Chris Ioannou / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

Johnson aan de macht: kans op no-deal stijgt

23 Juli 2019 - Joost Derks - 6 reacties

Als het aan nieuwe Britse premier Boris Johnson ligt, stapt zijn land in oktober met of zonder goede afspraken uit de Europese Unie (EU). In dat laatste geval krijgt het Britse pond een keiharde klap. Maar krijgt Johnson het wel voor het zeggen?

De leden van de Conservatieve Partij hebben Boris Johnson op dinsdag 23 juli aangewezen als partijleider en daarmee ook als nieuwe Britse premier. De valutawereld geeft een heel duidelijk signaal wat dat voor het pond betekent. De munt is de afgelopen maanden met circa 5% in waarde gedaald ten opzichte van andere belangrijke munten. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar bereikte het pond het laagste niveau sinds begin 2017. Langzaam maar zeker komt zelfs het dieptepunt uit 1985 in zicht. Op dat moment was 1 pond maar net iets meer waard dan 1 dollar. Ter vergelijking: vlak voor het brexit-referendum in 2016 kreeg je nog ruim $1,45 voor een pond.

Grote kans op no-deal
De kans op een no deal-brexit is de afgelopen weken verder toegenomen. In de onderlinge debatten hebben zowel Johnson als zijn tegenstrever Jeremy Hunt benadrukt niets te voelen voor het akkoord dat voormalig premier Theresa May vorig jaar met de EU sloot. Het grote struikelblok is de zogeheten Ierse backstop.

Aangezien het onmogelijk is om de 500 kilometer lange grens tussen Ierland en Noord-Ierland met bijna 300 overgangen hermetisch te sluiten, is er afgesproken dat er een tijdelijk achtervangnet komt met het Britse vasteland in de Ierse Zee. Daar voelt Johnson echter niets voor, aangezien dat het land in tweeën zou delen. Natuurlijk speelt ook mee dat zijn Conservatieve Partij in het Lagerhuis zonder steun van de Noord-Ierse DUP geen meerderheid heeft.

Brexit-moeras
De regeringsleiders van de andere EU-landen hebben al aangegeven dat Groot-Brittannië het moet doen met het akkoord dat er nu ligt. Daar voelt Johnson niets voor, net zoals hij niet van plan is om net zoals zijn voorgangster te verdrinken in een moeras van nieuwe onderhandelingen en kansloze stemrondes. Een no deal-brexit op 31 oktober is dan de enige overblijvende optie.

Vlak voordat Johnson het partijleider- en premierschap binnensleepte, werd echter duidelijk dat Johnson het niet helemaal voor het zeggen heeft. Half juli werd namelijk een amendement aangenomen dat het Lagerhuis in de week voor de brexit-deadline moet debatteren over de Noord-Ierse kwestie. De premier heeft hierdoor niet de mogelijkheid om het Lagerhuis naar huis te sturen en een no deal-brexit erdoor te duwen.

Johnson dwarsbomen
Het ligt voor de hand dat parlementariërs van verschillende partijen de handen ineen slaan om Johnson te dwarsbomen. De grote vraag is wat er daarna gebeurt. Wordt de deadline simpelweg opnieuw naar achteren geschoven, komen er nieuwe verkiezingen of mogen de Britten straks weer naar de stembus voor een volgend brexit-referendum?

Voorlopig is dat eerste scenario het meest waarschijnlijk. De EU heeft vlak voor zijn zege al laten weten bereid te zijn om Johnson opnieuw uitstel te verlenen. Als het hele brexit-circus straks weer opnieuw begint, kan iedereen die zaken doet over de grens zich alvast schrap zetten voor flink wat nieuwe koersschokken van het pond.

 

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
6 reacties
hans 23 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10883350/johnson-aan-de-macht-kans-op-no-deal-stijgt]Johnson aan de macht: kans op no-deal stijgt[/url]
En de EU komt steeds verder in de verdrukking te zitten, bieden alweer uitstel aan om maar niet met een no-deal geconfronteerd te worden.

Dat de kiezer voor Brexit gestemd heeft, weet je wel, de kiezer die in een democratie toch zo veel te zeggen heeft, is voor dit soort "nieuws" kennelijk bijzaak,
praten over de deadline simpelweg opnieuw naar achteren schuiven, komen er nieuwe verkiezingen of mogen de Britten straks weer naar de stembus voor een volgend brexit-referendum.
Bert 23 Juli 2019
Laat het maar een No Deal worden,dan kan het europees parlement ook een keer wakker geschudt worden.
Als Johnsen zich aan het woord houdt word het No Deal.
Zou iets voor de boeren moeten zijn om No Deal te zeggen,dat gelul met al die regel druk.
Er moet gewoon goed betaald worden voor onze producten!!!
Huib Rijk 24 Juli 2019
Bert, het effect van Brexit, vooral via No-deal zal niet op korte termijn voelbaar zijn. Maar op termijnen van 5 of 10 jaar zullen regels van VK en EU uit elkaar gaan lopen. Het effect zal zijn meer regeldruk i.p.v. minder. Extra grenscontroles, extra papiertje dit of dat, regelgeving vanuit Britse landbouwlobby, ellenlange wachttijden.
Jp kievit 24 Juli 2019
De open teelten in gb gaan maximaal profiteren van een goed werkend chemisch gewasbeschermings pakket de natuurlijke middelen staan wetenschappelijk nog in de kinderschoenen
Bert N 24 Juli 2019
Of je voor of tegen de Brexit bent: het is niets anders dan koffiedik kijken. Niemand, ook zogenaamde experts niet, kan voorspellen hoe het in de toekomst zal gaan in het VK. Vast staat wel dat de Britten een goede keus gedaan hebben om uit de diktatuur van Brussel te stappen. Nu krijgen ze, naar decennia lang lijden en bloeden onder de EU, vrijheid en democratie weer terug. De EU is niets anders dan een mega logge bureaucratische dramatoestand. Van die hele EU is er werkelijk nog nooit iets goeds gekomen. Alleen maar ellende en een alsmaar doorgaande reis van weggepromoveerde arrogante politici. Het beste zou zijn dat hele zooitje daar in Brussel op te doeken, de euro af te schaffen en terug naar Schengen.
kalf 31 Juli 2019
Waarom moet Europa die extra kosten betalen.De Britten wilden toch uit de EU?Dit geneuzel is gewoon stemming makerij.Mensen op de wadden eilanden betalen toch ook overal extra voor,
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox