Shutterstock

Opinie Joost Derks

Uitstel van May: meesterzet of wanhoopsdaad?

11 December 2018 - Joost Derks

Het uitstellen van de stemming is geen meesterzet, maar een wanhoopsdaad. Het is een kwestie van tijd voordat de Britse premier Theresa May schaakmat staat. 

De wijze waarop de Britse premier door de onderhandelingen stuntelt, doet denken aan het eerste potje van een beginnend schaker. Ruim 1 jaar geleden bracht ze zichzelf in een verloren positie door de vervroegde verkiezingen uit te schrijven. May hoopte haar positie te versterken in de aanloop naar de onderhandelingen met de Europese Unie (EU).

In plaats daarvan raakte de Conservatieve Partij de absolute meerderheid in het Lagerhuis kwijt. Nu is ze aangewezen op samenwerking met de Noord-Ierse DUP-partij, die een onoverkomelijk struikelblok vormt bij het vinden van een oplossing voor de grens met Ierland.

May koopt tijd
Vervolgens verspeelde May 1 voor 1 al haar pionnen: een reeks ministers stapte op, mede omdat ze zich niet konden vinden in de wijze waarop ze de onderhandelingen aanpakte. Een nederlaag leek onafwendbaar, maar met een stukoffer slaagt May er nu in om nog wat tijd te winnen.

De stemming over haar brexit-akkoord met de EU (die gepland stond voor dinsdag 11 december) wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. May dreigde de stemming met een gigantisch verschil te verliezen.

Wanhoopsoffensief
In eigen land loopt May tegen een muur, dus ligt het voor de hand dat ze haar geluk beproeft bij de EU. Het ontbijtbezoek aan minister president Mark Rutte is een eerste zet in een wanhoopsoffensief om te proberen iets gunstigere voorwaarden uit te onderhandelen.

Verschillende leiders hebben echter duidelijk gemaakt dat May het moet doen met het akkoord dat er nu ligt. En ondertussen komt brexit-dag (29 maart 2019) steeds dichterbij. Het vervelende is dat de gevolgen dan eindeloos veel groter zijn dan bij een verliespotje van een jonge schaker.

Alleen maar verliezers
Een 'no-deal brexit' kent alleen maar verliezers. De rekenkamer becijferde recent dat Nederland de komende jaren dan €2,3 miljard kwijt is aan extra bijdragen, hogere douanekosten en andere zaken. Groot-Brittannië krijgt uiteraard de hardste klappen. Een recessie is onvermijdelijk en in 2035 is de economie 10% kleiner dan bij een fatsoenlijk akkoord. Geen wonder dat het pond maandag 10 december met ruim 1,5% daalde ten opzichte van de euro.

Het is afwachten tot May inziet dat het een kwestie van tijd is voordat ze schaakmat staat. Wanneer ze gefrustreerd het bord omgooit en wegloopt, ontstaat een uitgelezen kans tegen een absoluut bodemtarief ponden te kopen. De belangen van zowel de EU als Groot-Brittannië zijn simpelweg te groot om een ongeorganiseerde brexit te riskeren. Ondertussen kan de valutawereld zich schrap zetten voor een nieuwe achtbaanrit.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox