Partijpremie op de schop

Grens voor bonus bietenleveringen omhoog

22 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De raad van beheer van Cosun wil de normen voor de partijpremie aanpassen. Zij stelt voor om de partijgrootte die in aanmerking komt voor een bonus te verhogen. Daarbij zal het niet meer mogelijk zijn dat meerdere telers één partij leveren. Dat meldt Cosun Magazine.

137

procent

meer is de gemiddelde hoeveelheid die per keer wordt geleverd

Met de steeds groter wordende omvang van de bietenleveringen wil Cosun enkele aanpassingen doorvoeren. In 2002 bedroeg de gemiddelde partijgrootte 232 ton, in 2014 was dat sterk gestegen naar 549 ton. Dat komt neer op een toename van 137 procent. Hierdoor krijgen steeds meer partijen een bonus op basis van hun omvang. De raad van beheer wil ziet nu liever dat de grens voor de bonus wordt verhoogd van 300 naar 500 ton. Tot nu toe krijgen partijen onder de 200 ton een malus, maar dat wordt in het nieuwe voorstel 400 ton.

Verder wil de raad af van de mogelijkheid om met meerdere telers één partij te leveren. Dit vanwege praktische problemen met de uitvoering, maar dat stuit op discussie, want de “goeden moeten niet onder de kwaden lijden”. Kleine telers komen niet meer onder een malus uit, als ze op basis van de omvang van hun eigen partij worden afgerekend.

De ledenraad merkt op dat de vrije zone tussen bonus en malus niet te krap moet worden. Een bedrijf met een behoorlijke omvang moet geen malus krijgen, wanneer een deel van de bieten laat wordt geleverd. Ook kwam de suggestie om vanaf 2017 helemaal niet meer met partijpremies te werken, gezien de beperkte bijdragen die in het voorstel van de raad als premie uitgekeerd zouden worden. Kanttekening hierbij is dat uit grote partijen minder monsters worden gestoken. De kosten die daarmee worden bespaard, worden via de partijpremie naar de telers terug gesluisd.

Voor de raad van beheer nog genoeg punten van discussie om verder uit te werken. In november wordt er meer duidelijkheid verwacht over het premiebeleid 2017.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
wvdv 23 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10866375/Grens-voor-bonus-bietenleveringen-omhoog]Grens voor bonus bietenleveringen omhoog[/url]
weer zo'n regel die de kleine teler weer raakt. welk (slim )
bestuurslid kan dit bedenken,zal wel iemand met een groot quotum zijn, weer de kleine teler te raken. Mensen die in de vroege levering zitten, het fabriek moet toch grondstof hebben, zijn dan ook eerder de dupe. Verreken de plussen en de minnen in de bietenprijs dan wordt ieder gelijk gesteld.
Zandboer 25 Oktober 2015
Ben er niet op tegen. Alle vaste kosten zijn voor alle telers gelijk. Dus bij de kleinere per ton meer dan bij de grotere.
Alleen wordt het wel wat overdreven doorgerekend allemaal. Supersnel laden en alles efficient, en vervolgens moet de vrachtwagen een kwartiertje of half uur rust nemen en staat de hele trein stil. Daar gaat meer verloren dan bij de partijgroottes denk ik.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden