FrieslandCampina blijft zesde

Dit zijn de 20 grootste zuivelconcerns ter wereld

25 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

FrieslandCampina blijft het zesde zuivelconcern ter wereld, zo blijkt uit de jaarlijkse Global Dairy top 20 die Rabobank maandag heeft bekendgemaakt. In de Top 5 verandert er weinig al moet het Nieuw-Zeelandse Fonterra een plaatsje inleveren.

Rabobank stelt jaarlijks de ranglijst van grootste zuivelconcerns ter wereld samen op basis van de omzetcijfers over het afgelopen jaar. Hierbij tellen aangekondigde fusies of overnames nog niet mee. Zo wordt bij FrieslandCampina bijvoorbeeld de aankoop van het Pakistaanse Engro Foods nog niet meegerekend.

194

miljard

dollar is de gezamenlijke omzet van de Top 20 in 2015

Het Zwitserse Nestlé staat met een omzet van 22,5 miljard euro net als vorig jaar bovenaan, gevolgd door de Franse zuivelaars Lactalis en Danone met respectievelijk 16,5 en 15,1 miljard euro. Dairy Farmers of America stijgt naar de vierde plaats met een omzet van 12,4 miljard euro, gevolgd door Fonterra met 11,8 miljard euro. FrieslandCampina zit Fonterra aardig op de hielen met 11,1 miljard euro.

Veel van de zuivelgiganten hebben het afgelopen jaar met de dalende zuivelprijzen omzet moeten inleveren ten opzichte van 2014. Volgens Kevin Bellamy, de zuivelstrateeg van Rabobank, is de mondiale zuivelsector over 2015 gekrompen qua omzet door de lagere commodityprijzen (poeders, boter, kaas), de sterke dollar en de grillige valutakoersen.

Bellamy noemt als treffend voorbeeld dat de top 20 heeft vorig jaar een omzet gedraaid van 194 miljard dollar en dat is 13 procent minder dan dezelfde periode het jaar ervoor. Doordat de euro zwakker is geworden in 2015 is de gezamenlijke omzet uitgedrukt in euro's daarentegen met vier procent gestegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Tom Booijink 25 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10870853/Dit-zijn-de-20-grootste-zuivelconcerns-ter-wereld]Dit zijn de 20 grootste zuivelconcerns ter wereld[/url]
Hier zit een fout in: als de omzet in dollars is gedaald, maar in euro's is gestegen, kan dat nooit zijn omdat de euro sterker is geworden: dan is deze juist zwakker geworden: je krijgt nu immers meer euro's voor je dollar.
Overigens met de methodologie die wij bij FrieslandCampina gebruiken, hebben we een iets hogere omzet dan Fonterra als geheel. Het verschil kan 'm zitten in hun inschatting van de Riedel business (Coolbest, Appelsientje etc.); dat is geen zuivel en zullen ze hebben afgetrokken van het RFC resultaat.
Abonnee
Redactie 25 Juli 2016
Dank voor de attentie. Passage in artikel is aangepast.
tinius 25 Juli 2016
Duhhh.....lekker belangrijk....
tinus 25 Juli 2016
duhh ...lekker belangrijk...
jan veltkamp 26 Juli 2016
Lekker belangrijk. Bij het boodschappen doen laat ik de keuze voor een supermarkt toch ook niet bepalen door de omzetcijfers? Maak een lijst naar uitbetaling daar hebben we meer aan.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws Melk

Zuivelreus Lactalis ziet omzet en winst groeien

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden