Boerenbusiness analyse

Hier de reden van felle prijsstijging zuivel

17 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

In het najaar gaan prijzen weer aantrekken op de zuivelmarkt. Daar was iedereen van overtuigd, maar de felle prijsstijging van volle melkpoeder op de internationale Global Dairy Trade (GDT) veiling komt toch als een verrassing. Wat zijn de achtergronden en wat houdt het in voor Europese melkveehouders? 

12,7

procent

stijgt gemiddelde prijs

Gemiddeld schreef de GDT een plus op 12,7 procent. Volle melkpoeder pakte goud met een stijging van 18,9 procent. De Nieuw-Zeelandse beurs NZX gaf in de dagen voorafgaande aan de veiling al een indicatie van de verwachte stijging en die werd ruimschoots waargemaakt, maar wat maakte de hogere prijzen mogelijk?

Een sluitend antwoord blijft lastig om te geven, maar één ontwikkeling die heel erg geholpen heeft is de vraag uit China. Rond deze tijd van het jaar gaan Chinese kopers de balans opmaken voor het nieuwe jaar. De eerste maanden van het jaar profiteren ze ook nog eens van een korting van 5 procent op de invoer van producten uit Nieuw-Zeeland. Traditioneel jaagt dit de aankopen vanuit China aan. Los van de discussie of ze dit nu geld bespaart of niet. 

Goed moment om over te gaan tot aankopen

Op deze veiling kwamen kopers tot de conclusie dat het een goed moment is om over te gaan tot aankopen. Iets wat gesteund wordt door het zichtbaar hogere verkochte volume. Het houdt ook in dat kopers er van overtuigd zijn dat het laagste punt bereikt is en proberen te profiteren van de lagere prijzen, daarmee hogere prijzen mogelijk makend. 

Ook de Europese Unie heeft hier zijn steentje aan bijgedragen. Sinds half juni lopen de prijzen daar namelijk weer op. Een nieuwe balans op de kaasmarkt en een goede vraag naar boter helpen om hogere prijzen aan te jagen. Ook is de groei uit de melkproductie en daalt deze op de eerste plaatsen weer. Het gaat niet aan de wereldmarkt voorbij. 

Tegelijk liggen prijzen in de Verenigde Staten (VS) nog steeds ruim boven de wereldmarkt, worstelt Australië met een kater na een te hoge inschatting van de melkprijzen en de daarop volgende correctie en rekent Fonterra in seizoen 2016/17 op 3 procent minder melk. Het legt een solide basis voor minder melk op de wereldmarkt. Anders dan de opleving een jaar eerder, heeft deze opleving wel vaste grond onder de voeten.

Solide basis voor minder melk 

Zo keerde het tij vorig jaar rond oktober en kelderden prijzen weer. Toen was er al hoop op minder melk in de EU, maar die hoop bleek te voorbarig. Deze keer zijn de fundamenten anders en heeft het prijsherstel meer kans van slagen. Waarbij volgens bronnen de melkproductie in China relatief stabiel is. In combinatie met de haperende economische groei kan het er op wijzen dat er geen herhaling van de prijsrun van 2013 gaat plaatsvinden, maar wel prijzen goed een kostendekkende melkprijs.  

Waar staat Europa hierin? Uiteraard profiteert de Europese zuivelmarkt van een verbeterde concurrentiepositie op de wereldmarkt. Ook geven minder overschotten de Europese prijzen lucht. Toch viel de plus van magere melkpoeder wat tegen en blijft de prijs onder die van Europa hangen. Hierdoor blijft interventie interessant. Meer voorraad houdt in dat prijzen meer tijd nodig gaan hebben om aan te trekken. Ook voor magere melkpoeder is de trend stijgend, maar minder spectaculair dan die van volle melkpoeder.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
geert 17 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871166/Hier-de-reden-van-felle-prijsstijging-zuivel-]Hier de reden van felle prijsstijging zuivel[/url]
Na regen komt zonneschijn,soms duurt het wat lang.
Henk 19 Augustus 2016
Nog even wat voorraden wegwerken en dan gaat het los. ..
geert 24 September 2016
De zuivelmarkt blijft grillig !
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Zuivelbusiness

Kaasprijzen stevig onderuit op Global Dairy Trade

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

Nieuws Melk

Global Dairy Trade zet fors meer zuivel om

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden