Vertraagde inzaai

Opkomstproblemen in wintergranen Europa

21 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Wat betreft graanopbrengsten houdt MARS de schattingen in haar Crop Monitoring bulletin van november nagenoeg gelijk aan de voorspelling van oktober. Interessanter is de vertraging in inzaai van wintergranen die in diverse teeltgebieden is opgelopen.

De totale tarweopbrengst per hectare heeft de instantie op 5,40 ton per hectare gezet. Dat is 3,5 procent minder dan vorig jaar; deze wijkt niet af van de schatting van oktober. Wel een verschil in gerst dat met 4,77 ton net iets hoger uitkomt dan in oktober nog werd gedacht. Datzelfde geldt voor maïs.

Aangezien de inzaai nog bezig is, zijn deze laatste percelen gevoelig voor vorst

Vooruitlopend op de nieuwe oogst, zijn er wel wat problemen die opdoemen. Zo is de inzaai en opkomst in Noord-West Europa gehinderd door de droge condities in september en in de eerste helft van oktober.

In het Verenigd Koninkrijk, Polen, Denemarken, Zuid-Zweden en de Baltische Staten ging het nog wel, maar in sommige delen ontstonden opkomstproblemen. Waaronder in het Zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk. Toen de regen uiteindelijk kwam ging dat gepaard met een hoge onkruiddruk.

Polen en de Baltische Staten kampten met lagere temperaturen dan gebruikelijk waardoor de opkomst werd bemoeilijkt, maar zorgelijk is het niet. Grote delen van Duitsland, de Benelux en Noord- en West-Frankrijk, hadden tijdens de zaaiperiode last van de droogte. Dat leidde ertoe dat de inzaai vertraging opliep en de al gezaaide gewassen slecht opkwamen. Tweede helft oktober verbeterde dit, maar het duurde uiteindelijk tot eind oktober-begin november totdat de inzaaicondities echt goed waren. Nog eens extra vertraging in opkomst en ontwikkeling kwam er door de lagere temperaturen die daarna volgden. 

Vertraging ook in Centraal en Midden-Europa bij de inzaai van wintergewassen door de overmatige regenval in oktober. Vooral Roemenië; Noord-Bulgarije, Hongarije, Slovenië en Midden-Kroatië zijn getroffen. Aangezien de inzaai nog bezig is, zijn deze laatste percelen gevoelig voor vorst. 

Ten slotte vertraagde regen ook de inzaai van wintergranen in Zuid-Rusland en leidden de te droge omstandigheden in Marokko ook daar tot vertraging in de inzaai.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden