Meer nieuws

aardappeloogst aardappelrooier

Gewastour aardappelen - week 41

Aardappelrooien verloopt vlot

De aardappelrooiers van de telers van de Boerenbusiness Gewastour hebben al flink wat hectares weten te oogsten. Zo verliep het rooien van de Innovators in Wouw (Noord-Brabant) probleemloos op de zandgrond. 
12 Oktober 2023
aardappeloogst

BB Weer met Robert de Vries

Ook oktober warmer, maar grens koude lucht dichtbij

Aardappelen en suikerbieten worden gerooid, de maïs wordt gehakseld. De herfstmaand oktober lijkt ook dit jaar bovengemiddeld warm te verlopen, zegt weerman Robert de Vries in zijn weerupdate op Boerenbusiness. Toch zijn er op korte termijn heel veel onzekerheden.
5 Oktober 2023
aardappeloogst Gewastour 2023

Gewastour aardappelen - week 40

Telers hebben minder aardappelen op de rooimat

Aardappeltelers maken onder de huidige rooiomstandigheden vlugge meters in het veld. Wat wel opvalt, is dat er minder aardappelen van een hectare komen dan andere jaren. Het aardappelras Innovator heeft duidelijk te lijden gehad het afgelopen seizoen. De nagroei heeft de valse start niet goed gemaakt.
5 Oktober 2023
uienoogst Gewastour 2023

Gewastour uien - week 40

Uienoogst nadert einde met wisselende opbrengsten

Zo moeizaam het groeiseizoen verliep, zo gemakkelijk lijkt de uienoogst van 2023 te verlopen. De oogstomstandigheden zijn door de bank genomen prima, met neerslag op zijn tijd in een mooie nazomer. De opbrengsten variëren sterk: soms vallen ze fors tegen, maar gelet op het bijzondere groeiseizoen zien telers in de kilo's uien per hectare soms ook aangename verrassingen.
4 Oktober 2023
aardappelen Innovator inschuren

Gewastour aardappel - week 38

Eerste aardappelen van Innovator al ingeschuurd

Het is over en uit met de nagroei van het ras Innovator. Het rooien van de aardappelen staat dus in de planning van de telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour. De rooiomstandigheden lijken gunstig. Daarbij liggen de eerste aardappelen van Innovator inmiddels al achter de planken.
27 September 2023
uien laden Gewastour 2023

Gewastour uien - week 38

Telers hebben flinke meters gemaakt met uienoogst

De uienoogst verliep tot aan de regen van deze week zeer voorspoedig. Verspreid door Nederland is een groot deel van het uienareaal al gerooid en veel uien zijn ook al binnen gereden. Zorgen over de kwaliteit worden daarbij wel geuit.
21 September 2023
uienoogst Gewastour 2023

Gewastour uien - week 37

Uien vliegen in rap tempo over de rooimat

De zaaiuien vliegen er in rap tempo uit deze week, of ze nou gestreken zijn of niet. In Drenthe leverde dat een mooi vol zwad op. Ook op de percelen waar de uien nog vast staan, wordt er snel gerooid. Daardoor kan oogstseizoen 2023 de boeken ingaan als kort en vlot.
13 September 2023
Gewastour 2022

Gewastour uien - week 36

Telers helpen de uien een handje met strijken

Veel percelen zaaiuien strijken dit jaar moeilijk of onregelmatig, maar telers willen wel de komende weken beginnen met rooien. Om de nek van de ui toch in te snoeren vóór het oogsten, gaan zij over tot machinaal strijken. Zo komen er verschillende creatieve oplossingen voorbij.
7 September 2023
uien uienoogst Gewastour 2023

Gewastour uien - week 36

Eerste percelen in het zwad, rooiomstandigheden goed

De eerste gele zaaiuien van de Boerenbusiness Gewastour liggen in het zwad. De rooiomstandigheden waren goed. Door de hoge temperatuur weer liggen de uien voorlopig nog wel even op land.
6 September 2023
regen neerslag

Gewastour Week 35 - weer

Augustus een verzopen, maar groeizame maand

De grote hoeveelheden neerslag met gematigde temperaturen hebben de afgelopen weken tot zeer groeizaam weer geleid voor de aardappelen en uien. Tegelijkertijd bracht de neerslag en soms hoge luchtvochtigheid uitdagingen in de gewasbescherming. Ondanks de inspanningen en extra werkuren hadden telers het lastig om de kwaliteit van de gewassen goed te houden.
1 September 2023
Gewastour 2023

Gewastour aardappelen - week 35

Goede nagroei aardappelen haalt achterstand niet in

De afgelopen weken zijn er heel wat kilo's bijgegroeid op de aardappelpercelen en ook de nagroei valt nu niet tegen. Echter betekent dit niet dat de groeiachterstand word ingehaald. Aardappeltelers zijn het er namelijk over eens dat een gemiddelde opbrengst dit jaar niet gehaald gaat worden.
29 Augustus 2023
Gewastour 2023

Gewastour Week 34 - Aardappelen

Uitdaging om groei in de aardappelen te houden

Aardappeltelers proberen dit teeltseizoen het aardappelloof groen en levend te houden om nog extra kilo's te halen. Daarvoor is water nodig, maar ook controle over phytophthora. Door de hogere temperatuur van afgelopen dagen met hoge luchtvochtigheid en de hoge infectiedruk van phytophthora is het een uitdaging om de groei erin te houden.
25 Augustus 2023
Gewastour 2023

Gewastour Week 34 Uien

Percelen zaaiuien gaan hard achteruit

De uienpercelen zijn de afgelopen tijd hard achteruit gegaan. Veel uien konden profiteren van de neerslag, maar dat geldt lang niet voor elke regio. De MH-bespuiting ligt bijna op elk perceel van de telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour.
25 Augustus 2023
BioScope

Aangeboden door BioScope

Beregenadvies en intuïtie: De perfecte mix

In de afgelopen zomerperiode heeft het BeregeningsSignaal van BioScope een rol gespeeld in het optimaliseren van beregenstrategieën. Zo ook bij zaai-uienteler David de Wit uit het West-Brabanste Kladde. David deelt zijn positieve ervaringen met BeregeningsSignaal.
24 Augustus 2023
Bayer Cropscience

Aangeboden door Bayer CropScience

Boer on tour: video Phytophthora-aanpak

Akkerbouwer Jasper Roubos van Forward Farm 'Het Groene Hart' in Abbenes laat in de nieuwe videoserie Boer on tour zien wat er allemaal moet gebeuren om gezonde en productieve gewassen te telen op een duurzame manier.
22 Augustus 2023
Gewastour 2023

Gewastour Aardappel - week 33

Eerste aardappelpercelen beginnen te slijten

Ondanks de late start van het groeiseizoen begint de klad er toch al behoorlijk in te komen op de percelen met Innovator. Niet zo gek dat de MH-bespuiting er op meerdere percelen dan ook al gaat. Ook phytophthora sluimert rond en zorgt voor een extra ronde met de veldspuit, vertellen de telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour.
18 Augustus 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox