Na arrestaties

Fonterra neemt geen enkel risico in China

27 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

De verrassing was groot voor Fonterra toen er 19 arrestaties plaatsvonden in China in verband met melkpoeder dat over datum was. Het ging om product van Fonterra. Nu grijpt het bedrijf in en heeft de samenwerking met een Chinese distributeur opgezegd.  

Dealerschap met Jiawa opgezegd

Maandag kwam naar buiten dat de Chinese politie 19 personen opgepakt had in verband met melkpoeder die over datum was. Ook Fonterra taste toen in het duister, ondanks dat hun product betrokken is bij deze zaak. Nu neemt het bedrijf maatregelen. 

Het bedrijf heeft zijn overeenkomt met het Chinese Jiawa opgezegd. Sinds maart is dit de legale distributeur van Fonterra-melkpoeder. Hoewel het er naar uit ziet dat een voormalige medewerker de producten al verkocht heeft voor de samenwerking met Fonterra tot stand kwam. 

Het ziet er naar uit dat de melkpoeder via een in Shanghai geregistreerd bedrijf met de naam Jiang Di International Trade verkocht is. Ook werd niet alle 276 ton poeder via internet verkocht.

Het is een gevoelig punt, want de Chinezen zijn door de voedselschandalen van de laatste jaren heel gevoelig worden voor problemen met producten. Hierbij wordt ook de nieuwe strenge Chinese regelgeving in gedachte gehouden.  

Fonterra heeft zijn medewerking aan de autoriteiten aangeboden. Het dealerschap is vooral verbroken om aan te geven dat ten tijde van de misdaad er geen samenwerking was. Ondanks dat gaat er ook binnen Fonterra een intern onderzoek van start. 

Het klinkt als heel veel maatregelen voor een zaak waar Fonterra schijnbaar buiten staat, maar de Chinese autoriteiten nemen problemen met voedsel heel erg serieus. Zo bleek wel uit botulisme-gate in 2014.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden