Noord-Amerika jaloers op Europa

Huidige spuittechniek is te gedateerd

17 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Veldspuiten worden steeds groter, preciezer en duurder maar zijn gebaseerd op techniek uit de jaren 50. Dat vertelde productspecialist Tom Wolf, van het bedrijf Agrimetrix, afgelopen week tijdens de Canadese Farm Tech show in Edmonton, Alberta. Volgens Wolf is het tijd dat de techniek flink wordt herzien, met Europese invloeden.


‘Het enige wat we doen is vloeistof onder druk in een venturi spuiten’, zegt Wolf. ‘Sinds de jaren 50 is deze techniek niet veranderd. Het enige wat we hebben gedaan is het bestuurderscomfort verbeteren en ervoor zorgen dat we sneller kunnen rijden. Boeren geven 400.000 dollar uit aan een zelfrijder die alleen maar meer capaciteit heeft en harder rijdt.’ Volgens Wolf dateren de laatste significante uitvindingen uit de jaren 90. Toen werd in Noord-Amerika al individuele dopafsluiting geintroduceerd en kon, door een nieuw soort doppen te gebruiken, met een fijne dop worden gespoten die goede bedekking geeft.

‘Gps heeft ervoor gezorgd dat we overlap beperken en efficiënter werken maar de spuittechniek blijft ongewijzigd’, zegt Wolf. Volgens hem moet er meer aandacht worden besteed aan de druk warmee wordt gespoten. ‘De nieuwste herbiciden stellen specifieke eisen aan de doppenkeuze en spuitdruk. Er zijn nu systemen op de markt die de spuitdruk kunnen loskoppelen van de afgifte. In de toekomst gaan we hier meer van zien.’ Volgens Wolf ligt het vraagstuk niet alleen bij de fabrikanten maar bij de hele keten. Zo moet er meer onderzoek komen naar de juiste doppenkeuze. ‘Er wordt weinig onafhankelijk onderzoek gedaan naar spuitdoppen terwijl middelenfabrikanten hier wel steeds strengere eisen aan stellen.’

Met een jaloerse blik kijkt Wolf naar Europa. De boombreedtes zijn hier veel uitgebreider en hij verwacht dat deze trend ook in Noord-Amerika navolging zal krijgen. De trend daar is spuiten met een hoge snelheid. Het grote probleem is echter dat achter de spuit een onderdruk wordt gecreëerd.  Deze zuigt fijne druppels uit de nevel en zorgt voor drift. Dat kan technische worden opgelost maar bij brede boom brengt dat veel gewicht met zich mee. In de toekomst zullen spuitbomen dus ook lichter worden. ‘Agco werkt met universiteiten aan een bio-composiet om bomen uit te bouwen en de Duitse fabrikant Altek, bekend van Lechler spuitdoppen, heeft een boom van aluminium, carbon en glasvezel gemaakt die 850 kg weegt en 36 meter breed is. In Brazilië wordt carbon al langer gebruikt voor het maken van bomen. Spuitbomen zullen dus lichter worden maar misschien moeten we langzamer gaan rijden om de efficiëntie te verbeteren’, denkt Wolf.

Op het gebied van techniek meent Wolf dat telers meer moeten investeren in een automatische boomhoogte regeling. ‘We zijn steeds hoger gaan spuiten waardoor een aantal spuitdoppen niet goed meer werken en dat is zonde. Zo werkt een dop met twee spuitnevels niet meer wanneer je te hoog gaat.’ In Europa hebben de boeren het beter voor elkaar denkt Wolf. Daar zijn er zo’n 40 producenten van zelfrijdende veldspuiten, die voor specifieke markten oplossingen bieden. Volgens de Canadees zal de Europese spuittechniek ook zijn weg in Noord-Amerika vinden, waar de markt maar beperkt is en vastgeroest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden