Shutterstock

Nieuws Brexit

VK stelt importeisen uit wegens dreigende tekorten

15 September 2021

Het Verenigd Koninkrijk stelt de invoering van de volledige controle voor de import van producten uit de EU opnieuw uit. De verplichte voormelding voor sanitaire en fytosanitaire (SPS) goederen is uitgesteld van 1 oktober 2021 naar 1 januari 2022. De fytosanitaire certificaten en controles en de nieuwe eisen aan gezondheidscertificaten worden op 1 juli 2022 van kracht.

Het bedrijfsleven kampte de laatste maanden met diverse problemen rondom het herstel na de coronapandemie waardoor toeleveringsketens in heel Europa verstoord zijn. De agri- en foodsector is de dans daarbij niet ontsprongen volgens de regering van het VK. De nieuwe eisen voor het importeren van producten van dierlijke oorsprong zouden op 1 oktober van kracht worden maar onder meer door dreigende tekorten is besloten een nieuw schema op te stellen voor de invoering.

Herstel belangrijker dan nieuwe regels
"We willen dat bedrijven zich focussen op het herstel van de pandemie in plaats van zich druk te moeten maken over nieuwe eisen rondom het grensverkeer. Daarom hebben we een pragmatisch nieuw schema opgesteld voor de invoering van volledige grenscontroles", zegt David Frost, Brexit-minister van het VK. "Bedrijven krijgen nu meer tijd zich voor te bereiden op de nieuwe regels."

De regering blijft volgens Frost op schema om de benodigde nieuwe systemen, infrastructuur en overige benodigde middelen tijdig klaar te hebben. Het uitstel van de grensprocedures geldt overigens alleen voor de export van de EU naar het VK. Voor bedrijven uit de EU die producten importen vanuit het VK verandert er door het uitstel niets. Brussel heeft direct bij het uittreden van het VK op 1 januari de grenscontroles ingevoerd.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer
100 dagen na brexit: hoe staat het met de handel?

Achtergrond Brexit

100 dagen na brexit: hoe staat het met de handel?

Nieuwe bestemming nodig voor 30.000 ton pootgoed

Inside Aardappelen

Nieuwe bestemming nodig voor 30.000 ton pootgoed

Britse boeren spoelen melk door de goot

Nieuws Arbeidstekort

Britse boeren spoelen melk door de goot

Schotten zoeken andere markten voor pootgoed

Inside Aardappelen

Schotten zoeken andere markten voor pootgoed

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief