen voor knolrui.
Klik hier om naar de pagina van de Gewastour te gaan en bekijk de individuele percelen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.