Column Laurens Maartens

Britse onvrede over EU bepaalt koers valutamarkt

20 Januari 2016 - Laurens Maartens

De vrees dat de Britten ervoor kiezen om de Europese Unie de rug toe te keren heeft grote invloed op de richting van verschillende valuta’s. De komende maanden staan daar waarschijnlijk in het teken van een flink herstel van het Britse pond.

Groot-Brittannië is onderdeel van Europa, maar in veel opzichten heeft het eiland grotere overeenkomsten met de Verenigde Staten. In beide landen wordt dezelfde taal gesproken en het tempo waarmee de economie in 2016 naar verwachting groeit, ligt een stuk dichter bij de Amerikaanse groei van 2,5 tot 3,0 procent dan de circa 1,5 procent waarmee de rest van Europa groeit.

Ook op de huizenmarkt tekent zich een flink verschil af. De Britse huizenprijzen zijn volgens Halifax Bank met 10 gestegen in 2015 tot een nieuw recordniveau, terwijl de gemiddelde stijging in de rest van Europa op minder dan 3 procent is uitgekomen. Op financiële markten staat straks de vraag in de schijnwerpers of Groot-Brittannië ook in politiek opzicht wegdrijft van het continent. Een dergelijke stap kan het Britse pond op valutamarkten duur komen te staan.

Bij veel Britten heerst er behoorlijk wat onvrede over de voorwaarden waaronder het land lid is van de Europese Unie. Daarbij gaat het erom dat er per saldo meer moet worden afgedragen dan dat Groot-Brittannië vanuit Brussel ontvangt, maar vooral ook over de verplichte opvang van vluchtelingen die het continent via Zuid-Europese landen binnenkomen. De toenemende onvrede was voor aanleiding voor de Britse premier David Cameron om te beloven dat hij ging onderhandelen over nieuwe voorwaarden van het EU-lidmaatschap en dat er voor eind 2017 een referendum wordt uitgeschreven over een eventueel vertrek uit de EU.

Economen voorspellen dat de economie van het land een flinke knauw krijgt als het de EU verlaat

Cameron maakt er geen geheim van dat hij niet te lang wil wachten met het referendum. De stemronde moet ten minste 16 weken van tevoren worden aangekondigd. Als Cameron erin slaagt om op de eerstvolgende EU-bijeenkomst halverwege februari nieuwe afspraken te maken over de Britse rol, kan er voor de zomervakantie nog worden gestemd. Britse kranten speculeren erop dat Britten ergens in juni de gang naar de stembus mogen maken. Zodra er een datum geprikt is, gaat de volatiliteit op de valutamarkten flink toenemen.

Een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie heeft namelijk flinke gevolgen. Volgens het IMF vormen Europese landen de bestemming voor meer dan de helft van de Britse export. Het precieze effect van het EU-lidmaatschap is lastig te meten. Het Centre for European Reform – een Londense denktank – hebben berekend dat de handel met het continent 55 procent groter is dan wat het zonder Brits EU-lidmaatschap zou zijn.

Economen voorspellen dan ook dat de economie van het land een flinke knauw krijgt als ervoor wordt gekozen om het samenwerkingsverband te verlaten. Analisten van Société Générale voorspelden begin dit jaar dat de economische groei van Groot-Brittannië na een zogeheten Brexit tien jaar lang 0,5 tot 1,0 procent lager ligt.

De vrees voor een Brexit zet de waarde van het Britse pond al enige tijd onder druk. De munt is sinds eind november met circa 8 procent gedaald ten opzichte van de euro. De economische groei in Groot-Brittannië ligt echter een stuk hoger en ook het monetair beleid wijst erop dat het pond juist in waarde moet stijgen.

De Bank of England kiest vaak het kielzog van de Amerikaanse Federal Reserve, die eind vorig jaar voor het eerst in meer dan negen jaar de rente verhoogde. De kans is dan ook heel groot dat er later dit jaar een Britse renteverhoging komt. Voor wie verder durft te kijken dan de zorgen over een mogelijke Brexit, is er nu dan ook een prachtige kans ontstaan om positie te kiezen voor een stijging van het pond ten opzichte van de euro.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden