Shutterstock

Opinie Joost Derks

Wat is het plan B van premier May?

24 Januari 2019 - Joost Derks - 3 reacties

Het plan B dat de Britse premier Theresa May voor de brexit heeft, lijkt verdacht veel op plan A dat vorige week kansloos werd weggestemd. De komende dagen zal blijken of het Britse Lagerhuis betere ideeën heeft. Het Britse pond krabbelt ondertussen voorzichtig wat op.

May kreeg maandag 21 januari een uitgelezen kans om haar land toch richting een ordelijk vertrek uit de Europese Unie (EU) te sturen. In plaats daarvan beloofde ze slechts dat ze enkele aanpassingen gaat doorvoeren aan haar akkoord, dat nog geen week eerder volledig was weggestemd in het Lagerhuis (432 stemmen tegen en 202 stemmen voor).

Het roept de vergelijking op van een restaurantgast die een vieze maaltijd terugstuurt, maar even later weer precies hetzelfde bord krijgt voorgezet. Wie echter denkt dat financiële markten daar teleurgesteld op reageren, komt bedrogen uit. Het pond schoot maandag 21 januari in de loop van de dag met bijna 1% omhoog.

Hoop op uitstel
De winst van de munt is minder vreemd dan het lijkt. Na de toespraak van May, die eerder al liet weten dat ze eigenlijk geen plan B heeft, is nu het Britse Lagerhuis aan zet. Parlementariërs krijgen de komende dagen de kans om zelf voorstellen in te dienen. Een van de meest kansrijke moties, is de samenwerking tussen parlementslid Yvette Cooper van de Labour-partij en conservatief Nick Boles.

Hoewel de partijen van deze politici op veel vlakken lijnrecht tegenover elkaar staan, wil het duo samen een amendement indienen voor het verlengen van de onderhandelingsperiode met de EU. Dit kan voorkomen dat Groot-Brittannië op 29 maart 2019 zonder goede afspraken Europa de rug toekeert. Het landsbelang weegt in hun ogen nu even zwaarder dan het partijbelang.

Redden wie zich redden kan
Het liefst stelt May de brexit uit tot over alle punten overeenstemming is bereikt, maar dat leidt tot een opstand van de brexiteers in haar partij. Een veelbelovende optie is om samen met de EU een harde deadline te stellen voor de besprekingen. Daarbij blijft vooral de grens tussen Ierland en Noord-Ierland een heet hangijzer. De EU voelt er echter weinig voor om zich op dit soort zaken vast te leggen; zeker zolang het risico van een harde brexit niet wordt weggenomen.

Daarnaast is de verwachting dat het overleg tussen May en de EU weinig oplevert. Ook is het afwachten of het amendement van Cooper en Boles een meerderheid haalt. Anders blijft de klok tikken richting 29 maart. Als May zowel een harde brexit als een tweede referendum wil voorkomen, moet ze nog flink wat water bij de wijn doen. In de tussentijd staat het Britse pond nog een wilde rit te wachten.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
3 reacties
hans 24 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881113/wat-is-het-plan-b-van-premier-may]Wat is het plan B van premier May?[/url]
Nog 2 maandjes peentjes zweten dus voor Proost Juncker, Fransje Timmermansje en Markie 1000euro Rutte.
hans 24 Januari 2019
Zie ik dat ik Jantje v 3 nog vergeten ben, sorry!

https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881119/no-deal-beperkt-import-van-levende-dieren-via-zee
Jpk 24 Januari 2019
Door de brexit krijgt het vk eem gbm pakket waar over een diepe buiging voor de open teelten maakt .eu 27 verbiedt alle gbm middelen
Zoals nicotines .crispr crabs dycat reglone roundup in 2022
Willen polen schoffelen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox