Eigen foto

Gewastour Uien - week 22

Onkruidbestrijding een eitje, groei uien niet super

1 Juni 2023 - Robert Reijerse

De onkruidbestrijding in de zaaiuien verloopt tot nu toe goed. De bodemherbiciden hebben door de neerslag in begin van de maand mei hun werk goed gedaan. De uien op de percelen die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour groeien redelijk door, maar het uiengewas groeit niet overal als kool. 

De goede werking van bodemherbiciden is terug te zien in de magere onkruiddruk op de percelen. De uien groeien gemiddeld lekker door, zo geven telers aan. Maar er moet echt wel wat gebeuren de komende weken, want de maand juni is inmiddels aangebroken. Het schrale weer van de afgelopen tijd, waarbij de noordenwind behoorlijke kou met zich meebrengt, lijkt voor enige stagnatie te zorgen in de groei. Dat geven uientelers aan.

Gelijkmatigere groei door bemesting
De uien van Peter Holster uit Marknesse (FL) groeien goed. De onkruiddruk is goed in de hand te houden door het spuiten van bodem- en contactherbiciden. Op het perceel is alleen last van kruiskruid. Hiervoor is gekozen om dit met de hand aan te stippen. Wanneer de eerste pijp 10 centimeter is, gaat de teler de uien voor het eerst bijbemesten. Holster kiest ervoor om de bemesting uit te voeren in drie rondes, met het strooien van 100 kilo meststof 16 0 30 in een interval van twee weken. Deze aanpak resulteert door de langere bemestingsperiode in een gelijkmatigere groei van de ringen in de ui, geeft Holster aan.

Stand van de uien in Marknesse (FL)

Het perceel in Lepelstraat (NB) is beregend. Na het beregenen is de bespuiting uitgevoerd met Wing P. De uien groeien lekker door na het water wat ze gehad hebben.

De zaaiuien naar het beregenen in Lepelstraat (NB)

Vorige week is in Philippine (ZL) de bespuiting uitgevoerd om de gerst als stuifdek dood te spuiten. Het is al te zien dat de gerst geel wordt waardoor de uien steeds meer de ruimte krijgen om te groeien.

Stuifdek kleurt geel in Philippine (ZL)

In Veelerveen (GR) worden de uien de beregend op de zwaardere gronden. Niet omdat de uien een vochtgebrek hebben, maar voor de korst en scheuren die in de grond ontstaan. "Zo zorgen we ervoor dat de uien aansluiting houden in de groei", vertelt René Haaijer. "De groei op dit moment van het seizoen verloopt vaak wat moeizaam." Er moet echter nog wel wat gebeuren aan de uien om de percelen volledig onkruidvrij te krijgen, daarvoor moet nog wat extra werk worden verzet. 

De uien bij Arjen Jakobs in Wezup (DR) hebben de groei lekker te pakken. Het is ook het eerst gezaaide Gewastour-perceel. De grond is nog mooi vochtig onder de uien, meldt de teler.

anderhalf centimeter diep zit nog vocht in Wezup (DR)

Het perceel uien in Kortgene (ZL) is deze week schoon van onkruid. Klaasjan Boer heeft na de bodemherbiciden nu één keer contactmiddel gespoten. "De uien zijn nu schoon dus ik wacht eerst met het spuiten van contactherbiciden. Door nu te wachten, hoop ik dat de uien beter doorgroeien ondanks het schrale weer. De groei valt me toch een beetje tegen. Het is nu ook een kwetsbaar groeistadium waar de uien inzitten. De suikerbieten hebben de groei beter te pakken dan de uien."

De stand van de uien in Kortgene (ZL)
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 18

Nat voorjaar stelt geduld uientelers op de proef

Gewastour Ruud & Lotte Steinbusch

'Vernieuwing en diversiteit van essentieel belang'

Gewastour Peter Holster

'Altijd op zoek naar nieuwe inzichten in uienteelt'

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden