Shutterstock

Opinie Joost Derks

Leiden verkiezingen tot een koersschok van de euro?

22 Mei 2019 - Joost Derks

Nederland en Groot-Brittannië gaan donderdag 23 mei naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen, waarna de rest van Europa zondag 26 mei volgt. Kan een grote zege van populistische partijen de euro doen wankelen?

De Europeanen krijgen deze week de kans hun stem te laten horen, maar ze hoeven zich geen illusies te maken dat ze de eurozone in een andere richting kunnen sturen. De macht van het Europees Parlement is immers te klein. Het indienen van wetten is voorbehouden aan de Europese Commissie. Het Parlement heeft alleen de mogelijkheid om een wet aan te passen, goed te keuren of af te wijzen. Zelfs bij goedkeuring is er geen garantie dat de wet wordt uitgevoerd. De Raad van Ministers moet het voorstel namelijk ook nog afstempelen.

Toch kijken de valutamarkten en financiële markten met enige spanning naar de verkiezingen. Een grote zege van de populistische partijen komt daarbij minder hard aan dan je zou denken. Dat heeft te maken met de wijze waarop deze partijen omspringen met de pijnpunten van de markt, zoals de brexit. Waar de pro-Europa partijen inzetten op een harde koers om een voorbeeld te stellen, zullen de populistische partijen zich soepel opstellen tegenover de Britten. Mogelijk willen zij op termijn namelijk ook uit de Europese Unie stappen.

Italiaans conflict
De kans is groot dat de populistische partijen ook de Italiaanse regering meer ruimte geven een eigen begrotingsbeleid te voeren. Dat ondermijnt immers de financiële positie van Italië. Hierdoor moet Italië een hogere rente betalen bij het aanvragen van nieuwe staatsobligaties. De impact op de euro is dan een stuk minder groot dan wanneer het weer tot een scherpe confrontatie komt, waarbij het land dreigt uit de Europese Unie te stappen.

In 1 opzicht kunnen de Europese Parlementsverkiezingen wel een schok teweegbrengen: een overtuigende zege van de partij van Brexiteer Nigel Farage. Een overwinning van Farage toont aan dat een groot deel van de Britse bevolking de onderhandelingen zo zat is, dat ze desnoods via een harde brexit Europa de rug toe willen keren. Het pond krijg dan wel een flinke tik. Anderzijds kan de munt juist een duwtje in de rug krijgen als de pro-Europa partijen het goed doen in Groot-Brittannië.

Voorlopig wijst alles er echter op de spanningen rondom de brexit pas na de zomer weer tot het kookpunt op gaan lopen. Tenzij Farage donderdag 23 mei een wel heel grote zege boekt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox