Eigen foto

Gewastour uien - week 21

Uien groeien hard, maar ook tegenvallers

21 Mei 2024 - Jesse Torringa

Met de huidige temperatuur en het vocht hebben de uien de groei behoorlijk te pakken. De tweede pijp laat zich bij de in april gezaaide uien al zien terwijl ook de later gezaaide zich goed ontwikkelen. Echter, er zijn ook tegenvallers in het veld. Plantaantallen vallen om verschillende redenen tegen en in sommige regio's is er waterschade.

Van een goede of optimale start kunnen we niet echt meer spreken na de latere zaai die voornamelijk vanaf half april tot de eerste week van mei plaatsvond. Daarvoor is het simpelweg te laat. Maar dat de meeste plantjes de afgelopen dagen fors zijn gegroeid, is wel een feit, zo blijkt uit een rondje langs de Gewastour-percelen. 

Vlotte start
Dat de zaaiuien profiteren van het vocht en de temperatuur is goed terug te zien bij de later gezaaide uien. Deze ontwikkelen zich snel, zoals bij het Gewastour-perceel in het Friese Kimswerd. Het perceel is 2 mei gezaaid en daardoor nog geen drie weken onderweg. Uienteler Reinder Hogenhout vertelt dat hij best tevreden is hoe het nu gaat. "Het is groeizaam weer. Als je ziet wat ze gedaan hebben in zo'n korte tijd, dat is best wel uniek. De eerste pijp zit er inmiddels in en het gewas mist niks. Het weer zat hier ook mee, zoals de regenbuien van 5 en 10 millimeter. Die doen het gewas goed."

Ook op het Gewastour-perceel in Beemte Broekland (Gelderland) is de afgelopen weken neerslag gevallen en in combinatie met de temperatuur doet dat de uien goed. Uienteler Ruud Vossebeld heeft vanochtend de polysulfaat gestrooid op zijn perceel, dat 1 mei werd gezaaid. 

De zaaiuien bij Ruud Vossebeld in Beemte Broekland (Gelderland).

Iets noordelijker in het Drentse Wezup heeft uienteler Arjen Jakobs zijn uien eerder gezaaid dit seizoen op 15 april. Hij is tevreden met hoe zijn uien er op staan op het zand. "Het tweede pijpje komt er nu aan, dus dat groeit mooi door. Ook met de stand, die erg regelmatig is, ben ik dik tevreden. Ik mag niet klagen zoals het er bij staat en afgelopen dagen hebben we nog 12 millimeter gehad, een mooi buitje voor de groei."

De tweede pijp komt er aan op het Gewastour-perceel in Wezup (Drenthe).

Tegenvallers
Een goede groei is één, en met het vele vocht lijkt een goede opkomst waarschijnlijk, maar dat gaat lang niet overal op. Daarnaast zijn er naast de late zaai al behoorlijk wat tegenvallers dit groeiseizoen. Meerdere regio's in Nederland, voornamelijk het zuiden, zijn al getroffen door forse neerslag en hagel de afgelopen weken. Aan de andere kant zijn er regio's bij, zoals delen in het noorden van het land, waar juist weinig neerslag viel en korstvorming voor problemen zorgde. Het hard drogende weer ligt daaraan ten grondslag. Daarnaast is ook de bonen- en uienvlieg behoorlijk actief, dat de jonge scheuten niet ongedeerd laat. Dat alles bij elkaar heeft het plantaantal in verschillende regio's behoorlijk aangetast.

Uienteler Klaasjan Boer uit Kortgene (Zeeland) geeft ook aan dat zijn plantenaantal tegenvalt op zijn perceel en dat het een combinatie is van verschillende factoren. "We hebben hagel gehad, veel regen, korsten en zelfs een paar nachten vorst. Dat zit niet mee en de plantjes zijn verzwakt. Ook het spuiten tegen onkruid was misschien van invloed, want als ze al moeilijk groeien heeft dat wel effect. Ik denk dat ze wel grof worden met deze stand"

Afgelopen maandag heeft Boer de korst die er op zat gebroken. "Dat doe ik om er zuurstof in te krijgen. Die korst was één dikke plaat geworden, dus wil ik het openbreken. De stand valt tegen, maar de planten die er staan hebben de groei wel mooi te pakken."

Afgelopen week viel er in het Zuiden opnieuw een behoorlijke plens neerslag. De percelen van uienteler Jacky Dieleman uit Philippine (Zeeland) kregen binnen een dag 50 millimeter neerslag te verduren. Dat terwijl het al erg nat was. Het water bleef in de laagtes langer staan en heeft planten gekost, maar op veel plekken lijkt de stand nog redelijk goed te zijn.

Het Gewastourperceel bij Jacky Dieleman een dag na de vele neerslag.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour aardappel - week 28

Knolzetting is goed, wel grote verschillen in groei

Gewastour uien - week 27

Zaaiuien hebben een groeispurt te pakken

Gewastour uien - week 25

Hoe is de stand van uien vergeleken andere jaren?

Gewastour uien - week 24

Zaaiuien staan er erg wisselend op dit seizoen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden