Derogatietop in de agenda

Wie trekt er aan kortste eind in fosfaat?

11 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 10 reacties

Hoe gaan Nederlandse melkveehouders ervoor zorgen dat de fosfaatproductie weer onder de Europese norm terechtkomt? Achter de schermen gaan de gesprekken vol gas door en zoals altijd bij informatie die niet bekend hoort te zijn komt er steeds meer naar buiten. Maandag staat een derogatietop in de agenda van LTO, maar het is waarschijnlijk de Nederlandse Zuivel Organisatie die bepaalt of deze doorgaat. 

Eerst kaart: Van Dam

Welke kaarten liggen er op tafel? De eerste kaart is staatssecretaris Martijn van Dam. Hij kreeg van Brussel een nee te horen in verband met het fosfaatrechtenselsel. Die mag in 2018 ingevoerd worden, maar niet in 2017. Toch wil Brussel nog in 2017 resultaten en zien dat het menens is in Nederland.

De tweede kaart. Melkveehouders. Het lukt niet om via een LTO of de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) alle neuzen één kant op te krijgen en met een plan te komen om de sector te helpen. De laatste maanden bleken de verschillen tussen de bedrijven zelfs groter dan ooit. Ondertussen dragen LTO en de NMV wel oplossingen aan maar kunnen ze niet genoeg gewicht in de schaal leggen bij de politiek en de achterban om resultaten af te leveren.

Botsing van belangen

Nu ligt de derde kaart op tafel. De NZO. Het zijn de verwerkers van melk die bepalen hoeveel melk ze willen hebben en tegen welke eisen. Een botsing van belangen, want dezelfde verwerkers investeerden in de capaciteit in aanloop naar het einde van het melkquotum. Pas wanneer fabrieken volledig bennut worden schrijven ze de laagste kosten op.  

Maar nu staat de derogatie op het spel en dit vertegenwoordigt grofweg een kwart van de Nederlandse kudde koeien. Wat inhoudt dat verwerkers niet met iets minder melk te maken krijgen, maar met flink minder melk wanneer de derogatie voor ruimere gebruiksnormen van mest verdwijnt. 

Tijd voor actie en die is er. Blijkbaar is er de hele dag met de ledenraad van FrieslandCampina gepraat. Melkveehouders zijn evenwel teleurgesteld met de brief die ze het opleverde. Geluiden uit het veld wijzen er op dat er vrijwel geen nieuws instond.  

Toch komen de verwerkers begin volgende samen om verder te praten. Milieudefensie schermt daarbij met het voorstel van 2,4 Grootvee eenheid (GVE) per hectare, wat vanuit verwerkers geopperd is. Wie zich niet aan het plan houdt mag niet leveren. Het kan een oplossing zijn, maar mag dit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit die eerder ook al afkeurde dat er vanuit de NZO geld betaald ging worden voor minder melk. Sowieso levert het steun op voor de prijzen, maar dan moet elke verwerker meedoen. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
geert 11 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872285/Wie-trekt-er-aan-kortste-eind-in-fosfaat?-]Wie trekt er aan kortste eind in fosfaat?[/url]
De kleine en grondgebonden bedrijven zullen aan het kortste eind trekken ,daar zorgt LTO wel voor. De grote bedrijven zijn favoriet bij LTO,want die hebben zo geweldig geinvesteerd,dat de anderen geen bestaansrecht hebben,de bestuursleden behoren ook tot de ,,grote'' jongens en meisjes,het gaat nog steeds door,er komen nog vrachtwagens vol melkkoeien uit Duitsland ,daar stoppen 10 melkveehouders per dag.
Abonnee
Laatje 11 November 2016
Beste ,GEERT
Helemaal mee eens .
Die derogatie gaan ze niet redden ,Van Dam zit er ook nog een maand of vier .
Maakt zich daar niet druk meer over .Lost het probleem zich vanzelf op.
Van LTO hoor je zeer weinig krachtige geluiden ,kan ook niet anders ,ze zouden zichzelf alleen tegenspreken over wat ze de laatste jaren geroepen hebben : Groter en Meer
Gerrit 12 November 2016
Mee eens.
De lto heeft zelf aan de ellende waar nu inzitten bijgedragen door haar leden maar op te ruien en zich diep, belachelijk diep in de schulden te storten. Kees Romijn voorop. En nu? Nu moeten de kleineren, de niet groeiers boeten ten bate van de grote mega boeren..... Bedankt LTO en van Dam
Abonnee
sneu 12 November 2016
ik wist niet dat er zo veel mensen klakkeloos luisteren naar wat LTO zegt.
Volgens mij kies je altijd nog zelf om te investeren ( of je hobbelt achter de zogenaamde coöperatieve bank aan). Maar nee hoor de standsorganisatie heeft het weer gedaan
Opruiming 12 November 2016
De kleine grondgebonden bedrijven gaan hier niet onder lijden, nee, na het verdwijnen van de derogatie komt er een opruiming onder de grote niet-grondgebonden bedrijven. En terecht. Als ondernemer moet je altijd zelf kunnen beslissen of je gaat groeien of niet, wat anderen ook adviseren. Zet je in op groei terwijl jouw bedrijf daar gewoon niet genoeg grond voor heeft dan vindt ik dat kortzichtigheid. Dus mooi de derogstie eraf, 1 derde minder koeien in NL, en hogere prijzen. Dat is de natuurlijke marktwerking. Em voor de kleine grondgebonden bedrijven? Die kunnen straks de "goedkoper" geworden grond bij kopen en zo in kleine stapjes groeien. En die gun ik dat, de mensen die nuchter gebleven zijn onder al dat groeigeweld.
bob 13 November 2016
Als ze maar van 2 juli 2015 uitgaan is er niks aan de hand op 1-1-2018
Dan komen we vanzelf van die extreme groeiers af
Daar kunnen de banken nu al aan werken
bart 13 November 2016
In duitsland heeft iedereen grond nodig, dus ook de intensieve veehouderij
Dus, alles wat je niet op eigen grond af kunt zettten kun een kortingpercentage op loslaten tot dat je onder het nederlands fosfaatplafont komt
Dus , minder mestverwerking, lagere kosten en hogere opbrensten
peter 13 November 2016
en die jaren dat we onder het fosfaat plafond gebleven zijn. zijn we dit niet vergeten te consolideren ?
geert 13 November 2016
In Duitsland is veel vraag naar grond ,er worden duizenden ha. mais verbouwd voor de biogasindustrie,deze wordt in Duitsland volop gesubsidieerd,in tegenstelling tot Nederland.
Durk 14 November 2016
Onder de Bestuurders van LTO (aan tafel op de derogatietop) zitten zeer forse groeiers, die hebben lak aan de datum van 2 juli 2015.

De grondgebonden niet-groeiers zijn de dupe, die worden gekort zonder dat zij deze overschrijding hebben veroorzaakt en dat is zeer onterecht.
Ook zij die in de aanloop naar enige bedrijfsontwikkeling alvast (dure) grond hebben gekocht zijn de dupe, moeten nog extra investeren in fosfaatrechten terwijl ze hun eigen ruwvoer kunnen winnen.
geert 15 November 2016
Straks meer mest exporteren naar Duitsland,daar zijn ze steeds meer mest nodig,omdat er zoveel melkveehouders stoppen,ze gebruiken de mest op hun land om mais te verbouwen voor de biogasproductie, die ontwikkeling is in Duitsland enorm en flink gesubsidieert. Dat is een oplossing voor de Nederlandse boer ,die mest over heeft.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

FrieslandCampina bundelt klimaatvoorlopers

Nieuws melk

FrieslandCampina wil vóór 2030 verdubbelen in VK

Nieuws Melk

Baten FrieslandCampina in Pakistan verder omlaag

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden