Nieuws Politiek

Toezicht op fosfaathandel dichterbij

6 Juli 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

Om speculatie in de fosfaatrechtenhandel te voorkomen, moet er toezicht op de markt komen. Daartoe dringt de VVD al langere tijd aan. De partij krijgt ondertussen steun van andere partijen.

In een motie heeft Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gevraagd om onderzoek te doen naar markttoezicht in de fosfaathandel. Een voorbeeld daarvan is een objectieve marktmeester die toeziet op speculatie en bevoegd is om de handel tijdelijk stil te leggen.

Brede politieke steun
De motie werd gesteund door de regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie en de oppositiepartijen PVV, SP, PVDA en SGP. De motie van Lodders is woensdagavond 4 juli, tijdens het algemeen overleg door minister Schouten aangenomen.

Ook komt er op verzoek van het CDA en de VVD een onderzoek naar het opheffen van de verplichte afroming van 10%. Dit wanneer een melkveehouder maximaal 10% van de rechten tijdelijk verhuurd aan derden.

Kamervragen
In december stelde VVD-lid Lodders al Kamervragen voor toezicht in de handel. Wil Meulenbroeks, voorzitter vakgroep melkveehouderij bij LTO Nederland, vond de vragen van Lodders toentertijd verbazingwekkend. Dit omdat hij geen voorstander is overheidsbemoeienis. Andere sectorpartijen vond de oproep van Lodders wel reëel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
pp 8 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879189/toezicht-op-fosfaathandel-dichterbij][/url]
De VVD??? Die is toch van de vrije marktwerking....
klein boertje 8 Juli 2018
goede zaak de wolven duiken bovenop je en proberen je je fosfaatrechten uit je zak te lullen. en als je wil kopen is er zogenaamd geen aanbod. oplichters zakkenvullers die je niet in de markt wil hebben
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Analyse fosfaat

Fosfaathandel trekt aan, prijs dit jaar wel lager

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox