PCA

pootgoed poten Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Nog maar weinig vrije aardappelen in België

De Belgische aardappelvoorraad ligt begin april fors lager dan afgelopen jaar, maar bevindt zich nog wel boven het vijfjarige gemiddelde.
15 April 2022
aardappelen aardappelbewaring Agrifoto2

Nieuws Aardappelen

Belgische voorraad gelijk aan vorig seizoen

De Belgische voorraad aardappelen bedraagt begin februari 2,52 miljoen ton. Dat is ongeveer gelijk aan de vorige twee seizoenen. Dat heeft het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) bekend gemaakt.
16 Februari 2022
aardappelen akkerbouw aardappeloogst aardappelbewaring

Analyse Aardappelen

Marktprijs hoger: vallen nu aardappelen uit de boom?

De fysieke marktprijs van fritesaardappelen heeft de afgelopen weken een flinke sprong gemaakt. Dit laten de diverse noteringen in Noordwest-Europa zien. Voor telers klinkt een en ander als muziek in de oren, de afnemers houden er ongetwijfeld een andere redenatie op na.
11 Februari 2022
aardappelen akkerbouw aardappelverwerking

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt België tendeert vast

De aardappelmarkt tendeert zo in de eerste week van 2022 vast, dat wordt als zodanig in het marktbericht van PCA/FIWAP van woensdag 5 januari vermeld. De notering voor week 1 kwam uit op €14 tot €15 voor Fontane en Challenger. Voor het verder minder van belang zijnde ras Bintje werd afhankelijk van kwaliteit, grofte en bestemming tot €16 op het bord gezet.
5 Januari 2022
aardappelen aardappelbewaring Agrifoto3

Inside Aardappelen

Belgische industrie heeft oogje op vrije aardappelen

Aardappelverwerkers in België hebben meer vrije aardappelen aangekocht om verwerkingsseizoen 2021-2022 mee te beginnen. Contractaardappelen worden spaarzamer gebruikt. Hoeveel vrije aardappelen zijn nog op voorraad en zijn er wel voldoende aardappelen op contract?
26 November 2021
aardappelen aardappelperceel

Inside Aardappelen

Groei van de aardappelen in België zwakt af

De groei van Fontane begint af te laten. Het ras Challenger weet de groei er nog wel in te houden. Dat blijkt uit de proefrooiing van het Belgische PCA/Fiwap.
14 September 2021
aardappelen Agrifoto2

Inside Aardappelen

Resultaten proefrooiingen lopen ver uiteen

De proefrooiingen die de afgelopen dagen gepubliceerd zijn laten een gemengd beeld zien. De resultaten van de verschillende organisaties lopen van onder tot boven gemiddelde opbrengsten. Wat wel weer wordt bevestigd is dat de opbrengsten op perceelniveau ver uit elkaar lopen.
31 Augustus 2021
aardappelen Agrifoto Innovator

Inside Aardappelen

Grote verschillen in opbrengst tussen percelen

In de proefrooiingen van het Belgische PCA blijft de opbrengst van Bintje achter op het meerjarig gemiddelde. De spreiding in opbrengst tussen de percelen is bij zowel Bintje als Innovator groot. Net als in eerdere proefrooiingen van ander rassen.
24 Augustus 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief