Meer nieuws

Gewastour 2022

Gewastour Uien - Week 39

Regen spelbreker in de staart van de uienoogst

Oktober nadert en steeds meer uientelers zijn de uienoogst aan het afronden. Vorige week (week 38) gaf het weer de mogelijkheid de uien droog naar binnen te rijden, maar daar is deze week geen sprake meer van. 
26 September 2022
uien Gewastour2020

Gewastour Week 38

Rooiers weer het land in, maar ideaal is het niet

Hoewel afgelopen tijd veel neerslag viel, pakken telers uit de Boerenbusiness Gewastour deze week het rooien weer op. Niet omdat de omstandigheden optimaal zijn en het rooien zo goed verloopt, maar omdat er begin volgende weer regen wordt verwacht.  
20 September 2022
rooier Trouw

Gewastour Weer - Week 37

Neerslag in zuiden remt oogst aardappelen en uien

In het zuiden van het land heeft het afgelopen weken veel geregend. 100 millimeter viel er daar in een week tijd waardoor telers moeten wachten met de aardappels die de bewaring in gaan.
16 September 2022
Gewastour 2022

Gewastour aardappel - Week 36

Aardappelrooien nu eindelijk écht van start

Voor veel telers was de grond te droog om aardappelen te rooien. De neerslag van afgelopen dagen en de millimeters die nog voorspeld worden, hebben daar verandering in gebracht. Wanneer worden de Innovaters gerooid?
9 September 2022
regen neerslag

Gewastour Weer - week 36

Soms maandsom neerslag op de aardappelen en uien

Aardappel- en uientelers die in sommige regio's een maandsom aan neerslag op hun percelen hebben ontvangen, kunnen voorlopig weer vooruit. Op andere plaatsen viel opnieuw weinig water, maar kan de oogst wel worden hervat. Welke deelnemers aan de Boerenbusiness Gewastour zijn tot dusver overgeslagen en wie ontving de meeste millimeters in de regenmeter?
8 September 2022
zomer bewolkt

BB TV Weerupdate Robert de Vries

Tropische storm Daniëlle brengt warmere weer terug

De afgelopen dagen hebben buien lokaal veel regen gebracht, wat enige verlichting geeft aan het grote tekort aan neerslag in Nederland. Wat de komende periode gaat brengen voor onder meer de melkveehouders en akkerbouwers, vertelt Robert de Vries in deze nieuwe weerupdate. Daarbij komt Europa onder invloed van de tropische storm Daniëlle. 
8 September 2022
Gewastour 2022

Gewastour Weer - week 36

Neerslagtekort stijgt boven droogte van 2018 uit

Het neerslagtekort is opnieuw fors toegenomen de afgelopen tijd en ligt inmiddels hoger dan de droge en warme zomer van 2018. Neerslag is broodnodig om de oogst van aardappelen en uien van het land te krijgen.
5 September 2022
Gewastour 2022

Gewastour uien - week 35

Kunstmatig uien strijken en nog voldoende groei

Steeds meer zaaiuien beginnen te strijken of liggen al in het zwad. Een teler die deelneemt aan de Boerenbusiness Gewastour heeft daar niet op gewacht en heeft zijn perceel geholpen met strijken om eerder te kunnen rooien. Reinder Hogenhout uit Kimswerd (Fr) heeft met een PVC buis het proces van strijken versneld.
1 September 2022
gewastour2022

Gewastour Week 35

Aardappeloogst begint moeizaam en toch bijgroei

De percelen Innovator die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour zijn nog niet klaar voor de oogst, maar de telers zijn wel druk doende met het rooien van andere rassen consumptieaardappelen. De Innovator lijkt op de percelen ondanks de droge omstandigheden aardig wat bij te groeien.
31 Augustus 2022

Gewastour Week 35

Aardappelen en uien vliegen over de rooimatten

Het is bij nog te vroeg om de Innovaters te rooien en de laatste kilo's groeien er bij. Het groeiseizoen van de uien zit er ook zo goed als op.  Aardappel en uientelers zitten daarom zeker niet stil. Een gedeelte is begonnen met pootgoed rooien en ook de rode en gele uien rollen bij veel al over de rooimat. Dit levert een aantal mooie foto's op.
30 Augustus 2022
Gewastour 2022

Gewastour Uien - Week 34

Uienoogst barst los, zo scoren Gewastour-percelen

Terwijl de uien bij een aantal uientelers de laatste kilo's uit het loof halen zijn er ook steeds meer telers die met de rooier het land in zijn gevlogen. 3 uientelers hebben hun gewastour al gerooid en bij 2 daarvan zijn ze al van het land. 
25 Augustus 2022
regen neerslag

Gewastour weer - week 33

Waar vielen de millimeters en wie werd overgeslagen?

Na lange tijd van droogte kwam er afgelopen woensdag weer een regenbui. Grote verschillen in neerslag die opliepen tot 63 millimeter in Noord-Holland. Uiteraard zijn alle telers over de neerslag te spreken al geven telers aan dat er veel meer moet vallen.
18 Augustus 2022
aardappelen Gewastour 2022

Gewastour aardappel - week 33

Het is over en uit met de nagroei in aardappelen

De aardappelen slijten met een noodgang en hoewel een enkeling akkerbouwer nog beregent, geven de meeste telers aan dat het over en uit is. De telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour hopen op nog enkele kilo's extra's, maar verwachten er niet veel van. 
17 Augustus 2022
aardappelen proefrooi Gewastour 2022

Gewastour Proefrooiing - week 32

Resultaat proefrooiingen Innovator: schijn bedriegt

De gemiddelde opbrengst van de fritesaardappel Innovator ligt fors hoger dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit de proefrooiingen van de Boerenbusiness Gewastour die in week 31 genomen zijn. Betekend dit dat we ondanks de droogte een topopbrengst halen of loopt het groeiseizoen al op zijn einde?
11 Augustus 2022
uien zaaiuien Gewastour 2022

Gewastour Uien - week 32

Is het einde verhaal voor uien met deze hitte?

De zorgen nemen toe bij de uientelers nu de laatste groeiweken zijn aangebroken. De groeiweken konden nog wel eens heel kort worden gezien de hitte. Hoe gaan zij de laatste weken tegemoet en wat is hun verwachting van de uien?
9 Augustus 2022
uien zon Gewastour zonsondergang

Gewastour Weer

Droogte en warmte doen aardappelen sneller slijten

Terwijl veel Nederlanders van het warme weer konden genieten was juli voor veel telers van de gewastour een uitdaging. Droogte is al langer bekent bij de telers maar in combinatie met temperaturen tot wel 36 graden heeft gezocht tot versnelde retour bij veel aardappelpercelen. 
3 Augustus 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox