Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

Eigenzinnige vechtkoers Rusland is nu een voordeel

17 April 2020 - 26 reacties

Rusland heeft zich onder druk van internationale sancties sinds 2014 steeds meer afgesloten van de rest van de wereld. Die eigenzinnige koers is tijdens de corona-uitbraak en de daaruit voortvloeiende oliecrisis een groot voordeel.

De directe gevolgen van het coronavirus zijn, net als in de rest van de wereld, ook in Rusland goed voelbaar. Volgens officiële cijfers telt het land circa 25.000 besmettingen. Al het vliegverkeer is per eind maart opgeschort en alle 65-plussers wordt aangeraden om in zelfisolatie te gaan. Het zijn echter vooral de indirecte gevolgen die Rusland veel zwaarder raken dan veel andere landen.

Het land voerde vorig jaar voor $200 miljard aan olie en andere energieproducten uit. Dat bedrag pakt in 2020 een flink stuk lager uit, aangezien de olieprijs sinds de jaarwisseling is gehalveerd. Een belangrijke reden is de corona-uitbraak. Een groot deel van de transportsector ligt stil en dat leidt ertoe dat de vraag naar olie sterk daalt.

Lagere olieprijs, hogere rente?
Het is niet de eerste keer dat Rusland te maken krijgt met een instortende olieprijs. In de tweede helft van 2014 daalde de prijs voor een vat Brent-olie van bijna $110 tot ruim $50. Op de valutamarkt was er opeens een stuk minder vraag naar roebels: het betaalmiddel voor Russische olie. In iets meer dan 6 maanden daalde de waarde van de munt met bijna 3 dollarcent naar minder dan 1,5 dollarcent.

Uiteindelijk moest de centrale bank de Russische rente verhogen van 7,5% naar 17% om te voorkomen dat de roebel helemaal waardeloos werd. Renteverhogingen zijn een beproefd middel om een munt een duwtje in de rug te geven. Want zeg nou zelf: jij overweegt toch ook om over te stappen naar een andere bank als de spaarrente daar een paar procent hoger ligt?

Productiebeperking haalt niets uit
Sinds de jaarwisseling is de prijs van een vat Brent-olie opnieuw gehalveerd. Die daling zette deze week door, ondanks dat Rusland met OPEC-landen afspraken maakte om de productie in mei en juni met bijna 10 miljoen vaten per dag te verlagen. Het is twijfelachtig of de olielanden het eens kunnen worden over een nog grotere productieverlaging. Toch staat de Russische centrale bank niet in de startblokken om de rente weer te verhogen.

Een renteverhoging kan namelijk de genadeklap zijn voor de door corona al flink beschadigde economie. De kans is dan ook groot dat voorzitster Elvira Nabiullina bij de centrale bank-vergadering op 24 april juist een nieuwe renteverlaging aankondigt. Het staat echter niet vast dat de roebel dan een nieuwe klap krijgt. Rusland heeft namelijk noodgedwongen heel wat lessen geleerd van de vorige crisis.

Rusland heeft zijn lesje geleerd
Die vorige oliecrisis viel samen met de invoering van allerlei internationale sancties tegen Rusland, onder meer voor de annexatie van de Krim. Rusland wil sindsdien zo min mogelijk afhankelijk zijn van de buitenwereld. Slechts 10% van de levensmiddelen wordt geïmporteerd. In 2014 was dat 25%. Bedrijven hebben razendsnel internationale schulden afgelost. De overheid heeft bovendien een reservepotje van ruim $100 miljard opgebouwd.

Dankzij het geïsoleerde karakter wordt Rusland dreunt de internationale handelsschok van corona veel minder hard door dan een open economie als die van Nederland. Dat neemt niet weg dat het virus ook voor Rusland een ramp is. Een verschil is dat de Russen veel meer gewend zijn aan rampen dan de westerse wereld. En de lessen die ze geleerd hebben, zorgen er nu voor dat de roebel minder snel daalt dan je denkt.

boerenbusiness.nl

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
26 reacties
Richard Mulder 17 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10886765/eigenzinnige-vechtkoers-rusland-is-nu-een-voordeel]Eigenzinnige vechtkoers Rusland is nu een voordeel[/url]
De Russische Federatie heeft de Krim niet geannexeerd. Dit is onjuiste informatie, fake news.
De autonome Krim heeft zich op basis van het Zelfbeschikkingsrecht der Volkeren aangesloten bij de Russische Federatie na de Amerikaanse CIA staatsgreep in Kiëv in 2014.
De staatsgreep zorgde ervoor dat de wettig gekozen regering omver werd geworpen en het nieuwe pro EU regiem werd oa door de Krimbevolking terecht niet erkend. Een regering verander je door verkiezingen en niet door buitenlandse interventies. Wie herinnerd zich niet de Nederlandse en Belgische steun aan de CIA staatsgreep? We zien Hans van Baalen en Guy Verhofstadt nog staan in Kiëv om olie op het vuur te gooien!
Dat door de CIA staatsgreep (gesteund door oa Nederland) een oorlog volgde in Oekraïne, daar hoor je de westerse media niet over.

Tijdens deze oorlog stierven er reeds meer dan 14000 mensen en werd MH17 neergehaald. Aldus is de Nederlandse overheid medeschuldig aan de dood van al deze mensen.
Daarover spreken de westerse media niet.
De Russen hebben de wereld gered van het nazisme tegen een prijs van bijna 30 miljoen doden.....
Ter vergelijking: De Amerikanen verloren slechts 400 duizend mensen.
Voor iedere Amerikaan zijn er voor onze vrijheid 75 Russen gevallen!!
(Meer dan 90 % van hun manschappen en materieel verloren de Nazilanden Finland, Roemenië, Hongarije, Italië, Spanje, Nederlandse Waffen SS vrijwilligers, Duitsland en anderen aan het Oostfront in Rusland).

En de anti-Rusland retoriek in de westerse media is de dank daarvoor???

In en in triest. Wat wel is geannexeerd; Hawaï en de rest van de USA (op Alaska na, gekocht van Rusland in 1867).
De USA werd gesticht op gestolen en geannexeerd land behorende aan de Native Americans.
In en in triest.

Hoog tijd voor sancties tegen de USA.


Vriendelijke groet,

Richard Mulder.
Richard Mulder 17 April 2020
De Russische Federatie heeft de Krim niet geannexeerd. Dit is onjuiste informatie, fake news.
De autonome Krim heeft zich op basis van het Zelfbeschikkingsrecht der Volkeren aangesloten bij de Russische Federatie na de Amerikaanse CIA staatsgreep in Kiëv in 2014.
De staatsgreep zorgde ervoor dat de wettig gekozen regering omver werd geworpen en het nieuwe pro EU regiem werd oa door de Krimbevolking terecht niet erkend. Een regering verander je door verkiezingen en niet door buitenlandse interventies. Wie herinnerd zich niet de Nederlandse en Belgische steun aan de CIA staatsgreep? We zien Hans van Baalen en Guy Verhofstadt nog staan in Kiëv om olie op het vuur te gooien!
Dat door de CIA staatsgreep (gesteund door oa Nederland) een oorlog volgde in Oekraïne, daar hoor je de westerse media niet over.

Tijdens deze oorlog stierven er reeds meer dan 14000 mensen en werd MH17 neergehaald. Aldus is de Nederlandse overheid medeschuldig aan de dood van al deze mensen.
Daarover spreken de westerse media niet.
De Russen hebben de wereld gered van het nazisme tegen een prijs van bijna 30 miljoen doden.....
Ter vergelijking: De Amerikanen verloren slechts 400 duizend mensen.
Voor iedere Amerikaan zijn er voor onze vrijheid 75 Russen gevallen!!
(Meer dan 90 % van hun manschappen en materieel verloren de Nazilanden Finland, Roemenië, Hongarije, Italië, Spanje, Nederlandse Waffen SS vrijwilligers, Duitsland en anderen aan het Oostfront in Rusland).

En de anti-Rusland retoriek in de westerse media is de dank daarvoor???

In en in triest. Wat wel is geannexeerd; Hawaï en de rest van de USA (op Alaska na, gekocht van Rusland in 1867).
De USA werd gesticht op gestolen en geannexeerd land behorende aan de Native Americans.
In en in triest.

Hoog tijd voor sancties tegen de USA.


Vriendelijke groet,

Richard Mulder.
schoenmakers1 17 April 2020
of het waar is wat je schrijft weet ik niet, wat ik wel weet is dat het in Nederland een grote bende is, waar men de leerplicht heeft ingevoerd om de mensen te hersenspoelen en dat de media volledig ten diensten staat van de overheid als propagandamachine
Benno Rijpma, Roodeschool 17 April 2020
Dat zijn wijze woorden Mulder.
vanplateringen 17 April 2020
Zo is het Mulder en niet anders. Wij moeten het hier doen met de corrupte zooi van lulletje Rutte, en zijn Amerikaanse vriendjes. De rest, zoals de berichtgeving van de media, enz hoef ik ook niet meer allemaal tegen het licht te houden. Ik heb een hele goede kennis die een goede vriend Van wijlen de heer Oltmans was. Die is door wijlen de heer Luns ook zwaar besodemieterd inzake Ned. Indié. Is zijn halve leven in gevecht geweest voor schadevergoeding, die uiteindelijk voor een groot deel is toegewezen door de Ned. Staat.Maar goed nu dwaal ik af. Eén corrupte zooi hier.
gerard 17 April 2020
weet niet of er 30 miljoen russen zijn gedood heb ze niet geteld
maar als je een soldaat zonder wapens de vuurzee in steurt dan is het ook niet vreemd dat er veel mensen gedood worden
Hans van Baalen en Guy Verhofstadt hebben mijn veel geld gekost met hun gezwam en met mij veel andere telers
door de grenzen dicht te gooien voor producten als ui peer aardappel kool wortels
Peter34 17 April 2020
@Richard Mulder.
Daar zit wel wat in. We hebben best veel te danken aan de Russen, maar ook aan de Amerikanen.

Ik had niet graag onder Stalin geleefd, u wel?
Dat zoveel Russen en andere Soviet volken zijn omgekomen, heeft ook te maken met het waarderen van een mensenleven. Als het moet, staat voor de Rus alles ten dienste van het moederland.
Daar kijken wij toch wat anders tegenaan, i.m.h.o. gelukkig maar.

Werden de Russen de baas in Centraal Azie, Bashkorstan, Ukraine en het verre Oosten op uitnodiging van de volkeren aldaar?

Het was met de native Americans anders ook niet veel geworden, dacht je wel?
Jan Veltkamp 17 April 2020
Dat het westen zo anti Rusland is en bijv veel toleranter naar Vietnam toe heeft er hoofdzakelijk mee te maken dat het westen (westerse economie) met de VS voorop nog steeds wordt aangestuurd door de Joden. In Rusland zijn de joden er door Stalin uitgebonjoerd net als alle godsdiensten maar er was een beetje tolerantie voor het Russisch orthodox en een beetje moslim en dat is nog zo. Precies waar de joden een hekel aan hebben. Precies dit zie je ook terug in de oorlogen in het midden oosten.
peter34 17 April 2020
@Jan Veltkamp. Dat zou kunnen. En waarom denkt u dat dat nog steeds zo is?
Rubo 17 April 2020
Zware onderwerpen met dit mooie weer.
Henk Kooistra 17 April 2020
Heren,

Deze discussie heeft, met ook nog de inbreng van de onvermijdelijke Joden, een dermate laag peil bereikt, dat het me beter lijkt nu maar te stoppen.
Pieter 17 April 2020
Wat een lulkoek en draaikonterij, een grote leugen. Ga toch eens naar Rusland, ga daar boeren. Hij laat zich voor het karrretje van proaganda-Rusland spannen. Het is walgelijk!
Pieter 17 April 2020
Ik heb het over Mulder.
Maarten 17 April 2020
Dank Pieter, helemaal mee eens. Vergeet ook niet die Jodenhater Jan Veltkamp. Ook walgelijk om Stalin te vereren. De boef van het ergste soort!
Derkje 19 April 2020
Als boeren zo fascistisch en rascistisch denken is opsluiting de beste straf.
schoenmakers1 20 April 2020
Maarten schreef:
Dank Pieter, helemaal mee eens. Vergeet ook niet die Jodenhater Jan Veltkamp. Ook walgelijk om Stalin te vereren. De boef van het ergste soort!
Ik heb sterk het gevoel dat hier weer ten behoeve van de links propaganda verschillende teksten verwijderd zijn, hoe erg kun je zinken als agrarische site
schoenmakers1 20 April 2020
Ik ben hier geboren, maar ik had Stalin liever gehad als Rutten, als kleinkind van opa NSBer maakt hij meer kapot als iedereen lief is
schoenmakers1 20 April 2020
Derkje schreef:
Als boeren zo fascistisch en rascistisch denken is opsluiting de beste straf.
Dat doen ze momenteel ook regelmatig zonder een geldige reden, je nemen je gewoon alles af wat je met hard werken opgebouwd heb, Hitler was minder erg als Rutten
Peter 20 April 2020
Momenteel wil de westerse legale maffia chaos creëeren door middel van het corana. Het hele mkb moet dood t.b.v grote internet multinationals. Als de politiek de ziekenhuizen niet failliet bezuinigd hadden waren er geen in bedden ic. tekort en hadden ze niet alles op slot hoeven gooien. De legale maffia(roverbende) werkt op deze manier mee aan het creëren van een gefaceerde burgeroorlog. Haat onder mensen creeeren,geen contact ( vrijheid ontnemen) en de politie als ss boetes laten uitschrijven als je niet luistert naar de nieuwe Stalin nemen ze je mee onder de naam democratie Europa wil het zo!
jk 20 April 2020
hebben sommigen hier iets te veel vydate opgesnoven?
Derkje 20 April 2020
Van de hak op de tak, maar toch Peter; mafia zus en maffia zo, dat is overdreven omdat er geen persoonlijk winstmotief achter zit. Maar ik vind wel dat die gelikte Hugo de Jonge af moet treden. De verpleegkundigen de verpleeghuizen insturen, zonder beschermmiddelen. Na 6 weken is er nog een tekort. NALATIG en SCHANDE!
regelbedenker 21 April 2020
Geen persoonlijk winstmotief bij Rutten en zijn criminele bende? Man als je werkelijk helemaal niks wilt zien hoe de hazen lopen hou dan hier ook je mond
ideolist 21 April 2020
@ Derkje ,dat sommige mensen in onze samenleven spontaan andere mensen gaan doodschieten. Komt dit door onvrede in de samenleving of door hoe deze mensen behandeld worden door hun zogenaamde democratische politieke graaiers? of dat de medemens van de echte problemen weg kijkt!?
Derkje 21 April 2020
Ik ben blij dat ik als boerin niet in Rusland woon, maar hier. Daar kun je leuk boeren en graaien, maar je bent je leven niet zeker. Zeker niet als je een grote mond opzet, als jullie doen. Maar jullie zijn schijters, jullie durven niet eens naar Rusland.
Frank Mulder 21 April 2020
Hoi Richard,

Je verkondigd zelf alleen maar fakenieuws en beschuldigd daar de schrijver van. Dat is doorgaans de techniek van Putin die je nu overneemt. Frappant, vind je niet ?

Frank

Student 24 April 2020
Ik denk niet dat Joost Derks dit zag aankomen bij het schrijven van zijn column. Heb nog geen inhoudelijke reactie gezien, terwijl hij best zinnige dingen schrijft. Het valt mij altijd op dat op de agrarische bedrijven die echt goed lopen de ondernemers vaak ook veel weten van de actualiteiten op de markt, energie, valuta. Maar een goede ondernemer laat ook niet het achterste van zijn tong zien hier op het forum.

Wat betreft Rusland. De Nederlandse telers verdienen weinig meer aan dit land sinds de handelsbeperkingen. De Nederlandse machinefabrikanten des te meer want het land wil goede techniek om zelfvoorzienend te zijn. Tientallen miljoenen aan apparatuur gaat jaarlijks de grens over...
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Joost Derks

Dit is de werkelijke reden van de roebelrally

Opinie Joost Derks

Zo echoot Russische invasie door in valutawereld

Opinie Joost Derks

Hoge olieprijs laat valutawereld koud

Opinie Joost Derks

Is een recessie de prijs voor een lagere inflatie?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief