Eigen foto

Gewastour Aardappel - week 33

Kunst om aardappelloof groen en levend te houden

20 Augustus 2021 - Jesse Torringa - 1 reactie

De aardappelpercelen van de Boerenbusiness Gewastour in Midden en Noord-Nederland hebben volgens de telers nog voldoende groeipotentie. Voldoende neerslag en het uitblijven van hoge temperaturen zijn de sleutels om de groei er in te houden.

De spreiding in tonnen per hectare op de percelen van de Gewastour lopen erg uiteen, maar ook het groeipotentieel is lang niet overal hetzelfde. De gemiddelde opbrengst van de proefrooiingen kwam uit op 33,7 ton per hectare. Aardappeltelers zijn niet ontevreden. Maar er moet nog flink wat gebeuren in het veld, wil er een goede opbrengst worden behaald.

Percelen Opbrengst
2021
per hectare
pootdata groeipotentieel Grondsoort
Dronten, Schlepers
(Flevoland)
35.1 30 maart 1.5 Zavel/klei
Dronten, van Liere
(Flevoland)
45.3 17 april 2 Klei
Oldeholtwolde (Friesland) 36.4 18 april 2 Zand
Appelscha (Friesland) 7.2 20 juni 3 Zand

*Opbrengst in tonnen kilo's per hectare. Van de opbrengsten is 15% afgehaald vanwege spuitsporen, etc.

Het groeipotentieel verloopt van 0 tot 3, waarbij het gewas bij getal 0 niet meer groeit en bij 3 het gewas nog niet op zijn retour is.

Zoals verwacht komt uit de cijfers komt naar voren dat het vroegst gepote perceel het minste groeipotentieel heeft. Bovendien is er een verschil van meer dan 10 ton tussen beide percelen in Dronten. Het perceel in Appelscha is later gepoot en het is lastig te inschatten waar dat heengaat. 

Dronten, Schlepers
Met de huidige opbrengst van 35,1 ton per hectare viel het teler Herman Schlepers iets wat tegen: "Ik had eigenlijk een hogere opbrengst verwacht zo rond deze tijd." Volgens hem hebben de voorvruchten suikerbieten en wortelen een rol gespeeld. "Op het perceel zie je ook duidelijk de scheiding tussen de 2 verschillende voorvruchten, het gewas staat er aan de ene kant beter op."

Ondanks dat het aardappelgewas op zijn retour is, kunnen er nog flink wat kilo's groeien volgens Schlepers. "Het is de kunst om het loof groen en in leven te houden. Met wat neerslag en deze temperaturen moet dat lukken."

Het perceel van Schlepers in Dronten verliest zijn grasgroene kleur

Dronten, Van Liere
Met 45.3 ton per hectare had Van Liere in Dronten de hoogste opbrengst volgens de proefrooiingen van de Gewastour. Aardappelteler Jacco van Liere had dit ongeveer verwacht: "Ik had zelf een week eerder al een proefrooiing gedaan en dat kwam ongeveer op hetzelfde uit." 

Naast dat het perceel de meeste tonnen per hectare noteerde, is het groeipotentieel volgens de teler erg hoog. "Het gewas is wel ingezakt, maar ziet er verder erg goed uit. Zoals het er nu bij staat, moet het nog wel 3 weken kunnen groeien. Met normale weersomstandigheden komt er dan een prima opbrengst denk ik."

Het gewastourperceel in Dronten bij van Liere.

Oldeholtwolde
Het perceel in Oldeholtwolde zit met 36,4 ton boven het gemiddelde van de proefrooiingen (33.7 ton). Het perceel is ingezakt en verliest zijn kleur, maar heeft groeipotentie genoeg. Dit perceel is een goed voorbeeld van percelen die erg snel op hun retour gaan. Bij een gebrek aan vocht of een paar dagen met hoge temperaturen, gaat het afsterven van het gewas in de hoogste versnelling.

Appelscha
Ondanks een pootdata van 20 juni heeft aardappelteler René Mesken er vertrouwen in dat er nog een prima opbrengst vandaan kan komen. Het is lastig in te schatten hoe de groei zich straks gaat voortzetten en wanneer de planten beginnen met slijten. Op het moment van de proefrooiingen zat er 7.2 ton per hectare en het perceel staat vol in bloei.

Zo staat het gewas er bij dat op 20 juni gepoot is.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden