Shutterstock

Opinie Joost Derks

Een recessie in Duitsland is niet eng

8 November 2019 - Joost Derks

Over 1 week weten we of Duitsland voor het eerst in 6 jaar een recessie doormaakt. Als dat al het geval is, dan betreft het een milde recessie, die snel voorbij is. De Europese Centrale Bank (ECB) vindt het overigens niet erg als de krimpende economie de Duitse regering tot ingrijpen dwingt.

Is de Duitse economie in een recessie terechtgekomen? Het antwoord op die vraag wordt donderdag 14 november gegeven bij de publicatie van de officiële groeicijfers. Voorlopig is de kans op een recessie groot. De Duitse export staat al langer onder druk, omdat Duitsland indirect geraakt wordt door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Ook speelt mee dat de auto-industrie het lastig heeft. Voor de Bundesbank was dat aanleiding om te waarschuwen dat de economische groei in het derde kwartaal mogelijk opnieuw in de min terecht is gekomen.

Ongemerkt in recessie
Er zijn 3 redenen waarom een Duitse recessie niet iets is om bang van te worden. Een recessie is een periode van 2 opeenvolgende kwartalen van economische krimp. In het tweede kwartaal kwam de Duitse groei uit op -0,1%. Dat zal de afgelopen 3 maanden niet heel veel lager zijn geweest. Daarmee is het de lichtst denkbare recessie. De werkloosheid (van 3,1%) schommelt rond het laagste niveau in bijna 40 jaar en consumenten in Duitsland hebben nauwelijks gemerkt dat het economisch minder ging. Daar komt bij dat de kans groot is dat deze recessie alweer voorbij is op het moment dat de officiële cijfers naar buiten komen.

Woensdag 6 november werd namelijk bekend dat Duitse fabrieksorders over september met 1,3% zijn gestegen ten opzichte van oktober. Dit wijst erop dat de Duitse industrie in de laatste maanden van het jaar beter op gang komt. Bovendien werd de schatting van -0,6% in augustus opwaarts bijgesteld naar -0,4%. Het herstel is met name te danken aan de nieuwe opdrachten van buiten de eurozone (+3%). Als binnenkort een oplossing komt voor het handelsconflict, dan ziet de nabije toekomst er zelfs nog beter uit. Echter, ook als dat niet gebeurt, dan is het geen ramp. De derde reden waarom een recessie geen aanleiding voor onrust vormt, is dat de Duitse regering het niet accepteert als de economie langer krimpt.

Belastingen verlagen
Bondskanselier Angela Merkel staat al langer onder druk om met fiscale maatregelen de economie een duw in de rug te geven. De aanhoudende recessie is ongetwijfeld aanleiding om in te grijpen. Hier is met name de Europese Centrale Bank (ECB) blij mee, gezien die alles uit de kast haalt om de economie weer op gang te krijgen. Dat gaat een stuk makkelijker wanneer de Duitse economie (als belangrijkste motor) goed draait. Een aantrekkende Europese groei opent eveneens de deur om de rente weer wat te laten stijgen. Dat is goed voor de euro, maar zover zijn we nu nog lang niet. Eerst moeten we volgende week kijken of Duitsland echt een recessie achter de rug heeft.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox