Boer delft onderspit

Britse landbouwgrond bereikt hoogste prijs ooit

10 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De vraag naar landbouwgrond in Groot-Brittannië heeft ervoor gezorgd dat de grondprijzen in 2014 met 8,3 procent zijn gestegen, ten opzichte van een jaar eerder. Ook in de tweede helft van 2014 heeft de grondmarkt zijn positieve tendens weten te behouden. Dat blijkt uit cijfers van de RICS/RAU Rural Land Market Survey. Het zijn vooral beleggers en hobbyboeren die de grondprijzen naar een ongekend niveau stuwen.

8,3

procent

steeg de gemiddelde grondprijs in 2014

De gemiddelde prijs voor een hectare landbouwgrond in Groot-Brittannië bedraagt op dit moment 24.875 pond. Omgerekend is dat 33.582 euro. Een jaar geleden lag die prijs nog op 22.965 pond per hectare. Een stijging van 8,3 procent. Hiermee heeft de gemiddelde grondprijs zijn eigen record voor elf maanden op rij verbeterd.

Stedelingen die een tweede leven als hobbyboer willen beginnen worden als een van de veroorzakers gezien voor het laten stijgen van de grondprijs. Deze zogenaamde ‘lifestyle farmers’ zijn sinds de tweede helft van 2013 erg actief op de grondmarkt door het gehele land. Dat houdt de vraag hoog en de prijs onder druk.

Naast hobbyboeren blijven ook investeerders veel geld steken in landbouwgrond. Het gaat bij hun vooral om grote oppervlaktes. Kleine percelen doen het beduidend minder goed. Akkerbouwgrond is binnen dit segment veel meer in trek dan grasland. Het aanbod ligt echter flink lager dan de vraag, in negen van de tien Britse regio’s. De vraag trekt verder aan, waardoor het aanbod nog verder onder druk komt te staan.

De gemiddelde huurprijs voor akkerbouwgrond is in de tweede helft van 2015 gedaald. Dat is voor het eerst in zes jaar tijd. Ten opzichte van 2013 ligt de huurprijs op dit moment echter nog steeds 0,8 procent hoger. De gemiddelde huurprijs van grasland steeg in de eerste helft van 2014 met 3,4 procent. In de tweede helft was dat 7,8 procent, tot 264 pond (357 euro) per hectare.

De sterkste prijsstijgingen worden in Schotland waargenomen. Dit heeft te maken met de onzekerheid rondom hun onafhankelijkheid referendum en het nieuwe GLB. Grondprijzen stegen daarom met 17 procent in een jaar tijd. De grondprijs ligt er nu gemiddeld op 10.810 pond per hectare. Nog altijd 47 procent onder het nationaal gemiddelde. De huurprijs voor akkerbouwgrond bleef wel gelijk in 2014. Een verdere prijsstijging wordt verwacht voor dit jaar, ondanks een onzekere situatie.

Afhankelijk van de perceelligging reageert de markt minimaal op het dalen van de gewasprijzen. Voor goede akkerbouwgrond en grote percelen wordt echter nog steeds een flink bedrag neergeteld. Vooral de investeerders en hobbyboeren zorgen voor een stevige competitie onder potentiële kopers. Daarnaast is 2015 ook een verkiezingsjaar in Groot-Brittannië. Wellicht dat dit zijn invloed zal hebben op de grondmarkt. De algehele trend voor 2015 lijkt vooralsnog positief. De boer delft echter het onderspit bij de aankoop van landbouwgrond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden