Eigen foto

Gewastour Weer - Week 26

Groeizaam weer in juni, maar zwaar voor telers

2 Juli 2021 - Jesse Torringa

In juni hebben akkerbouwers bijna alle weersomstandigheden meegemaakt. Tropische temperaturen met zonneschijn werden gevolgd met onweer en zware regenval, wat plaatselijk voor veel problemen zorgde. Ondanks deze extremen lijken de gewassen een inhaalslag te hebben gemaakt in de groei.

Na een natte en koude periode begon juni met veel zonuren, extreem warm en droog. De gewassen hadden hun groeispurt te pakken, maar met name in het zuiden was het al gauw te droog en werd de haspel uitgerold. Lang hoefde dat niet, want er volgde onweersbuien en een koelere periode. Na mei bleek ook juni uiteindelijk een kletsnatte maand.

Neerslag
Met name de westkust van Nederland kreeg er flink van langs qua neerslag, met lokaal maandsommen van 150 - 200 millimeter. Ook het zuiden, waar de gewassen de neerslag het hardst nodig hadden, ontvingen de benodigde millimeters. Landelijk viel er gemiddeld in juni 91 millimeter, tegenover 67 millimeter normaal in juni. Op de extremen na zijn veel aardappeltelers wel blij met de neerslag. Zo kwam de neerslag in veel gebieden perfect tijdens de knolzetting van de aardappelen.

Neerslagkaart Nederland juni 2021                                                                Bron: KNMI

Temperatuur
Een verhoging in temperatuur was hard nodig gezien de groeiachterstand van de gewassen. Al snel leefden veel gewassen op na de temperatuursverhoging en het vele zonlicht, in combinatie met voldoende vocht. De temperatuur maakte afgelopen maand dan ook een flinke sprong: Het landelijk gemiddelde temperatuur kwam ruim 2 graden hoger uit dan normaal, met 18,3 graden in 2021 tegenover 16,2 graden normaal in de maand juni.

De neerslag die viel kwam vaak via hevige stortbuien naar beneden en ging gepaard met hagel en onweer. Zo ontstond er lokaal met regelmaat schade in de gewassen, zoals in de zaaiuien op het Gewastourperceel in Nagele het geval was. Ook in de aardappelpercelen zijn er met regelmaat plekken met waterschade te vinden. Waar water heeft gestaan loopt het gewas achter of missen er planten. 

Zaaiuien Kortgene houden hoofd net boven water 
Afgelopen week was het dan ook opnieuw raak met waterschade. Ditmaal op het Gewastourperceel in Kortgene (Zeeland). Door de grote hoeveelheid water van de afgelopen maand was de bodem al goed verzadigd, waardoor bij een stortbui van 40 millimeter veel water bleef staan op het perceel.

Uienteler Klaasjan Boer ziet de waterschade nu al goed terug in zijn perceel: "Het perceel stond er goed voor, maar je ziet inmiddels plekken met planten die geel worden en zuurstofgebrek hebben gehad. Ik heb een groot gedeelte van het water weg kunnen krijgen en hopelijk blijft het hierbij."

Een zware regenbui van 40 millimeter zette het perceel in Kortgene voor een gedeelte onder water.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden