Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

VK versoepelt regels om zuivelindustrie te steunen

20 April 2020 - Jorine Cosse

De wereldwijde zuivelindustrie wordt hard geraakt door de uitbraak van het COVID-19 virus. Zoals bekend wordt in sommige landen de melk weggespoeld, omdat er niet voldoende capaciteit is om het te verwerken. In het Verenigd Koninkrijk wil de overheid er nu alles aan doen om verspilling te voorkomen.

In Nederland werd begin april bekend dat de zuivelbedrijven een crisisdeal gesloten hadden om mogelijke problemen in de melkverwerking op te kunnen vangen. Mocht er ergens een kink in de kabel komen, dan wordt deze zoveel mogelijk opgelost door samen te werken. Het Verenigd Koninkrijk (VK) komt nu ook met een soort gelijke deal.

Versoepeling van regels
De Engelse overheid heeft namelijk de mededingingsregels in de zuivelindustrie versoepelt om de sector meer kansen te bieden in deze onzekere tijd. Met deze versoepeling wordt het voor melkveehouders en melkverwerkers makkelijker om samen te werken. Hiermee hoopt de overheid verspilling van zuivel en negatieve economische effecten voor de industrie te voorkomen of in het ergste geval te beperken.

Amerikaanse perikelen
De Britse melkveehouders produceren gezamenlijk zo’n 40 miljoen liter melk per jaar. Nu vrijwel de hele foodsector de deuren heeft gesloten, valt er een grote afzetmarkt weg. In de Verenigde Staten waren sommige melkveehouders hierdoor genoodzaakt om melk weg te laten lopen. Daarbij nam de capaciteit flink af, door bijvoorbeeld ziekte bij werknemers van de melkverwerkers

Het VK wil een zelfde situatie graag voorkomen, hierdoor staan ze meer samenwerking tussen melkveehouders en melkverwerkers toe. De overheid hoopt dat op deze manier alle mogelijke capaciteit benut kan worden. Als de capaciteit bij bepaalde verwerkers wegvalt, kan dit door de versoepeling opgevangen worden door andere verwerkers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden