Achtergrond Landbouwvisie

'Landbouw zonder kunstmest is complex'

12 September 2018 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

In de onlangs gepresenteerde landbouwvisie van Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, wordt expliciet vermeld dat er voor goed bodembeheer minder kunstmest gebruikt moet worden. Wat vinden de Nederlandse meststoffensector en de BO Akkerbouw van dit voorstel?

Volgens minister Schouten hoort bij kringlooplandbouw ook dat er geen kunstmest meer nodig is. Het is een van de meer concrete punten in de landbouwvisie. Het is tevens een van de punten waar meer onenigheid over is. Dit terwijl zo goed als iedereen het er wel over eens is dat goed bodembeheer belangrijk is.

Complex zonder kunstmest
Dirk de Lugt, de voorzitter van BO Akkerbouw, laat weten dat een landbouwsector zonder kunstmest complex is. Dit omdat dierlijke mest simpelweg minder uniform en eenvoudig samengesteld is dan kunstmest. Echter, De Lugt ziet wel kansen in de visie, omdat kunstmest niet bijdraagt aan het organisch stofgehalte in de bodem, terwijl reststromen en organische mest dat wel doen.

"Dat betekent wel dat de huidige mestwetgeving, die inmiddels al 10 jaar oud is, aangepast moet worden", zo stelt De Lugt. "Dierlijke mest zal beter benut moeten worden en preciezer toepasbaar moeten zijn. De bodem vraagt vooral organische stof en fosfor. Beide exporteren we nu door mest te verbranden of exporteren. Dat is niet duurzaam en sluit de kringloop zeker niet."

Lange termijn
Volgens De Lugt is het niet zo dat de bodem uitgeput is. "Dat gebeurt langzaam. Je houdt het op de huidige manier alleen op de langere termijn niet vol." Daarbij meldt hij wel dat voor goed bodembeheer ook een goede beloning belangrijk is. "Anders is investeren onmogelijk."

Reinier Gerrits, de directeur van Meststoffen Nederland, vindt de landbouwvisie te eenzijdig en te gericht op reductie van het kunstmestgebruik. "Het doel is om de bodemkwaliteit structureel te verbeteren en om emissies naar lucht en water te reduceren. Het doel is niet om het gebruik van kunstmest te minderen. Dat is slechts een middel", aldus Gerrits.

Organische mest de basis
Gerrits geeft ook aan dat Meststoffen Nederland al langer beweert dat organische mest waar mogelijk de basis is en moet zijn. "Echter, kunstmest blijft belangrijk voor de 'fine tuning' van de bemesting." Dat heeft volgens hem vooral te maken met het feit dat nutriënten uit minerale meststoffen beter op maat gedoseerd kunnen worden.

Tevens geeft Gerrits aan dat het streven van de industrie is om de productie van minerale meststoffen met zo min mogelijk emissies te realiseren. Daarnaast is het mogelijk om de kringlopen middels slimmere bemesting (zoals slow release en precisiebemesting) beter te laten sluiten. "Meststoffen Nederland is bereid om haar kennis over de voeding van de bodem en gewassen met de minister te delen, om zodoende tot een duurzamere landbouw te komen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
DUH 12 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10879906/landbouw-zonder-kunstmest-is-complex][/url]
Op het Ministerie zijn ze al een hele tijd de weg flink kwijt, kringloop heet het nieuwe systeem. Laten we dit nu al vele tientallen jaren doen, de mest van de veehouder wordt makkelijk geplaatst in de akkerbouw echter doordat de overheid steeds nieuwe regels voor mest aanwending en toediening bedenkt wordt het voor beide partijen steeds lastiger. Het verbieden of verminderen van kunstmest gaat een direct oogstgevaar teweeg brengen. De mest komt namelijk in bepaalde jaren bij gebrek aan vocht en temperatuur niet vrij op de momenten dat je het nodig hebt, de mest is technisch gezien na opkomst in akkerbouwgewassen niet meer toe te dienen als voedingstof. Tevens zijn de gehaltes van mest lang niet altijd kloppend met wat je verwacht te ontvangen, als akkerbouwer mag je een door de overheid opgelegd hoeveelheid mineralen aanvoeren waarmee je door middel van kunstmest gemakkelijk aan de regels kunt houden. De landbouw gebruikt afvalstromen van de zetmeel industrie en suikerindustrie in de vorm van protamyllasse en betacal om de gehaltes in de bodem op een milieu verantwoorde wijze op peil te houden. Ik krijg in ons ondernemende landje steeds meer het idee dat we met de agrarische sector terug willen naar de jaren vijftig maar met de regels van nu. Wanneer we naar de Grachtengordelterroristen moeten luisteren moet iedereen biologisch gaan telen, onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer we de wereldbevolking op een biologische manier gaan voeden er maar voor maximaal 2 miljard mensen voedsel is. Met andere woorden; de Grachtengordelterroristen willen dat iedere boer bio gaat, maar accepteren bij deze dat de wereldbevolking gedecimeerd gaat worden. Het lijkt er dus sterk op dat deze zichzelf benoemde Moraalridders eigenlijk een genocide propaganderen die nimmer vertoond is.

Het voedsel wat in Nederland geproduceerd word is van zeer hoog niveau en dit is mede dankzij de gewasbeschermingsmiddelen industrie die er samen met de Nederlandse boer voor heeft gezorgd dat er na de voedseltekorten halverwege de vorige eeuw een goed en vooral betaalbaar voedselpakket in de schappen ligt.
Bob 12 September 2018
Ik hoop dat er eens een keer minder wordt geluisterd naar de kunstmestindustrie en meer naar de veehouderij.
Er is genoeg organische mest, daar hoeft haast geen kustmest meer bij.
De lobby vanuit de kunstmest industrie heeft altijd gewerkt, laat dat afgelopen zijn!
Dat scheelt ook in het gasverbruik!
Abonnee
betweter 12 September 2018
ben blij met de dierlijke mest, maar op uien en pootgoed wil ik wel graag sturen met wat kunstmest, dat kan niet alleen met dierlijk.
Abonnee
Ad 12 September 2018
Witlof , wortelen ,met organische mest niet te doen.Steeds meer prikken en bijsturen,zonder kunstmest niet te doen.
bookeskook 12 September 2018
@Ad en betweter, er zijn zoveel soorten reststoffen van mestverwerking zodat je ook kunt sturen met snelwerkend spul. In diverse gehaltes en samenstellingen. Moet de minister en de EEG ze alleen effe erkennen als kunstmest.
Theo 12 September 2018
En waar zou die dierlijke mest vandaan moeten komen? Het mestoverschot in Nederland is het gevolg van met kunstmest geproduceerde tarwe, mais, soja die in de intensieve veehouderij omgezet is naar dierlijke mest. Deze mest komt dus direct voort uit kunstmest. Een kringlooplandbouw die enkel mest van eigen bodem mag gebruiken ( en dus geen mest die voortkomt uit gevoerd graan ) zal veel te weinig mest produceren om de bodem productief te houden. Dan zal je pas echt bodemuitputting krijgen. Momenteel lijkt het boerenverstand uitgeput te zijn in bepaald kringen.


Landbouw zonder kunstmest is niets anders dan terug naar de middeleeuwen.
En waar zou die dierlijke mest vandaan moeten komen? Niet van
Pootgoedteler zuidwest 14 September 2018
Al wordt de varkensdrijfmest gratis uitgereden in het voorjaar over mijn wintertarwe, dan nog gebruik ik liever kunstmest. Veel te vaak valt de structuurschade tegen en je weet als je niet zelf een mestzak hebt maar al te vaak niet wat je toepast. Ook wil ik niet te afhankelijk zijn van een sleepslangbemester, er zijn al veel te veel onzekerheden.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden