Shutterstock

Opinie Joost Derks

Hoera, een nieuw seizoen van de brexit-soap

11 April 2019 - Joost Derks - 1 reactie

Heel veel mensen kijken vol verwachting uit naar het laatste seizoen van Game of Thrones, waarvan de eerste aflevering dit weekend te zien is. De plotwendingen in het 'brexit-spel' zijn echter minstens zo verrassend. Bovendien staat daarbij veel meer op het spel.

De brexit zorgt voor enorme verdeeldheid; niet alleen in het Lagerhuis, maar woensdagavond 10 april ook bij de regeringsleiders in de Europese Unie. Frankrijk, Spanje, België en meerdere andere landen maakten zich sterk voor een kort uitstel, want dan hoeft Groot-Brittannië niet mee te doen aan Europese verkiezingen en blijft het Lagerhuis onder grote druk staan om een akkoord te vinden.

Echter, aan de andere kant pleitten onder meer Duitsland en Nederland voor een veel langer uitstel. Er is dan namelijk geen gevaar dat de Britse premier Theresa May snel weer om een nieuwe uitstel moet komen bedelen.

Gouden middenweg
De gouden middenweg die het Britse Lagerhuis ondertussen al maanden zoekt, hebben Europese regeringsleiders na een paar uur onderhandelen al gevonden. May krijgt namelijk een uitstel tot 31 oktober. Als May groen licht krijgt in het parlement over het akkoord met de Europese Unie, dan kan het land Europa ook eerder de rug toekeren. Het goede nieuws is in ieder geval dat een harde brexit zo wordt voorkomen.

Het slechte nieuws is daarentegen dat er nog steeds geen zicht is op een definitieve oplossing. Het pond werd dan ook nauwelijks in beweging, al bieden de gebeurtenissen van de afgelopen dagen wel allerlei nieuwe inzichten.

De les van deze week
De belangrijkste les is dat de kans op een harde brexit verwaarloosbaar klein is. Britse politici zijn bereid ver te gaan om een chaotisch vertrek uit de Europese Unie te voorkomen. Het Lagerhuis nam vorige week nog een wet aan die de Britse regering dwingt om bij de Europese leiders uitstel aan te vragen om een harde brexit te voorkomen. Die wet is vervolgens razendsnel door het Hogerhuis bekrachtigd.

Europa wil ondertussen onder geen beding het risico lopen de zwartepiet toegespeeld te krijgen van economische schade die ontstaat bij een Brits vertrek zonder goede afspraken. Daar komt bij dat de gehele brexit-soap een goede waarschuwing is voor landen die overwegen uit de Europese Unie te stappen.

Hoe nu verder?
De komende weken staan dan ook in het teken van de gesprekken die premier May met oppositieleider Jeremy Corbyn voert. Als die gesprekken niets opleveren, dan is de kans groot dat ze voor de vierde keer probeert om haar akkoord door het Lagerhuis te loodsen. En wanneer dat mislukt, kunnen parlementariërs zich weer opmaken voor een nieuwe indicatieve stemronde over alternatieve voorstellen.

Zolang May aan het roer staat, is er echter (zeer) weinig uitzicht op een doorbraak. Pas in december komt de eerste kans voor de Conservatieve Partij om haar buiten spel te zetten. We kunnen ons dus opmaken voor een volgend seizoen van de brexit-soap.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
Jpk 12 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10882045/hoera-een-nieuw-seizoen-van-de-brexit-soap]Hoera, een nieuw seizoen van de brexit-soap[/url]
Er wordt een bewijs dat nexxit niet onmogelijkis
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox