Onzekerheid heerst

Exportbelasting hakt in op Russische tarwe-export

2 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Rusland heeft dit jaar alle ingrediënten in handen om de wereldmarkt voor tarwe te domineren. Een zwakke eigen munt gecombineerd met een gigantische oogst. Echter, het exportniveau in augustus daalde met maarliefst een kwart. Dat heeft alles te maken met de exportbelasting die president Putin in het leven heeft geroepen om Russische burgers van goedkoop brood te voorzien.

De exportbelasting is desastreus voor de tarwe export

De agrarische sector in het land worstelt momenteel flink met de exporttax die president Vladimir Putin op iedere ton tarwe heeft geplaatst. Dankzij een dalende economische groei - en een zeer hoge inflatie - wordt iedere ton tarwe belast om de prijs van eerste levensbehoeftes als brood laag te houden. Voor de export is dat desastreus, schrijft Bloomberg.

Dat in Rusland veel tarwe is geoogst lijkt duidelijk. Onderzoeksbureau Sovecon spreekt van 62 miljoen ton tarwe die van de Russische vlaktes is gekomen. Dit zou volgens officiële cijfers de op drie na grootste oogst ooit zijn. Ondertussen is de roebel sinds 1 juli met 15 procent in waarde afgenomen ten opzichte van de dollar. Een zeer gunstige situatie voor de export, zodat geconcurreerd kan worden met de VS en Europa. Dat gebeurt echter niet.

Sinds 1 juli is deze exportbelasting van kracht. Voor iedere ton tarwe moet een bedrag van 50 roebel worden betaald. Omgerekend 67 cent. Dit bedrag gaat omhoog zodra de tarweprijs boven de 11.100 roebel komt. Dat is zo’n 148 euro. Echter, de tarweprijs lag in juli en augustus ruim boven dit niveau, waardoor ook de belasting flink hoger ligt.

Momenteel wordt voor een ton tarwe in Rusland 163,54 euro per ton betaald. 24 procent minder dan een jaar geleden het geval was. Dat blijkt uit cijfers van marktbedrijf IKAR uit Moskou. Omgerekend naar de roebel is de prijs sinds 1 juli met 20 procent toegenomen. Normaalgesproken zou in deze periode zeer veel tarwe de landsgrenzen verlaten. Nu is dat echter niet het geval. Exporteurs zijn bang niets te kunnen verdienen.

26

procent

minder tarwe-export in de maand augustus

Op 28 augustus werd een Egyptische tender verloren door de Russische exporteurs. Het lukte ze niet met een lage prijs te komen, waardoor Oekraïne er met de buit vandoor ging. De verwachting is dat de export met 26 procent af zal nemen over de afgelopen maand, ten opzichte van augustus 2014. Voor september wordt een daling van 17 procent verwacht.

Er heerst veel onzekerheid over de exportdaling. Transportonderneming Rusagrotrans schat in dat in juli 19 procent minder tarwe is geëxporteerd, terwijl de overheid zelf spreekt van 46 procent daling. Dat is wellicht te wijten aan de gang van zaken bij de douane, die zaken minder snel afhandelen vanwege de exporttax.

Ook Russische varkenshouders en bakkerijen maken zich zorgen over de nieuwe belasting. Ze denken dat akkerbouwers dit jaar minder tarwe in gaan zaaien. Minister president Dmitry Medvedev heeft inmiddels toegezegd op 10 september te kijken naar voorstellen voor het probleem.

Tot die tijd houden akkerbouwers de hand op hun verkopen. Zij hopen meer voor hun tarwe te krijgen wanneer de koers van de roebel verder afneemt en de exportbelasting wordt verlicht. Er blijft echter veel onzekerheid heersen op de markt, wat de exportcijfers zeker geen goed doet. Experts zeggen tegen Bloomberg dat de dip echter wel lijkt bereikt op dit moment.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden